Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια αποτελούν «αγκάθι» για την εικόνα της κάθε γυναίκας, με την καθεμία ξεχωριστά να αναζητά αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισής τους. Αυτό που πρέπει να έχετε, ωστόσο, υπόψη για την σωστή αντιμετώπισή τους είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη μαύρων κύκλων και σε ποια κατηγορία ανήκουν οι δικοί σας.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής έτσι ώστε να κοιμάστε οκτώ ώρες την ημέρα, να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και να εφαρμόζετε αντηλιακό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη μείωση των μαύρων κύκλων που μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά αναφέρει το Healthline. Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μην είναι αρκετές για τη θεραπεία των μαύρων κύκλων για όλους.

Πού οφείλονται οι μαύροι κύκλοι

Ενώ η έλλειψη ύπνου και η αφυδάτωση μπορεί να είναι παράγοντες που επιδεινώνουν τους μαύρους κύκλους, οι μαύροι κύκλοι μπορεί επίσης να είναι κληρονομικοί, σύμφωνα με τον Δρ Christopher Zoumalan. Πράγματα όπως οι εγγενείς αλλεργίες που προκαλούν την επέκταση των αιμοφόρων αγγείων ή η κακή κυκλοφορία του αίματος που προκαλεί τη συσσώρευση των αγγείων είναι μερικοί γενετικοί λόγοι που θα μπορούσαν να είναι η αιτία πίσω από τους μαύρους κύκλους. Για να μειώσετε την εμφάνιση γενετικών μαύρων κύκλων, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε με ακρίβεια τον τύπο των μαύρων κύκλων που έχετε.

Τι είδους μαύρους κύκλους έχετε;

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Σύμφωνα με το International Journal of Dermatology, υπάρχουν τέσσερις τύποι μαύρων κύκλων: χρωματισμένοι, αγγειακοί, δομικοί και μικτοί. Οι χρωματισμένοι μαύροι κύκλοι είναι καφέ, ενώ οι αγγειακοί μαύροι κύκλοι έχουν μπλε/ροζ/μοβ απόχρωση και μπορεί να είναι ή να μην είναι φουσκωμένοι. Οι χρωματισμένοι μαύροι κύκλοι είναι αποτέλεσμα περίσσειας μελανίνης κάτω από το μάτι, ενώ οι αγγειακοί μαύροι κύκλοι υπάρχουν σε εκείνους με κακή κυκλοφορία αίματος και/ή διαφανές δέρμα κάτω από τα μάτια, αναφέρει το thelist.com. Όσοι έχουν βαθύτερα μάτια ή έχουν απώλεια λίπους στην περιοχή κάτω από τα μάτια θα μπορούσαν να έχουν δομικούς μαύρους κύκλους από την εμφάνιση σκιών. Οι μαύροι κύκλοι μικτού τύπου είναι μαύροι κύκλοι που είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός των τριών προηγούμενων τύπων.

Για να μάθετε τι τύπο μαύρων κύκλων μπορεί να έχετε, ένα απλό κόλπο είναι να τσιμπήσετε απαλά το δέρμα κάτω από τα μάτια σας και να το μετατοπίσετε, ώστε να δείτε τον υποτόνο του δέρματος σε εκείνη την περιοχή. Εάν οι κατώτερες αποχρώσεις σας έχουν ένα γαλαζωπό ή καφέ υπόχρωμα που κινείται με το δέρμα, τότε πιθανότατα υποφέρετε από μελαγχρωματικούς μαύρους κύκλους. Από την άλλη πλευρά, εάν οι κατώτερες αποχρώσεις έχουν μια γαλαζωπή απόχρωση που ξεθωριάζει καθώς τσιμπάτε το δέρμα σας, τότε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε αγγειακούς μαύρους κύκλους.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους μαύρους κύκλους

Πριν από τη θεραπεία των μαύρων κύκλων, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τη βασική αιτία ύπαρξής τους. Οι μαύροι κύκλοι των αγγείων μπορεί να υπάρχουν λόγω γενετικής, τρίψιμου των ματιών, έλλειψης ύπνου ή αλλεργίες. Οι χρωματισμένοι μαύροι κύκλοι, που είναι πιο συνηθισμένοι σε άτομα με πιο σκούρους τόνους δέρματος, μπορεί να προκληθούν από γενετική ή/και βλάβη από τον ήλιο. Οι δομικοί μαύροι κύκλοι μπορεί να προκληθούν από γενετική ή γήρανση.

Συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή κολλαγόνου όπως η βιταμίνη C και το υαλουρονικό οξύ συνιστώνται σε άτομα με αγγειακούς μαύρους κύκλους, ενώ η βιταμίνη C μπορεί επίσης να φωτίσει την υπερχρωστική κάτω από τα μάτια για όσους έχουν μαύρους κύκλους, σύμφωνα με το Get Healthy Skin.

Από την άλλη τα πεπτίδια και η καφεΐνη μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα εκείνους με αγγειακούς μαύρους κύκλους, ενώ στην περίπτωση που έχετε δομικούς μαύρους κύκλους τα πεπτίδια, η ρετινόλη και το υαλουρονικό οξύ αποτελούν μια καλή επιλογή. Ωστόσο, σύμφωνα με την Elite Daily, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να χρησιμοποιήσει μια κρέμα ματιών με SPF για να αποτρέψει το σκοτεινό δέρμα κάτω από τα μάτια να σκουρύνει ως αποτέλεσμα της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.