Ρίξτε μια ματιά στο πίσω μέρος των προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας σας και να είστε σίγουρες ότι η γλυκερίνη θα αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά τους. «Η γλυκερίνη δεν είναι κάτι καινούργιο», λέει ο Snehal Amin, MD, πιστοποιημένος δερματολόγος του MDCS Dermatology. «Είναι συνήθως το τρίτο πιο κοινό συστατικό σε προϊόντα περιποίησης δέρματος, επομένως την έχετε ήδη χρησιμοποιήσει», αναφέρει στο Real Simple ο Snehal Amin, πιστοποιημένος δερματολόγος του MDCS Dermatology.

Όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος, τα μοντέρνα ή τα ενεργά συστατικά μας κεντρίζουν πάντα το ενδιαφέρον για τα υποσχόμενα πολλαπλά οφέλη ή την ικανότητα μείωσης των υπαρχόντων ανησυχιών για την περιποίηση της επιδερμίδας, όπως η ακμή ή τα μαύρα στίγματα. Και ενώ μπορεί να μην ακούγεται τόσο συναρπαστική, η γλυκερίνη είναι ακόμη πιο ωφέλιμη από άλλα δημοφιλή ενυδατικά συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, εξηγεί ο Azadeh Shirazi, MD, δερματολόγος και ιδρυτής της AziMD Skincare.

Τι είναι η γλυκερίνη;

Η γλυκερίνη είναι ένα διαυγές, άοσμο υγρό που έχει τη σύσταση του σιροπιού, λέει ο Δρ. Amin. Μπορεί να προέρχεται από ζωικά ή φυτικά λίπη, ή ακόμα και από πετρέλαιο. Στην περιποίηση του δέρματος, η γλυκερίνη είναι ένα υγραντικό γιατί δρα τραβώντας και συγκρατώντας την υγρασία για να διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο.

«Η ουσία που μοιάζει με σιρόπι αναμιγνύεται εύκολα στο νερό και προσελκύει νερό από τα βαθιά μέσα στο δέρμα και τον αέρα», συνεχίζει ο Δρ. Amin. Τα υγραντικά είναι ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης της ενυδάτωσης του δέρματος, γι’ αυτό θα βρείτε γλυκερίνη σε προϊόντα όπως ενυδατικές κρέμες, ορούς ή ακόμα και ήπια καθαριστικά.

Τα οφέλη της γλυκερίνης στην περιποίηση του δέρματος

Το μεγαλύτερο όφελος της γλυκερίνης, ωστόσο, είναι ότι χρησιμεύει ως υγραντικό. «Είναι σαν ένας υδάτινος μαγνήτης περιποίησης δέρματος, που τραβάει και κρατιέται από το νερό», λέει ο Δρ. Shirazi. Εξηγεί ότι η γλυκερίνη, ενώ είναι «λιγότερο λαμπερή» είναι παρόμοια με το υαλουρονικό οξύ, καθώς και αυτή δρα ως ενισχυτικό υγρασίας, αλλά πιο αποτελεσματική. «Σχηματίζει μια επίστρωση για να προστατεύει το δέρμα από την απώλεια νερού και επίσης εντοπίζει γρήγορα το απαλό δέρμα, επιτρέποντας στα νεκρά και κατεστραμμένα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος να αποβάλλουν πιο γρήγορα το δέρμα», λέει.

Η γλυκερίνη είναι, επίσης, ένα απαλό συστατικό που είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. «Είναι ένα ασφαλές, καλά ανεκτό συστατικό, ακόμη και σε κάποιον με ευαίσθητο δέρμα, επομένως είναι υπέροχο στις ενυδατικές κρέμες», προσθέτει ο Δρ Shirazi.

Πώς να εντάξετε τη γλυκερίνη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας

Η γλυκερίνη περιέχεται σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος, ενώ μπορείτε να την ενσωματώσετε σε όλη τη ρουτίνα σας, από τον καθαρισμό μέχρι την ενυδάτωση. Ο Δρ. Shirazi εξηγεί ότι τυπικά, η γλυκερίνη διαμορφώνεται με άλλα συστατικά για να σχηματίσει ενυδατικές κρέμες που προσφέρουν μέγιστη ενυδάτωση και πιο λείο, απαλό δέρμα -μια τέλεια λύση για κάθε χειμερινό πρόβλημα περιποίησης. «Η γλυκερίνη μπορεί επίσης να βρεθεί σε τονωτικά, καθαριστικά και μικκυλιακό νερό (micellar water), καθώς βοηθά στην απαλή αφαίρεση του μακιγιάζ, της λιπαρότητας και των υπολειμμάτων ενώ διατηρεί την ενυδάτωση του δέρματος», λέει ο Δρ. Shirazi.

Βέβαια, μπορείτε να βρείτε καθαρή γλυκερίνη που πωλείται χωρίς συνταγή, ωστόσο, ο Δρ. Shirazi και ο Δρ. Amin συνιστούν τη χρήση προϊόντων με γλυκερίνη ήδη σε αυτά, καθώς η χρήση καθαρής γλυκερίνης από μόνη της μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς σε ορισμένους εάν χρησιμοποιηθεί εσφαλμένα.