Το καλοκαίρι πέρασε ανεπιστρεπτί, αφήνοντας στο πέρασμά του τη λάμψη του ζεστού καιρού και τα κραγιόν σε χρώμα παγωτού. Ωστόσο, μια νέα τάση στο χώρο της ομορφιάς έχει αναδειχθεί το φθινόπωρο, εισάγοντας ματ υφές.

«Μόλις ξεκινήσει το φθινόπωρο, προτιμώ τις φυσικές ματ φόρμουλες στο δέρμα και τα χείλη για μια πιο εκλεπτυσμένη εμφάνιση που ταιριάζει με κασμίρ πουλόβερ και τζιν», λέει στο Byrdie η Robin Black, διάσημη makeup artist και παγκόσμια δημιουργική διευθύντρια της Ideation Beauty. Η Black προτείνει ένα statement κραγιόν για χρωματιστά φθινοπωρινά χείλη με ματ τελείωμα, ως τον πιο εύκολο τρόπο για να υιοθετήσετε την τάση.

Πώς να υιοθετήσετε το ματ μακιγιάζ

καφέ κραγιόν

Το ματ μακιγιάζ μπορεί να είναι εκφοβιστικό, επειδή χρειάζεται λίγο περισσότερη προσπάθεια από το να απλώνεις απλά μια δροσερή κρέμα και ένα highlighter. «Για να πετύχετε ένα ματ αποτέλεσμα στο foundation και την επιδερμίδα, θα πρέπει να ξεκινήσετε με ματ περιποίηση», λέει η Black.

Ιδανικά, ένα ματ primer θα «θολώσει» τους πόρους και θα ενυδατώσει την επιδερμίδα, ενώ θα προσδώσει ένα απαλό φινίρισμα που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα συμπληρωματικό foundation.

Όσον αφορά την οικοδόμηση της εμφάνισης, η Black λέει ότι δεν υπάρχει κανένας σκληρός και γρήγορος κανόνας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να κρατήσετε τα πάντα ομοιόμορφα ή να πειραματιστείτε με διαφορετικές υφές. «Για μια πιο κλασική εμφάνιση, συνδυάστε το ματ με το ματ», λέει. «Ή γίνετε δημιουργικοί και αναμείξτε ματ με σατινέ ή γυαλιστερά φινιρίσματα».

Ποιος μπορεί να φορέσει ματ μακιγιάζ

Η Black λέει ότι όλοι οι τόνοι δέρματος μπορούν να φορέσουν ματ μακιγιάζ, αλλά δεν είναι όλοι οι τύποι δέρματος μεγάλοι υποψήφιοι για αυτές τις φόρμουλες. «Τα άτομα με ξηρό, με έντονη υφή ή με ρυτιδιασμένο δέρμα πρέπει να είναι προσεκτικά με το ματ foundation», λέει.

Συνιστά, επίσης, σε όσους έχουν πολύ τσαλακωμένα ή ξεφλουδισμένα χείλη να αποφεύγουν τα παραδοσιακά ματ κραγιόν, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την ξηρότητα και να τονίσουν την «προβληματική» υφή. Το ίδιο ισχύει και για τα βλέφαρα -οι ματ φόρμουλες μπορεί να «κάτσουν» και να τονίσουν τις γραμμές σας.

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Το να φορέσετε την τάση του ματ μακιγιάζ μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς αυτή η υφή δεν ταιριάζει πάντα ομαλά με άλλα προϊόντα. «Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείτε να κάνετε όταν εφαρμόζετε ματ προϊόντα είναι να τα συνδυάζετε με προϊόντα με βάση την κρέμα ή το λάδι», προειδοποιεί η Black. «Το ματ δεν αναμιγνύεται καλά με αυτές τις φόρμουλες και η διαστρωμάτωσή τους μπορεί να δημιουργήσει μια όχι και τόσο ματ, τελικά, υφή».

Όταν γίνεται σωστά, όμως, το ματ μακιγιάζ φαίνεται εκλεπτυσμένο και απρόσκοπτο, αλλά μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά ξεπερασμένο όταν γίνεται με τον λάθος τρόπο. Για να αποφύγετε αυτό το βαρύ, cakey look, ξεκινήστε με ενυδατωμένη επιδερμίδα και εφαρμόστε μικρές ποσότητες ματ προϊόντων, φροντίζοντας να αναμειγνύετε πριν σταθεροποιηθούν.

«Χρησιμοποιήστε ματ προϊόντα που παίζουν καλά μεταξύ τους και αποφύγετε τις πολλές στρώσεις που θα κάνουν το δέρμα να φαίνεται αδιαφανές, αντί για βελούδινο», λέει η Black.