Κόκκινα φορέματα, κόκκινα εσώρουχα, κόκκινο κραγιόν μοιάζουν ακαταμάχητα για τον άντρα.

Γιατί άραγε;

Το κόκκινο είναι ένα πανίσχυρο χρώμα καθαυτό, δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην έχει επίδραση στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Σαν κόκκινο πανί σε ταύρο, οι κόκκινες «πινελιές» στη γυναίκα λειτουργούν αφροδισιακά για τον άντρα.

Ας ακούσουμε τι έχει να πει ο dr. Harry Fitch για το θέμα…

Το κόκκινο είναι το χρώμα του αίματος, κι αυτό αρκεί για να παρέχει μια ξεκάθαρη συσχέτιση από μόνο του: η σεξουαλική διέγερση περιλαμβάνει τη ροή αίματος στα γεννητικά όργανα, κάνοντάς τα περισσότερο κόκκινα απ’ ό,τι συνήθως. Το κόκκινο λοιπόν συνδέεται ευθέως με τη σεξουαλική πράξη.

Αυτό ωστόσο δεν αρκεί. Και είναι ακριβώς οι φυσικές, κοινωνικές και πολιτισμικές αναπαραστάσεις του κόκκινου που το κάνουν ακαταμάχητο.

Είναι τα φρούτα, για παράδειγμα, πολλά εκ των οποίων γίνονται κόκκινα όταν ωριμάσουν, κι αυτό εξηγεί ίσως την ικανότητα που έχουν κάποια πρωτεύοντα θηλαστικά να διακρίνουν το κόκκινο χρώμα.

Από την άλλη, το κόκκινο στη φύση σηματοδοτεί πολλές φορές δηλητηριώδη φυτά, με το χρώμα να αναπαριστά πλέον τον κίνδυνο.

Οι νοητικές κατασκευές, οι συνδηλώσεις του κόκκινου χρώματος στον πολιτισμό μας και η συσχέτισή του με τον φυσικό κόσμο ευθύνονται εν πολλοίς για τη σεξουαλική σαγήνη που προκαλεί.

Γι’ αυτό και διατηρεί τόσο περίοπτη θέση στις ανθρώπινες κοινωνίες παγκοσμίως…