Ενώ οι περισσότερες γνωρίζουν το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ, υπάρχει ένα άλλο, πολύ συχνά χρησιμοποιούμενο άλφα-υδροξυ οξύ (AHA) που αξίζει την ίδια προσοχή. Ο λόγος για το κιτρικό οξύ, το οποίο έχει μερικές μοναδικές ιδιότητες και οφέλη για το δέρμα σας που το ξεχωρίζουν από άλλα οξέα.

Τι είναι το κιτρικό οξύ

Το κιτρικό οξύ είναι ένας τύπος άλφα-υδροξυ οξέος που εξάγεται από εσπεριδοειδή όπως λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ, καθώς και άλλα φρούτα όπως τα μούρα, αναφέρει το byrdie.com. Είναι, επίσης, ένα απίστευτα συνηθισμένο συστατικό, άφθονο όχι μόνο σε πολλούς τύπους περιποίησης της επιδερμίδας, αλλά και σε πράγματα όπως τα τρόφιμα και τα καθαριστικά οικιακής χρήσης και χρησιμοποιείται ακόμη και ως συντηρητικό.

Κιτρικό οξύ

Tα οφέλη του κιτρικού οξέος για το δέρμα

Λειτουργεί ως χημικό απολεπιστικό

Όλα τα άλφα-υδροξυ οξέα, συμπεριλαμβανομένου του κιτρικού οξέος, λειτουργούν βοηθώντας στη διάλυση της «κόλλας» που κρατά τα νεκρά κύτταρα κολλημένα μεταξύ τους στην επιφάνεια του δέρματος. Προωθώντας τον κύκλο κυττάρων και βοηθώντας αυτά τα νεκρά κύτταρα να απομακρυνθούν, βοηθά να ξεμπλοκάρουν οι πόροι, να εξομαλυνθεί ο τόνος του δέρματος και να βελτιωθούν οι συνολικές υφές, αναφέρει το byrdie.com.

Έχει στυπτικές ιδιότητες

Το κιτρικό οξύ είναι ένα φυσικό στυπτικό, βοηθά στην αποξήρανση της περίσσειας λιπαρότητας και αφήνει το δέρμα να αισθάνεται ωραίο και καθαρό.

Περιέχει προστατευτικά αντιοξειδωτικά

Το κιτρικό οξύ είναι μοναδικό σε σύγκριση με άλλα οξέα γιατί έχει, επίσης, αντιοξειδωτικά οφέλη. Για παράδειγμα, αναφέρει το byrdie.com, εξωτερικοί επιθετικοί παράγοντες, όπως η ηλιακή βλάβη, μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στα κύτταρα του δέρματος. Αντιοξειδωτικά όπως το κιτρικό οξύ, ωστόσο, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση κάποιου από αυτό το οξειδωτικό στρες για να αποκαλύψουν το πιο λαμπερό δέρμα σας.

Βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων pH του δέρματος.

Με φυσικό pH περίπου 2, το κιτρικό οξύ είναι ένας εξαιρετικός ισοσταθμιστής pH, σημειώνει το byrdie.com. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς η διατήρηση του pH του δέρματος από το να γίνει πολύ αλκαλικό βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του φραγμού του δέρματος. Και ένα καλά λειτουργικό φράγμα του δέρματος βρίσκεται στη ρίζα του υγιούς, όμορφου δέρματος.

Κιτρικό οξύ

Πιθανές παρενέργειες του κιτρικού οξέος

Ενώ το κιτρικό οξύ θεωρείται πιο ήπιο από όλα τα άλλα, εξακολουθεί να είναι ένα οξύ, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πάντα κάποια πιθανότητα ερεθισμού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους με ευαίσθητο δέρμα ή φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος, όπως η ροδόχρου ακμή, γι΄ αυτό πριν τη χρήση του είναι καλό να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Το κιτρικό οξύ, επίσης, θα κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο, οπότε είναι επιτακτικό να χρησιμοποιείτε το αντηλιακό σας περισσότερο απ΄ ό,τι κάνατε μέχρι πρότινος.