Εδώ και πολλά χρόνια, τα τριαντάφυλλα χρησιμοποιούνται στα σπα και στις ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας λόγω του ευχάριστου αρώματός τους, ενώ σήμερα διατίθεται μια μεγάλη ποικιλία από ορούς, καθαριστικά, λοσιόν και κρέμες, όλα με εκχυλίσματα ροδέλαιου.

Το ροδόνερο έχει αναφερθεί ότι διαθέτει αντιμικροβιακές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και στυπτικές ιδιότητες, ενώ σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2013, υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη του φυτού που είναι κοινώς γνωστό ως «τριαντάφυλλα» και προσφέρουν μια σειρά από οφέλη.

Το ροδόνερο, λοιπόν, το οποίο παράγεται με εμβάπτιση ή απόσταξη ροδοπέταλων με ατμό σε νερό, θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας που σχετίζεται με την ακμή, σύμφωνα με το Healthline.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το ροδόνερο στην αντιμετώπιση της ακμής

Ροδόνερο

Όπως επισημαίνει το Medical News Today, το ροδόνερο διαθέτει μια σειρά από οφέλη που μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ακμής.

Για παράδειγμα, η ακμή μπορεί να είναι επώδυνη λόγω της φλεγμονής που προκαλείται στο δέρμα. Το ροδόνερο μπορεί να προσφέρει μια ηρεμιστική αντίδραση που επιτρέπει τη μείωση της φλεγμονής και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Clinical Journal of Oncology Nursing εξέτασε την αποτελεσματικότητα ενός διαλύματος ροδόνερου ως στοματικού ξεπλύματος για ασθενείς με χημειοθεραπεία. Το διάλυμα ροδόνερου αποδείχθηκε αποτελεσματικό στη μείωση του πρηξίματος των ιστών στο στόμα.

Δεύτερον, οι αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες του ροδόνερου μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του δέρματος, σύμφωνα με το Healthline. Ένα απλό διάλυμα ροδόνερου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον απαλό καθαρισμό των φλεγμονωδών πόρων και των φλυκταινών, απομακρύνοντας τα βακτήρια χωρίς τα σκληρά ή λειαντικά αποτελέσματα που παρατηρούνται μερικές φορές με άλλα προϊόντα καθαρισμού.

Ροδόνερο

Τέλος, το ροδόνερο έχει ειπωθεί ότι έχει στυπτικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στη σύσφιξη του δέρματος και στη συρρίκνωση των πόρων, γεγονός που θα μειώσει τον κίνδυνο παγίδευσης ρύπων, ελαίων και υπολειμμάτων στην επιφάνεια του δέρματος.

Σε σύγκριση με τα στυπτικά με βάση το αλκοόλ, το ροδόνερο είναι λιγότερο πιθανό να ξηράνει το δέρμα σας. Ωστόσο, το Healthline προειδοποιεί ότι τα στυπτικά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να επιδεινώσουν τα σπυράκια για μερικούς ανθρώπους και, έτσι, συνιστά να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο σας πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε τέτποιο προϊόν στο δέρμα σας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ροδόνερο για την ακμή

Ροδόνερο

Το ροδόνερο είναι μια πολύ ήπια και καταπραϋντική λύση που μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην περιποίηση της επιδερμίδας σας με διάφορους τρόπους. Είναι αρκετά ήπιο για να το χρησιμοποιείτε καθημερινά τόσο στην πρωινή όσο και στη βραδινή σας ρουτίνα.

Μπορεί, λοιπόν, να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία κηλίδων ή τόνερ. Για να χρησιμοποιήσετε το ροδόνερο ως θεραπεία κηλίδων, εφαρμόστε ροδόνερο σε ένα βαμβάκι στο δέρμα σας, πιέζοντας απαλά το βαμβάκι πάνω στην πληγείσα περιοχή. Για να χρησιμοποιήσετε το ροδόνερο ως τονωτικό, πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα κανονικό καθαριστικό για το δέρμα και στη συνέχεια στεγνώστε το πριν ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με ροδόνερο.

Εναλλακτικά, απλώστε απαλά το ροδόνερο σε όλο το πρόσωπο χρησιμοποιώντας ένα βαμβάκι, σύμφωνα με το Medical News Today. Για να χρησιμοποιήσετε το ροδόνερο ως σπρέι προσώπου, προσθέστε λίγο ροδόνερο σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, κλείστε τα μάτια σας και στη συνέχεια ψεκάστε λίγο από αυτό στο πρόσωπό σας. Το Healthline προσθέτει ότι αυτό μπορεί να ανακουφίσει από το στρες.