Το λιπαρό δέρμα προκαλείται από υπερβολική έκκριση σμήγματος, που δημιουργεί φραγμένους πόρους, παγιδευμένα βακτηρίδια και τελικά ακμή.

Στην επιλογή προϊόντων περιποίησης της λιπαρής επιδερμίδας μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στα ενεργά τους συστατικά.

Ακολουθούν 5 συστατικά που ενδείκνυνται περισσότερο για λιπαρό δέρμα καθώς σκοτώνουν τα βακτηρίδια, βοηθούν στην αναδόμηση της επιδερμίδας και κάνουν το δέρμα να δείχνει λαμπερό και όχι γυαλιστερό.

Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των Βήτα Υδροξέων που περιποιείται το λιπαρό δέρμα ανοίγοντας τους φραγμένους πόρους και εξουδετερώνοντας τα βακτήρια.

Το συστατικό αυτό εξάγεται από το φλοιό ενός είδους ιτιάς και φημίζεται για την ικανότητά του να εξαλείφει τα μαύρα στίγματα και τα σπυράκια με πύον καθώς αφαιρεί την άνω στοιβάδα κυττάρων του δέρματος.

Οι δερματολόγοι συστήνουν την εφαρμογή του σαλικυλικού οξέως στη λιπαρή «Τ» περιοχή αποφεύγοντας τις ξηρότερες ζώνες του προσώπου καθώς επίσης και την περιοχή γύρω από τα μάτια που αποτελείται από λιγότερες στοιβάδες κυττάρων (το πάχος της επιδερμίδας είναι λεπτότερο).

Έλαιο τεϊόδεντρου

Το έλαιο τεϊόδεντρου (γνωστό και σαν tea tree oil) είναι ένα φυσικό αντισηπτικό που παρασκευάζεται από τα φύλλα ενός δέντρου που φύεται στην Αυστραλία. Αυτό το συστατικό είναι απαραίτητο στην φροντίδα του λιπαρού δέρματος καθώς διαλύει το σμήγμα και σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή.

Το έλαιο τεϊόδεντρου αντενδείκνυται σε περίπτωση που πάσχετε από ροδόχρουν ακμή καθώς μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα.

Γλυκολικό οξύ

Ανήκει στα Άλφα Υδροξέα (AHA) και είναι ένα πολύ σύνηθες συστατικό των προϊόντων που απευθύνονται σε λιπαρά δέρματα.

Συγκεκριμένα κάνει ήπια απολέπιση, δράση που βοηθά στην βελτίωση της υφής του δέρματος και της εμφάνισής του. Το γλυκολικό οξύ εξάγεται από το ζαχαροκάλαμο.

Υπεροξείδιο του βενζολίου

Το υπεροξείδιο του βενζολίου είναι ένα συστατικό που συναντάμε συχνά τόσο στα καλλυντικά του εμπορίου όσο και σε φαρμακευτικά καλλυντικά που δίνουν οι δερματολόγοι με συνταγή.

Η δράση του επικεντρώνεται στην καταστροφή των βακτηρίων και την προαγωγή της ανάκαμψης των κυττάρων της επιδερμίδας, βοηθώντας έτσι τη βελτίωση της ακμής και προλαμβάνει την εμφάνιση ερεθισμών.

Υαλουρονικό οξύ

Κατά τη φροντίδα του λιπαρού δέρματος πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή για να μην οδηγηθούμε στο να ξηράνουμε υπερβολικά την περιοχή, γεγονός που θα δώσει την εντολή στους αδένες να παράξουν ακόμα περισσότερο σμήγμα.

Ένας φυσικός τρόπος για να αποκατασταθεί αυτή η αποξήρανση είναι να ενυδατωθεί η επιδερμίδα με υαλουρονικό οξύ. Το οξύ αυτό, που παράγεται φυσικά από το σώμα μας, αποτελεί το βασικό συστατικό των ενέσιμων προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των ρυτίδων.

Καθώς πλησιάζουμε την ηλικία των 50 ετών, η παραγωγή υαλουρονικού οξέως από τον οργανισμό μας μειώνεται κατά 50%. Αυτή η μείωση αποτελεί και την αιτία για τη δημιουργία ρυτίδων και την χαλάρωση του.

Πηγή: fe-mail.gr