Την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε. Μπορεί να απογοητευτείτε αντικρίζοντας το σώμα σας μετά τη γέννα.

Η κοιλιά σας δεν θα είναι επίπεδη, τα στήθη σας θα είναι μεγάλα και θα αισθάνεστε βαρύ το πάνω μέρος των ποδιών σας. Όμως εάν κάνετε σύντομα τις μεταγεννητικές ασκήσεις σας, γρήγορα θα αρχίσετε να νιώθετε και να δείχνετε όμορφή.

Πώς θα αισθάνεστε

Τις πρώτες μέρες, όταν περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός μετά τη γέννηση του μωρού σας, μπορεί να νιώσετε κάποια δυσφορία, ακόμη και πόνο. Συμβουλευτείτε τη μαία σας εάν κάτι σας ενοχλεί.

Υστερότοκοι πόνοι

Μπορεί να νιώσετε πόνους σαν κράμπες στην κοιλιά σας, ειδικά εάν θηλάζετε, καθώς η μήτρα συσπάται για να επανέλθει στο κανονικό της μέγεθος. Αυτό είναι ένα θετικό σημάδι που δείχνει ότι το σώμα σας επανέρχεται στην κανονική του μορφή.

Οι πόνοι μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Εάν οι συσπάσεις είναι έντονες, μπορείτε να απαλύνετε τον πόνο με ένα ήπιο παυσίπονο με παρακεταμόλη.

Ουροδόχος κύστη

Είναι φυσιολογικό να ουρείτε πιο συχνά κατά τις πρώτες ημέρες, καθώς το σώμα αποβάλλει τα επιπλέον υγρά που συγκεντρώθηκαν κατά την εγκυμοσύνη.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Στην αρχή θα δυσκολευτείτε να ουρήσετε, λόγω της ευαισθησίας και του πόνου, αλλά προσπαθήστε να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη γέννα.

– Σηκωθείτε και κινηθείτε για να ενθαρρύνετε τη ροή των ούρων.

– Κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Μην ανησυχείτε εάν ουρήσετε μέσα στο νερό, καθώς τα ούρα είναι αποστειρωμένα. Απλώς ξεπλυθείτε καλά.

– Εάν έχετε ράμματα, δοκιμάστε να τους ρίξετε ζεστό νερό ενώ ουρείτε για να μην τσούξει το δέρμα σας.

Αιμορραγία

Μπορεί να έχετε κολπική αιμορραγία, από δύο έως έξι εβδομάδες, για οποιονδήποτε λόγο. Συνήθως υποχωρεί πιο γρήγορα εάν θηλάζετε.

Το κόκκινο αίμα αρχικά εκκρίνεται με ένταση, αλλά όσο περνούν οι μέρες μειώνεται και αποκτά καφέ χρώμα. Συχνά, οι εκκρίσεις συνεχίζονται μέχρι την πρώτη περίοδο.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Φορέστε σερβιέτα αλλά όχι ταμπόν, καθώς μπορεί να μην είναι άνετο.

Έντερα

Μπορεί να μην ενεργηθείτε για μία ή περισσότερες ημέρες μετά τον τοκετό.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

– Κινηθείτε το συντομότερο δυνατόν: αυτό θα βοηθήσει τη λειτουργία των εντέρων σας.

– Πίνετε αρκετό νερό και καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες για να διεγείρετε τη λειτουργία των εντέρων σας.

– Όταν είναι ώρα να ενεργηθείτε, μην καταβάλετε πολύ μεγάλη προσπάθεια.

– Είναι σχεδόν απίθανο να σκιστούν τα ράμματά σας καθώς ενεργήστε, αλλά ακουμπώντας μια καθαρή σερβιέτα σε εκείνη την περιοχή θα σας κάνει να αισθανθείτε μεγαλύτερη σιγουριά.

Ράμματα

Ενδέχεται να σας πονούν για μία ή δύο ημέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πέφτουν σε περίπου μία εβδομάδα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία ανάρρωσης.

– Κάντε ασκήσεις πυελικού εδάφους το συντομότερο δυνατόν μετά τη γέννα καθώς συμβάλλουν στη γρηγορότερη ανάρρωση της ευαίσθητης περιοχής.

– Διατηρήστε τα ράμματα καθαρά κάνοντας ένα χαλαρωτικό ζεστό μπάνιο. Μετά σκουπίστε καλά όλη την περιοχή.

– Απαλύνετε την ευαισθησία και τον πόνο τοποθετώντας μια παγοκύστη.

– Ξαπλώστε για να μην ασκείτε πίεση στα ράμματα ή καθίστε πάνω σε κάτι μαλακό.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη μητρική κατάθλιψη

Πολλές γυναίκες νιώθουν κάπως λυπημένες λίγες ημέρες μετά τον τοκετό, συνήθως όταν κατεβαίνει το γάλα. Αυτή η αλλαγή διάθεσης μπορεί να οφείλεται στις απότομες αλλαγές στο ότι τα ορμονικά επίπεδα μεταβάλλονται απότομα ή στο συναίσθημα χαλάρωσης της έντασης μετά τον τοκετό.

Συνήθως η μεταγγενητική κατάθλιψη αποχωρεί μόνη της. Εάν όμως συνεχιστεί για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ή εάν πρόκειται για σοβαρή κατάθλιψη, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή κάποιον άλλο ειδικό υγείας.

Σκεφτείτε θετικά

Η απόλυτη χαρά που θα νιώσετε όταν επιτέλους γεννήσετε το μωρό σας μάλλον θα αντισταθμίσει με το παραπάνω τις πιθανές αρνητικές συνέπειες του τοκετού.

Πηγή: mybabysworld.gr