Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία που προάγει το δέσιμο μεταξύ της μητέρας και του μωρού της. Η επαφή δέρμα με δέρμα που προκύπτει από τη μητέρα που θηλάζει το μωρό της μπορεί να δημιουργήσει ισχυρά συναισθήματα εμπιστοσύνης και στοργής. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση του στρες, να προωθήσει τον καλύτερο ύπνο και να βελτιώσει τη σωματική και συναισθηματική υγεία του μωρού, σύμφωνα με τους ειδικούς του WebMD.

Επιπλέον, ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει το μωρό ακόμη και μετά τη βρεφική ηλικία, καθώς η εμπειρία δεσμού που δημιουργείται από το θηλασμό μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές εμπειρίες των παιδιών αργότερα στη ζωή τους.

Όσο σημαντικός και αν είναι ο θηλασμός για τις νέες μητέρες και τα μωρά τους, όμως, μπορεί να συνοδεύεται και με κάποιες παρενέργειες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν διαρροές, επώδυνες θηλές και πόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θηλάζουσες μητέρες μπορεί, επίσης, να εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη. Στην κορυφή αυτών των συμπτωμάτων υπάρχει μια δυνητικά πιο ανησυχητική παρενέργεια, τουλάχιστον από αισθητικής άποψης, με ορισμένες γυναίκες που θηλάζουν να αναφέρουν απώλεια μαλλιών.

Οι ορμόνες σας ευθύνονται

Γυναίκα βγάζει τρίχες από την χτένα της

Αν και οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί πράγματι να χάνουν μαλλιά, η ίδια η διαδικασία του θηλασμού δεν είναι η αιτία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το healthdigest.com. Ο μεγαλύτερος λόγος που οι γυναίκες τείνουν να χάνουν μαλλιά μετά τον τοκετό είναι η αλλαγή των ορμονών που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξηγεί το Wellbel. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τα μαλλιά μιας μέλλουσας μητέρας να γίνουν πιο πυκνά και γεμάτα. Μόλις γεννηθεί το μωρό, ωστόσο, αυτά τα επίπεδα οιστρογόνων θα πέσουν ξανά στο σημείο που ήταν πριν από την εγκυμοσύνη. Όταν συμβαίνει αυτό, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν τριχόπτωση έως και αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό.

Σε γενικές γραμμές, ο μέσος άνθρωπος έχει από 80.000 έως 120.000 τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής του και τείνει να αποβάλλει περίπου 100 τρίχες την ημέρα το πολύ, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Οι γυναίκες μετά τον τοκετό βρίσκονται στη λεγόμενη τελογενή ή φάση ηρεμίας της ανάπτυξης των μαλλιών, χάνοντας περισσότερες από 100 τρίχες καθημερινά. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η τριχόπτωση τείνει να μειωθεί μέσα σε έξι μήνες περίπου, επιστρέφοντας στην αναγεννητική ή ενεργή φάση. Μέχρι τη στιγμή που το μωρό τους φτάνει στα πρώτα του γενέθλια, οι περισσότερες γυναίκες συνήθως έχουν επιστρέψει στην κανονική ανάπτυξη των μαλλιών τους.

Φροντίστε τα μαλλιά σας

Γυναίκα κοιτάει τα μαλλιά της

Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν οι γυναίκες για να βοηθήσουν στη διαχείριση της τριχόπτωσης κατά τους μήνες μετά τον τοκετό, τονίζει το Medical News Today. Αρχικά, η χρήση ισχυρών, δυναμωτικών σαμπουάν και conditioner που έχουν σχεδιαστεί για λεπτότερα μαλλιά μπορεί να είναι ευεργετική. Επιπλέον, οι γυναίκες δεν πρέπει να καλύπτουν ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής τους με μαλακτικό λόγω του κινδύνου να το βαραίνουν. Αντιθέτως, το conditioner θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στις άκρες των μαλλιών.

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι, επίσης, σημαντική για τον μετριασμό των επιπτώσεων της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό, εξηγεί το Wellbel. Τα υγιή μαλλιά επωφελούνται από μια ισχυρή δόση βιταμινών όπως η Β12, η Α και η D.

Εκτός από την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αυτές τις βιταμίνες, μπορείτε, επίσης, να στραφείτε σε συμπληρώματα για να δώσετε στον οργανισμό σας μια ώθηση βιταμινών και να διατηρήσετε τα μαλλιά σας όσο το δυνατόν πιο υγιή. Αν η τριχόπτωση συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα ή αν αισθάνεστε ανησυχία για το τι μπορεί να την προκαλεί, μιλήστε με το γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν η τριχόπτωσή σας είναι μέρος της διαδικασίας μετά τον τοκετό ή κάτι που δικαιολογεί μια πιο προσεκτική εξέταση.