Μια έξοδος για ποτό με την παρέα μπορεί να είναι διασκεδαστική τη στιγμή που την απολαμβάνετε, αλλά ο πονοκέφαλος το επόμενο πρωί μπορεί να σας κάνει να μετανιώσετε για τα καλά. Ο λόγος για το hangover που προκαλείται από διάφορες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μετά την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Οι πονοκέφαλοι του hangover, η ναυτία, η ζάλη και άλλα συμπτώματα προκαλούνται από την αφυδάτωση, τη φλεγμονή και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα που συχνά ακολουθούν τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποφύγετε το hangover είναι να απέχετε από την κατανάλωση αλκοόλ εξαρχής. Αλλά για όσους αποφασίσουν να πιουν, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να κάνουν ορισμένους ανθρώπους πιο πιθανό από άλλους να αισθάνονται άσχημα το επόμενο πρωί. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι είναι πιο πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα hangover από ό,τι η κατανάλωση αλκοόλ με γεμάτο στομάχι. Το Healthline σημειώνει, επίσης, ότι οι γυναίκες, οι νεότεροι άνθρωποι και τα άτομα με ορισμένες γενετικές παραλλαγές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν έντονο hangover.

Ρόφημα με τζίντζερ

Αν όμως αισθάνεστε ζαλισμένοι μετά από μερικά κοκτέιλ ή ποτήρια κρασί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενυδατωθείτε, λέει η Amanda Beaver, διαιτολόγος ευεξίας στο νοσοκομείο Houston Methodist. Συνιστά, επίσης, την αναπλήρωση του οργανισμού με εύπεπτους υδατάνθρακες, ένα smoothie, αυγά και βιταμίνη C.

Ωστόσο, αν η ναυτία και ο εμετός δυσκολεύουν τη συγκράτηση του φαγητού, το τζίντζερ μπορεί να είναι η λύση.

Το τζίντζερ μπορεί να ωφελήσει το στομάχι, το συκώτι και την καρδιά σας μετά την κατανάλωση αλκοόλ

Καφές με τζίντζερ

Ένα άσχημο hangover μπορεί να κάνει οποιοδήποτε φαγητό ή ποτό να ακούγεται μη ελκυστικό, ειδικά αν αισθάνεστε ναυτία. Ωστόσο, η κατανάλωση λίγου τζίντζερ μπορεί να είναι αρκετή για να θεραπεύσει τη ναυτία του hangover. Σύμφωνα με το Medical News Today, πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι η φυσική ρίζα μειώνει τη ναυτία και τον εμετό και βελτιώνει την πέψη. Ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος- διατροφολόγος Jim White δήλωσε στο Daily Burn ότι η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ το πρωί μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ηρεμήσει το αναστατωμένο στομάχι σας.

Ως μπόνους, το τζίντζερ μπορεί, επίσης, να μειώσει τη φλεγμονή, αιτία πολλών συμπτωμάτων του hangover, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό.

Ρίζες τζίντζερ

Ακόμη και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων του hangover, μελέτες δείχνουν ότι το τζίντζερ συνεχίζει να προστατεύει το σώμα από τις βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ. Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Extracellular Vesicles διαπίστωσε ότι τα νανοσωματίδια στο τζίντζερ προστατεύουν το συκώτι από βλάβες που προκαλούνται από το αλκοόλ. Μια άλλη μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Pharmacognosy Magazine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με τζίντζερ περιορίζει τις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ στην καρδιά.

Το τσάι τζίντζερ, χρησιμοποιώντας φρέσκο τζίντζερ εμποτισμένο σε ζεστό νερό, είναι ένας τρόπος για να επωφεληθείτε από τις επιδράσεις του φυσικού συστατικού στην υγεία. Ανάλογα με το τι μπορείτε να χωνέψετε, άλλες επιλογές περιλαμβάνουν επίσης κάψουλες συμπληρωμάτων, σκόνες, πίκλες και καραμέλες τζίντζερ.