Έχεις λιπαρή ή μεικτή επιδερμίδα με γυαλάδα, ατέλειες, μεγάλους πόρους; Χάρισέ της μια ματ, άψογη εμφάνιση και περιποιήσου την με τα κατάλληλα καλλυντικά προϊόντα.

Γενικά:
Η λιπαρή επιδερμίδα χαρακτηρίζεται από γυαλάδα, μεγάλους πόρους και μαύρα στίγματα που οφείλονται στην υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, οι οποίοι παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα σμήγματος από όση υπάρχει ανάγκη. Οι δε μεικτές επιδερμίδες παρουσιάζουν έντονη λιπαρότητα στη λεγόμενη περιοχή Τ του προσώπου (μέτωπο, μύτη και πλάγια, σαγόνι), ενώ τα μάγουλα και η περιοχή γύρω από τα μάτια έχουν κανονικό ή και ξηρό δέρμα.

Όσο και αν μας… δυσκολεύει τη ζωή, εντούτοις φαίνεται ότι το σμήγμα προφυλάσσει το δέρμα, δημιουργώντας ένα προστατευτικό φιλμ το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της φυσικής υγρασίας του, με αποτέλεσμα οι γυναίκες με λιπαρές και μεικτές επιδερμίδες να γερνούν πιο δύσκολα.

1. Πώς αντιμετωπίζουμε τη λιπαρότητα:

Αν η λιπαρότητα δεν οφείλεται σε κάποιον άλλο παράγοντα (κακή διατροφή, χρήση ακατάλληλων για τον τύπο μας καλλυντικών, ορμονικές δυσλειτουργίες, άγχος και κακή ψυχολογική κατάσταση, άστατος ύπνος, διαβίωση σε μολυσμένο περιβάλλον), μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και να την ελέγξουμε με τη χρήση κατάλληλων καλλυντικών προϊόντων, τα οποία βοηθούν στην εξισορρόπηση της έκκρισης του σμήγματος, χωρίς να αφυδατώνουν και να ερεθίζουν την επιδερμίδα. Παράλληλα, θα πρέπει να ακολουθούμε μια πιο υγιεινή διατροφή χωρίς λιπαρά και πικάντικα φαγητά, με πολλά φρούτα και λαχανικά μαγειρεμένα κατά προτίμηση στον ατμό, να γυμναζόμαστε τακτικά και να ελέγχουμε το στρες.

2. Η σωστή επιλογή καλλυντικών:

Η σωστή φροντίδα της επιδερμίδας επιβάλλει επιλογή καλλυντικών καθαρισμού και περιποίησης κατάλληλων για τον τύπο της: ξηρή, λιπαρή, μεικτή. Επομένως είναι απαραίτητο να ξέρεις σε ποιον ακριβώς τύπο ανήκει η δική σου επιδερμίδα αλλά και τις ιδιαιτερότητές της – αν είναι ευαίσθητη, αν έχει τάση για σπυράκια, αν κάνει εύκολα ρυτίδες. Έχε πάντως υπόψη σου ότι πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου και τα καλλυντικά σου θα πρέπει να ακολουθούν τις εκάστοτε ανάγκες σου και καλό είναι να αλλάζεις τα καλλυντικά σου συχνά, ειδικά όταν παρατηρείς πως το δέρμα σου αλλάζει.

3. Η φροντίδα της λιπαρής επιδερμίδας:

Η λιπαρή επιδερμίδα έχει και αυτή ανάγκη ενυδάτωσης, όμως όλα τα καλλυντικά περιποίησης που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι κατάλληλα και να έχουν ανάλαφρη υφή ή να είναι σε μορφή τζελ χωρίς λιπαρά συστατικά. Η καθημερινή ρουτίνα της ομορφιάς σου πρέπει να περιλαμβάνει καθαρισμό πρωί και βράδυ και απολέπιση κάθε δεύτερη μέρα. Η χρήση μιας μάσκας αργίλου 1-2 φορές την εβδομάδα θα μειώσει την έκκριση σμήγματος, θα μικρύνει τους διεσταλμένους πόρους και θα μειώσει τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα. Έχετε πάντα μαζί σας μια ανάλαφρη πούδρα και αν κατά τη διάρκεια της ημέρας εμφανιστεί γυαλάδα σε κάποια σημεία, ταμπονάρετε απαλά.

Κάνε το τεστ: Πλύνε το πρόσωπό σου με ένα ήπιο σαπούνι, ξέβγαλε με άφθονο νερό και σκούπισε ταμποναριστά απαλά με καθαρή πετσέτα. Μη βάλεις ενυδατική. Άφησε να περάσει λίγη ώρα, στη συνέχεια άπλωσε ένα χαρτομάντιλο σε όλο το πρόσωπο πιέζοντάς το πάνω στην επιδερμίδα και κατόπιν αφαίρεσε το. Οι λιπαρές επιδερμίδες θα έχουν αφήσει λίπος σε όλη την επιφάνεια του χαρτομάντιλου, οι μεικτές μόνο στις λιπαρές περιοχές, ενώ οι ξηρές όχι απλώς δεν θα αφήσουν λίπος, αλλά θα νιώθεις μια αίσθηση τραβήγματος.

Αν έχεις μεικτή επιδερμίδα, μπορείς να εφαρμόσεις τα παρακάτω:

Η φροντίδα της μεικτής επιδερμίδας: Η μεικτή επιδερμίδα θέλει ειδική φροντίδα γιατί παρουσιάζει αστάθεια όσον αφορά τη λιπαρότητά της. Διάλεξε προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης κατάλληλα για μεικτές επιδερμίδες, τα οποία δρουν εξισορροπητικά.

Καθάρισε το πρόσωπό σου πρωί και βράδυ και μην ξεχνάς να απλώνεις την ενυδατική σε όλο το πρόσωπο, αλλά σε μικρότερη ποσότητα στις λιπαρές περιοχές. Κάνε απολέπιση δύο φορές την εβδομάδα και μία φορά εβδομαδιαίως εφάρμοσε στις λιπαρές περιοχές μάσκα με άργιλο και στο υπόλοιπο πρόσωπο ενυδατική μάσκα ειδική για ξηρή ή κανονική επιδερμίδα. Ανάλογα με την ηλικία σου περιποιήσου το πρόσωπό σου με μια αντιγηραντική κρέμα με την ένδειξη «για κανονικά και μεικτά δέρματα» ή για «λιπαρά και μεικτά δέρματα» ανάλογα τις ανάγκες της επιδερμίδας σου.

Τα καλλυντικά αυτά περιέχουν και συστατικά που ρυθμίζουν την έκκριση του σμήγματος, καθώς και άλλα που αποτρέπουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων και προστατεύουν από ερεθισμούς. Τη νύχτα χρησιμοποίησε μια θρεπτική αναπλαστική κρέμα με τις ίδιες ενδείξεις, χωρίς λιπαρά συστατικά. Και, φυσικά, δεν πρέπει να φεύγεις από το σπίτι χωρίς αντηλιακή!

Πηγή: womenonly.gr