Οι μπλε πατάτες (γνωστές και ως μοβ) μπορεί να ακούγονται και να φαίνονται, κυρίως, σαν να είναι κάτι επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικές. Οι μπλε πατάτες, μάλιστα, μερικές φορές φαίνονται μοβ και παίρνουν το χρώμα τους από χρωστικές ανθοκυανίνης στο δέρμα τους -η χρωστική ουσία που δίνει στις μελιτζάνες, τα σταφύλια και το κόκκινο λάχανο το χρώμα τους.

Οι μπλε πατάτες, λοιπόν, προέρχονται από τη Νότια Αμερική και υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Επειδή περιέχουν ανθοκυανίνες, θεωρούνται ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ στην πραγματικότητα, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τους, τόσο πιο ευεργετικό είναι το φυτό, σύμφωνα με το Eating Well.

Μοβ πατάτες

Τα οφέλη που προσφέρουν οι μοβ πατάτες για την υγεία

Για παράδειγμα μια μέτρια μοβ πατάτα με το δέρμα της περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 24% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, ενώ η ίδια μερίδα παρέχει ακόμη και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Έχουν, επίσης, περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα, σύμφωνα με το Healthline, ενώ οι μοβ πατάτες περιλαμβάνουν, επίσης, άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως χαλκό, μαγγάνιο και σίδηρο.

Ακόμη, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της μοβ πατάτας την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλετε να βελτιώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Μια μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα από μια παραλλαγή μπλε πατάτας, τη μοβ γλυκοπατάτα, μείωσε την αρτηριακή πίεση παρόμοια με ένα δημοφιλές φάρμακο για την αρτηριακή πίεση, αναφέρει το Eating Well.

Μοβ πατάτες

Οι μοβ πατάτες έχουν, επίσης, χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσουν αιχμή της ινσουλίνης όπως πολλά τρόφιμα που έχουν υδατάνθρακες. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλη, αναφέρει το Healthline. Αυτοί οι πολύχρωμοι κόνδυλοι μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου.

Πώς να μαγειρέψετε τις μοβ πατάτες για να μην χάσετε τα οφέλη τους

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε, λοιπόν, στο έπακρο τις μοβ πατάτες, σύμφωνα με το healthdigest.com, το πώς θα τις μαγειρέψετε έχει μεγάλη σημασία. Μπορείτε να τις ψήσετε, να τις τηγανίσετε ή να τις βράσετε. Το τηγάνισμα έχει ως αποτέλεσμα απώλεια αντιοξειδωτικών κατά 60%, ενώ το ψήσιμο οδηγεί σε απώλεια 22%. Το βράσιμο διατηρεί τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, χάνοντας μόνο το 8% αυτών, αναφέρει το Eating Well.