Ένα από τα συμπτώματα ότι πλησιάζει η περίοδός σας, για πολλές γυναίκες τουλάχιστον, εκτός από το πρήξιμο και τις κράμπες είναι και τα σπυράκια που κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόσωπό σας κυρίως την εβδομάδα που προηγείται της περιόδου τους. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, το 65% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η ακμή τους χειροτέρεψε κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, αναφέρει το Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.

Εάν, λοιπόν, σύμφωνα με το Healthline, παρατηρείτε και εσείς σπυράκια στο πρόσωπό σας καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της περιόδου σας, πιθανότατα αντιμετωπίζετε ορμονική ακμή.

Ακμή

Ο πραγματικός λόγος που εμφανίζονται σπυράκια στο πρόσωπό σας πάντα πριν από την περίοδο

Πριν ξεκινήσει η περίοδός σας, τα επίπεδα των ορμονών οιστρογόνου και προγεστερόνης στο σώμα πέφτουν. Μερικές γυναίκες δεν παρατηρούν καμία επίδραση από αυτό, αλλά μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση περισσότερου σμήγματος στο δέρμα σας και να φράξει τους πόρους σας. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να βγάζουν σπυράκια πριν από την περίοδό τους. Οι ορμόνες μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν φλεγμονή στο δέρμα σας και να δημιουργήσουν περισσότερα βακτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερη ακμή. Το αυξημένο άγχος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, που είναι μια κοινή παρενέργεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε περισσότερα ξεσπάσματα.

Ακμή

Πώς να αντιμετωπίσετε την ορμονική ακμή

Η ορμονική ακμή πρέπει να αντιμετωπίζεται πάνω και κάτω από το δέρμα. Όταν εμφανίζετε ακμή, θα πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας καθημερινά με ένα προϊόν καθαρισμού προσώπου που περιέχει συστατικά που καταπολεμούν την ακμή, όπως σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, εξηγεί η Cleveland Clinic. Οι τοπικές κρέμες μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν.

Ακμή

Για να καταπολεμήσετε την ορμονική ακμή εσωτερικά, θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές που θα επηρεάσουν τις ορμόνες που προκαλούν την ακμή σας. Ο καλύτερος ύπνος και η υγιεινή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών σας και στην καταπολέμηση της ακμής. Ακόμη και τα αντισυλληπτικά μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ορμονικής ακμής που εμφανίζεται πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. «Ορισμένοι τύποι αντισυλληπτικών χαπιών μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των μαύρων στιγμάτων, των λευκών στιγμάτων, των σπυριών και της κυστικής ακμής», είπε στο healthdigest.com ο Jonathan Dunn, MD, OB-GYN στην κλινική Scripps Carmel Valley.

«Μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία της επίμονης ορμονικής ακμής κατά μήκος της γνάθου, του κάτω προσώπου και του λαιμού, όταν άλλες θεραπείες, όπως τοπικές κρέμες και αντιβιοτικά από το στόμα δεν έχουν βοηθήσει». Ωστόσο, δεν είναι όλα τα αντισυλληπτικά εγκεκριμένα για τη θεραπεία της ακμής, επομένως θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για το ποιο είναι κατάλληλο για εσάς.