«Τα παιδιά μου παρακολουθούν πάρα πολύ τηλεόραση. Πώς είναι τα πολυκαταστήματα όπου υπάρχει πάντα μια τηλεόραση ανοιχτή και μια ταινία να παίζει; Κάπως έτσι είναι και το σπίτι μου.

Η τηλεόραση είναι σχεδόν πάντα ανοιχτή και παίζουν πάντα κινούμενα σχέδια ώστε να ψυχαχωγούνται τα παιδιά και να υπάρχει μια σχετική ηρεμία όταν έχουν βίαια ξεσπάσματα που δεν μπορώ να διαχειριστώ.

Δεν αισθάνομαι όμως ένοχη γι΄αυτό. Έχω διαβάσει πάρα πολλές μελέτες με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που περνάει ένα παιδί μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης (αλλά και του υπολογιστή) έχει συσχετιστεί με προβλήματα όπως παχυσαρκία, κακή ποιότητα ύπνου και μειωμένες σχολικές επιδόσεις.

Αλλά ξέρετε τι; Έχω κουραστεί με τις τύψεις και τα ενοχικά συναισθήματα σε κάθετι που πρέπει να αποφασίσω για τα παιδιά μου. Είτε το πιστεύετε είτε όχι η τηλεόραση έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα:

Τους διδάσκει πράγματα

Χάρη σε κάποια σούπερ εκπαιδευτικά προγράμματα που προβάλλονται τα πρωινά του Σαββατοκύριακου η δίχρονη κόρη μου ξέρει σχεδόν απέξω την αλφάβητο και μπορεί να υπολογίζει μέχρι το είκοσι. Δεν λέω ότι η τηλεόραση έχει σοβαρό εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά η αλήθεια είναι πώς κάποια προγράμματα συμβάλλουν στην μάθηση. Αν είχα κι εγώ την ευκαιρία να βλέπω όσο ήθελα το The Muppet Show, θα μάθαινα πολύ πιο γρήγορα κάποια πράγματα.

Διαβάστε περισσότερα στο baby.gr…