Το σωματικό λίπος δεν είναι απαραίητα κακό. Στην πραγματικότητα, το χρειάζεστε για να επιβιώσετε. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το σωματικό λίπος όχι μόνο βοηθάει στο να διατηρείται το σώμα σας ζεστό, αλλά είναι, επίσης, απαραίτητο για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και την παραγωγή σημαντικών ορμονών. Ωστόσο, υπάρχει ένας τύπος που είναι κακός για την υγεία σας: το σπλαχνικό λίπος.

«Το σπλαχνικό λίπος είναι ένας τύπος σωματικού λίπους που αποθηκεύεται στην κοιλιακή σας κοιλότητα και περιβάλλει τα εσωτερικά σας όργανα -το συκώτι, το στομάχι και τα έντερα», λέει στο eatthis.com η Roxana Ehsani, MS, RD, CSSD, LDN, διαιτολόγος- διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. «Δεν είναι το ίδιο με το λίπος στο στομάχι που μπορεί να βλέπετε».

Γυναίκα που απολαμβάνει το γιαούρτι της

Παρόλο που το σπλαχνικό λίπος δεν είναι ορατό εξωτερικά, μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας αυξάνοντας την αρτηριακή σας πίεση και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη, ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου, λέει η Ehsani.

Ένας τρόπος για να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος είναι να κάνετε κάποιες προσαρμογές στη διατροφή σας, προσθέτοντας ένα από τα καλύτερα, λιποδιαλυτικά τρόφιμα για την κοιλιά: το απλό, άπαχο ελληνικό γιαούρτι.

Γιατί το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους

Γιαούρτι με μούρα

«Έρευνες έχουν δείξει ότι τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να συνδέονται με λιγότερο σπλαχνικό λίπος», λέει η Ehsani. «Ως εκ τούτου, το απλό, άπαχο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ελληνικό γιαούρτι είναι το νούμερο ένα τρόφιμο που οι άνθρωποι πρέπει να προσθέτουν στη διατροφή τους, αν θέλουν να μειώσουν το σπλαχνικό λίπος».

«Το απλό, άπαχο ελληνικό γιαούρτι περιέχει συνήθως 20-23 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 1 φλιτζανιού», λέει η Ehsani. «Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πείνας, καθώς προάγει το αίσθημα κορεσμού. Κάνει, επίσης, λιγότερο πιθανό το να φάτε παραπάνω όταν καταναλώνετε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια των γευμάτων και των σνακ».

Η πρωτεΐνη χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να χωνευτεί και να μεταβολιστεί, βοηθώντας σας έτσι να αισθάνεστε πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η έρευνα, σύμφωνα με το eatthis.com, διαπιστώνει, επίσης, ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης συνδέεται με χαμηλότερο ΔΜΣ, μικρότερη περιφέρεια μέσης και καλύτερα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης. Επιπλέον, το γιαούρτι περιέχει ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες, γνωστές ως προβιοτικά, οι οποίες βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.