Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να τρέφονται καλά, να κοιμούνται σωστά και να ασκούνται αρκετά, αν θέλουν να παραμείνουν υγιείς.

Και ενώ το στρες –αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας πλέον- μάς γερνά νωρίτερα «από την ώρα μας», υπάρχουν μερικά μυστικά που μπορούν να καθυστερήσουν το πέρασμα του χρόνου από πάνω μας.

Μην περιμένετε να διαβάσετε για κάποιο μαγικό φίλτρο ή βότανο.

Τα «μυστικά» δεν είναι άλλα από αυτά που… όλοι γνωρίζουν, όπως σας είπαμε και στην αρχή: σωστή διατροφή, καλός ύπνος και γυμναστική.

Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε είναι γιατί αυτά τα τρία πράγματα μας κρατούν πιο νέους.

Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, όταν τα κύτταρα γερνούν, τα τελομερή –οι άκρες των χρωμοσωμάτων- κονταίνουν.

Τα τελομερή ρυθμίζουν τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων και το μήκος τους χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της τρέχουσας κατάστασης υγείας ενός οργανισμού.

Το στρες και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν το μήκος των τελομερών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, για κάθε σημαντικό στρεσογόνο γεγονός που βιώνει μια γυναίκα, παρατηρείται σημαντική μείωση στο μήκος των τελομερών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή, γυμνάζονταν και κοιμόντουσαν καλά εμφάνιζαν μικρότερη μείωση στο μήκος των τελομερών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως οι υγιεινές αυτές συνήθειες να προστατεύουν από τη γήρανση των κυττάρων.

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 239 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τις οποίες οι ειδικοί παρακολούθησαν για ένα χρόνο.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry. Ωστόσο, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του περιοδικού Time οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν είναι βέβαιο αν οι προστατευτικές αυτές επιδράσεις προέρχονται μόνο από αυτούς τους παράγοντες, αλλά τα ευρήματα δείχνουν για άλλη μια φορά ότι ο ύπνος, η άσκηση και η καλή διατροφή μπορεί να μας προσφέρουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη «μάχη» με το χρόνο.