Αν έχετε ξυπνήσει ποτέ από βαθύ ύπνο λόγω πείνας, μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι φυσιολογικό να ξυπνάτε πεινασμένοι μετά από ώρες. Μια κρίση πείνας, όμως, μέσα στη νύχτα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερα «καύσιμα» κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι σημαίνει όταν ξυπνάτε πεινασμένοι στη μέση της νύχτας

Πείνα τη νύχτα- γιαούρτι με φρούτα

Η διαιτολόγος- διατροφολόγος Katherine Metzelaar λέει στο Well + Good ότι «… όταν κάποιος δεν τρέφεται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή έχει φάει τελευταία φορά πέντε ώρες πριν από τον ύπνο, είναι πιθανό να χρειαστεί ξανά φαγητό».  

Κανονικά το σώμα μας καταστέλλει την απελευθέρωση της γκρελίνης όταν πέφτουμε για ύπνο – μιας ορμόνης που σηματοδοτεί την πείνα. Ωστόσο, αν το σώμα έχει χαμηλή ενέργεια λόγω έλλειψης τροφής, θα συνεχίσει να παράγει περισσότερη γκρελίνη καθώς κοιμόμαστε, γεγονός που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας.

Αλλά ακόμη και όταν ξυπνάτε πεινασμένοι στη μέση της νύχτας, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι το σώμα σας επιθυμεί φαγητό. Αντίθετα, μπορεί να σας λείπει νερό, σύμφωνα με τους ειδικούς του CNET. Αν δεν διατηρούμε τον εαυτό μας επαρκώς ενυδατωμένο, μερικές φορές αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως αίσθημα πείνας κατά τις νυχτερινές ώρες, εξηγεί το healthdigest.com.

Δοκιμάστε αυτά τα σνακ πριν τον ύπνο

Γιαούρτι με φρούτα

Εκτός από το να διατηρούμε τον εαυτό μας γεμάτο με «καύσιμα» κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ειδικοί του Well + Good προτείνουν να τρώμε ένα σνακ πριν πέσουμε για ύπνο, για να κρατήσουμε τα ξυπνήματα πείνας μακριά. Τα κράκερς σε συνδυασμό με χούμους, το γιαούρτι αναμεμειγμένο με φρούτα ή τοστ με βούτυρο αμυγδάλου είναι μεταξύ των κορυφαίων προτάσεών τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νυχτερινή πείνα μπορεί να αποδοθεί σε μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο νυχτερινής διατροφής, η οποία θεωρείται «άλλη καθορισμένη διαταραχή σίτισης ή διατροφής» από την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών. Η εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας Whitney Linsenmeyer λέει στο LiveStrong ότι «το σύνδρομο νυχτερινής διατροφής χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο κατανάλωσης σημαντικού μέρους της συνολικής πρόσληψης τροφής τη νύχτα, έλλειψη όρεξης το πρωί και το αίσθημα της ανάγκης να φάει κανείς πριν επιστρέψει στον ύπνο, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών».

Το ξύπνημα με πείνα θεωρείται, επίσης, ότι ενδεχομένως συνδέεται με τον διαβήτη, οπότε τα άτομα μπορεί να ξυπνούν σταθερά πεινασμένα λόγω χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η Linsenmeyer προτείνει να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν η νυχτερινή πείνα σας ξυπνάει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και παρεμβαίνει στην καθημερινή σας λειτουργία.