Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν τα λεμόνια θεωρούνται υπερτροφή; Η απάντηση είναι μπορεί, καθώς τα λεμόνια είναι καλά για την καρδιά σας, μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, να αποτρέψουν ή να μειώσουν τις πέτρες στα νεφρά και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού, ενώ διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες και για την ομορφιά.

Ένα λεμόνι (65 γραμμάρια) έχει 34,4 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, ένα σημαντικό μέρος από τα 75 χιλιοστόγραμμα που χρειάζονται οι ενήλικες γυναίκες και τα 90 χιλιοστόγραμμα που χρειάζονται οι ενήλικες άνδρες την ημέρα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής.

Χυμός λεμόνι

Ποια τα οφέλη των λεμονιών για την υγεία

Όπως αναφέρει το healthdigest.com, τα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι περιέχουν φλαβανόνες που μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία, όπως κάποια καρδιαγγειακή προστασία, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2012. Ακόμη, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και ακόμη και να αποτρέψουν την αύξηση βάρους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Advances in Nutrition. Ωστόσο, αυτή η μελέτη έγινε σε ποντίκια, επομένως πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να καθοριστεί εάν τα λεμόνια έχουν ενώσεις που βοηθούν στην απώλεια βάρους και στην πρόληψη της αύξησης βάρους με τον ίδιο τρόπο.

Το να πίνετε νερό με λεμόνι θεωρείται συχνά ως βοήθημα για την απώλεια βάρους, αλλά όπως επισημαίνει το Healthline, μπορεί να είναι το νερό που σας βοηθά και όχι το λεμόνι συγκεκριμένα.

Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πέτρας στα νεφρά, αναφέρει μελέτη του 2015, με τον Δρ. Brian Eisner, συνδιευθυντή του Προγράμματος Kidney Stone στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, να εξηγεί στην Harvard Health Publishing ότι η κατανάλωση χυμού από δύο λεμόνια κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πέτρας στα νεφρά λόγω του κιτρικού άλατος του λεμονιού.

Νερό με λεμόνι

Πώς να συμπεριλάβετε το χυμό λεμονιού στην καθημερινότητά σας

Ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε χυμό λεμονιού στην καθημερινή σας διατροφή είναι να απολαμβάνετε λίγο νερό με λεμόνι. Στύψτε το χυμό λεμονιού σε ένα ποτήρι νερό, προσθέστε λίγο πάγο αν θέλετε και απολαύστε! Πιείτε δύο από αυτά, και έχετε φτάσει στη σύσταση του Δρ. Eisner. Η κατανάλωση αρκετού νερού θα βοηθήσει, επίσης, στην πρόληψη κατά της πέτρας στα νεφρά.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η βιταμίνη C, οι φυτικές ενώσεις και οι διαιτητικές ίνες στα λεμόνια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Το healthdigest.com, προτείνει να προσθέσετε τα λεμόνια στη διατροφή σας για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και ενδεχομένως να βοηθήσετε στην απώλεια βάρους.