Κάποια στιγμή, η μαργαρίνη θεωρούνταν μια υγιεινή εναλλακτική λύση στη θέση του βουτύρου. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα τρανς λιπαρά οξέα στη μαργαρίνη, δεν σας κάνουν τελικά και πολύ καλό, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Αυτό ισχύει τόσο για την καρδιά όσο και για το δέρμα στο πρόσωπό σας, κάνοντάς σας, μάλιστα, να δείχνετε μεγαλύτερες.

μαργαρίνη

Ο πραγματικός λόγος που η μαργαρίνη μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε μεγαλύτερες

Ένας λόγος που τα τρανς λιπαρά κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο γερασμένο είναι επειδή το καθιστούν πιο ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη, ακόμη και ορισμένους καρκίνους του δέρματος, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Σύμφωνα με την Verywell Health, αυτή η ακτινοβολία δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά επίσης το κολλαγόνο, δημιουργώντας μια συσσώρευση ελαστίνης. Αυτή η διαδικασία συμβάλλει στη δημιουργία ρυτίδων καθώς και στη χαλάρωση του δέρματος.

Τα τρανς λιπαρά οξέα προκαλούν φλεγμονή και αφυδάτωση

Τα τρανς λιπαρά οξέα προκαλούν, επίσης, φλεγμονή και αφυδάτωση, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στη γήρανση. Ο Timothy Harlan, MD, εξηγεί στο WebMD ότι η γήρανση είναι μια «χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση» και σίγουρα μπορείτε να φαίνεστε μεγαλύτερες εάν τρώτε φλεγμονώδεις τροφές. Μαζί με τη μαργαρίνη, άλλοι ένοχοι είναι η ζάχαρη, τα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας, το ψωμί, τα ζυμαρικά και το αλκοόλ.

Πώς η μαργαρίνη σας κάνει να μοιάζετε μεγαλύτερες

Να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες και να αποφεύγετε οτιδήποτε περιέχει μερικώς υδρογονωμένα έλαια ή οποιοδήποτε φυτικό λίπος, εάν θέλετε να ενισχύσετε τη στρατηγική σας κατά της γήρανσης, αναφέρει το healthdigest.com.

Μαργαρίνη – Πώς επηρεάζει την ενυδάτωση του προσώπου

Όταν πρόκειται, μάλιστα, για την ενυδάτωση του δέρματός σας, τα τρανς λιπαρά δεν είναι φίλοι σας. Ο Δρ Tasneem Bhatia, MD, είπε στο Eat This, Not That! ότι τα τρανς λιπαρά στη μαργαρίνη «καταστρέφουν την ενυδάτωση και όσο λιγότερο ενυδατώνεται το δέρμα σας, τόσο πιο γρήγορα εμφανίζονται οι ρυτίδες». Σύμφωνα με το Medical News Today, η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για ένα υγιές δέρμα και οτιδήποτε αφυδατώνει το δέρμα προκαλεί ξηρότητα, η οποία οδηγεί σε ρυτίδες.

Αν θέλετε να προσθέσετε υγιή λίπη στη διατροφή σας που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της γήρανσης, αναζητήστε τροφές που περιέχουν υγιή λίπη, όπως ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και σπόρους, σύμφωνα με το Everyday Health.