Δεδομένου ότι το σώμα σας αφυδατώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν είναι ασυνήθιστο να ξυπνάτε διψασμένοι. Αλλά το αν πρέπει ή όχι να πιείτε από το ποτήρι με νερό που αφήσατε στο κομοδίνο αποτελεί σίγουρα θέμα συζήτησης. Και ίσως την επόμενη φορά που θα πάτε να πιείτε από αυτό να το ξανασκεφτείτε λίγο καλύτερα.

Τι μπορεί να μπει στο ποτήρι νερού κατά την διάρκεια της νύχτας

Σύμφωνα με το thehealthy.com, είναι γνωστό ότι το πόσιμο νερό που αφήνετε σε ένα εκτεθειμένο ποτήρι δεν είναι εξαιρετικά υγιεινό. Η σκόνη ή ακόμη και ένα κουνούπι ή μια μύγα μπορεί να πέσουν μέσα στο ποτήρι κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας μια ανθυγιεινή επιφάνεια αφρού. Ακόμη και ένα κλειστό δοχείο, όπως ένα μπουκάλι ή ένα παγούρι, δημιουργεί προβλήματα, κυρίως επειδή το δέρμα μας είναι επικαλυμμένο με ιδρώτα, σκόνη, κύτταρα του δέρματος, ακόμη και ρινικές εκκρίσεις. Μόλις βάλουμε το μπουκάλι στο στόμα μας, όλα αυτά μπορούν να «εισέλθουν» στο υπόλοιπο νερό, προκαλώντας μόλυνση.

Ποτήρι με νερό

«Αφού βάλετε τα χείλη σας στο μπουκάλι, θα πρέπει να καταναλώνετε το νερό με μιας και μετά να πετάξετε το μπουκάλι», εξηγεί ο Marc Leavey, MD, ειδικός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mercy Medical Center στη Μασαχουσέτη.

Θα μπορούσατε να αρρωστήσετε αν πιείτε από το νερό που έχει παραμείνει στο κομοδίνο όλη νύχτα;

Δεδομένου ότι πρόκειται για τα δικά σας βακτήρια, είναι απίθανο να αρρωστήσετε πραγματικά. Πολλοί άνθρωποι πίνουν μια γουλιά νερό από χρησιμοποιημένα ποτήρια, κούπες και μπουκάλια χωρίς καμία αρνητική επίδραση, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι και μια πρακτική που συνίσταται από τους ειδικούς. Και δεν έχει καμία διαφορά αν το νερό είναι εμφιαλωμένο ή βρύσης. Είναι ένας κοινός μύθος ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο καθαρό από εκείνο της βρύσης.

Ποτήρι με νερό στο υπνοδωμάτιο

Τι άλλο πρέπει να προσέχετε όταν αφήνετε νερό για μεγάλες χρονικές περιόδους;

Τι γίνεται λοιπόν με το να αφήνετε νερό σε μέρη όπως το αυτοκίνητό σας; Το νερό που παραμένει στον ήλιο θα ζεσταθεί, καθιστώντας το το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια, ειδικά αν έχετε ήδη πιει από αυτό. Η τοποθέτηση του μπουκαλιού κάτω από το κάθισμά σας μπορεί να μειώσει λίγο τη θερμότητα, αλλά τα βακτήρια θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται.

Μερικά είδη πλαστικών μπουκαλιών περιέχουν BPA ή παρόμοιες χημικές ουσίες, που μπορεί να διαρρεύσουν στο νερό, ειδικά μετά από έκθεση στο ηλιακό φως. Υπάρχει έρευνα που υποδηλώνει ότι η BPA συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά. Σύμφωνα με το thehealthy.com, η χρήση ενός μπουκαλιού χωρίς BPA θα εξαλείψει αυτό το πρόβλημα, αλλά όχι την ανάπτυξη βακτηρίων, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό μπουκάλι, το οποίο θερμαίνεται γρήγορα, ενθαρρύνοντας τα μικρόβια να πολλαπλασιαστούν.

Φυσικά, το να παραμένουμε ενυδατωμένοι είναι καλό για την υγεία μας, επομένως είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της αφυδάτωσης. Ο Δρ. Leavey προσφέρει αυτή τη συμβουλή για να παραμείνετε υγιείς: «Αποφύγετε να βάζετε το στόμα σας στο μπουκάλι. Απλώς ρίξτε το σε ένα φλιτζάνι ή ρίξτε το απευθείας στο στόμα σας».