Το microneedling -στα ελληνικά μικροβελονισμός-, αποκαλείται και ως θεραπεία επαγωγής κολλαγόνου, είναι μία από τις κορυφαίες τάσεις στην περιποίηση του δέρματος τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για μια αισθητική διαδικασία που, σύμφωνα με το WebMD περιλαμβάνει το τρύπημα του δέρματος με μικροσκοπικές αποστειρωμένες βελόνες.

Οι μικρές πληγές προκαλούν το σώμα σας να παράγει περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, τα οποία επουλώνουν το δέρμα και σας βοηθούν να δείχνετε νεότερες.

Τα πλεονεκτήματα του microneedling

Microneedling - περιποίηση προσώπου

Το microneedling είναι λιγότερο ακριβό από τις θεραπείες με λέιζερ, οι οποίες μπορεί να κοστίζουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερο, ενώ μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για άτομα με σκουρόχρωμες επιδερμίδες, επειδή δεν περιλαμβάνει θερμότητα όπως οι θεραπείες με λέιζερ, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη μελάγχρωση ή το χρώμα του δέρματός σας.

Τι συμβαίνει όταν κάνετε microneedling

Microneedling - περιποίηση προσώπου

Οι δερματολόγοι και οι αισθητικοί, είναι εκείνοι που μπορούν να κάνουν microneedling, με τη διαδικασία να διαρκεί συνήθως 10- 20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η περιοχή στην οποία θέλετε να εστιάσετε, με τις περισσότερες να βλέπουν διαφορά μετά από 4- 6 θεραπείες.

Η διαδικασία ξεκινάει με την εφαρμογή μιας αναισθητικής κρέμας στο πρόσωπό σας, ώστε να μην αισθάνεστε τα τσιμπήματα της βελόνας. Στη συνέχεια, το άτομο που κάνει το microneedling θα κινήσει ένα εργαλείο σε σχήμα πένας ή κυλινδρικό εργαλείο με μικροσκοπικές βελόνες γύρω από το πρόσωπό σας. Οι βελόνες κάνουν μικρές τομές στο δέρμα σας, οι οποίες προκαλούν μια μικρή αιμορραγία.

Ο στόχος της διαδικασίας είναι να ξεκινήσει η διαδικασία επούλωσης του σώματός σας στέλνοντας κολλαγόνο και ελαστίνη για να επιδιορθώσουν τα μικροσκοπικά τραύματα. Το κολλαγόνο βοηθά στη συμπλήρωση και εξομάλυνση των ρυτίδων. Οι περισσότεροι επιλέγουν το microneedling για το πρόσωπο, αλλά μπορεί να γίνει και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στο στομάχι ή στους μηρούς σας.

Επούλωση και κίνδυνοι του Microneedling

Microneedling - περιποίηση προσώπου

Μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε:

  • Δεν είναι μια γρήγορη λύση. Χρειάζεται χρόνος για να παρατηρήσετε μια διαφορά. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας θεραπεύεται μόνο του. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μερικές θεραπείες προτού δουν κάποια αλλαγή.
  • Χρόνος επούλωσης. Μπορεί να χρειαστούν ημέρες ή εβδομάδες για την επούλωση, ανάλογα με το πόσο βαθιά τρυπούν οι βελόνες το δέρμα σας.
  • Πόνος και ερυθρότητα. Μπορεί να έχετε κάποιο μικρό πόνο μετά τη διαδικασία και το δέρμα σας μπορεί να είναι κόκκινο για λίγες ημέρες.
  • Ξεφλούδισμα. Το δέρμα σας μπορεί να αισθάνεται σφίξιμο και να ξεφλουδίζει λίγο όσο επουλώνεται.
  • Μώλωπες και αιμορραγία. Συνήθως δεν υπάρχει αιμορραγία κατά τη διάρκεια του microneedling. Αλλά οι βαθιές θεραπείες microneedling μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία ή μώλωπες στο δέρμα.
  • Πιθανές ουλές. Το microneedling δεν είναι καλή ιδέα για άτομα που έχουν εμφανίσει ουλές που μοιάζουν με μεγάλες φυσαλίδες στο δέρμα, καθώς θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.
  • Μόλυνση. Το microneedling δημιουργεί μικροσκοπικές οπές στο δέρμα, οι οποίες θα μπορούσαν να αφήσουν μικρόβια να εισέλθουν, ειδικά αν ο εξοπλισμός δεν καθαρίζεται καλά. Ωστόσο, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ χαμηλός. Εάν είστε υγιείς, μια μόλυνση από το microneedling είναι απίθανη.