Πολλές γυναίκες ομολογούν πως όποτε έτυχε να αναλάβουν το δύσκολο έργο της παρουσίασης ενός μπουφέ, ένιωσαν πανικό όταν κατάλαβαν πόσα πράγματα έπρεπε να κάνουν.

Με μια προσεγμένη επιλογή συνταγών και κάποιο προγραμματισμό τα προβλήματά σας λύνονται. Δε χρειάζεται να ετοιμάσετε όλα τα φαγητά την ίδια ημέρα. Μπορείτε να τα φτιάξετε μέρες πριν, να τα βάλετε στον καταψύκτη και όποτε χρειάζεστε μπορείτε να τα αποψύξετε.

Εύκολη κατάψυξη

Αν μπορέσετε να ετοιμάσετε τα περισσότερα πιάτα του μπουφέ πολλές μέρες πριν από το πάρτι σας, θα αποφύγετε το άγχος και την τρεχάλα της τελευταίας στιγμής.

Αρχίστε με έναν κατάλογο των πιάτων που σχεδιάζετε να προσφέρετε και με τον αριθμό των καλεσμένων σας, έτσι ώστε να συνδυάσετε τα ψώνια και το «πρόγραμμα εργασιών» σας.

Διατηρήστε ένα χαλαρό ρυθμό στα ψώνια και στο μαγείρεμα, εκτός και αν έχετε την τύχη να εξασφαλίσετε βοηθούς ή κάποιες ελεύθερες μέρες που να μπορέσετε να αξιοποιήσετε.

Όταν πρόκειται να αποθηκεύσετε στον καταψύκτη σας φαγητά για πάρτι, έχετε υπόψη σας τα εξής:

Αγοράστε μερικά μεγάλα τάπερ ειδικά για καταψύκτες. Θα τα χρειαστείτε και δε θα χρειαστεί να αχρηστεύσετε τα άλλα μαγειρικά σας σκεύη αφήνοντάς τα τόσες μέρες στον καταψύκτη.

Μια άλλη λύση είναι να στρώσετε με αλουμινόχαρτο την κατσαρόλα ή όποιο άλλο μαγειρικό σκεύος και να ρίξετε μέσα κουταλιά-κουταλιά το μαγειρεμένο φαγητό. Μόλις παγώσει, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και τοποθετείτε το παγωμένο φαγητό σε πλαστική σακούλα.

Να καταψύχετε φαγητά σε λογικές ποσότητες. Αν έχετε καμιά εικοσαριά καλεσμένους, να καταψύχετε σε δύο μέρη των 10 μερίδων, εκτός και αν οι μερίδες είναι τεράστιες.

Προσπαθήστε να υπολογίσετε –με όσο γίνεται μεγαλύτερη ακρίβεια– την ποσότητα του φαγητού που θα χρειαστείτε. Όσα φαγητά μαγειρεύτηκαν και μπήκαν στον καταψύκτη δεν μπορούν να βγουν και να ξανακαταψυχθούν και, φυσικά, κανείς από την οικογένειά σας δεν έχει όρεξη να τρώει επί μια βδομάδα όσα θα έχουν περισσέψει!

Ακόμα και αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων, καλό είναι να βγάζετε τα φαγητά από τον καταψύκτη έγκαιρα και να τα αφήνετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου ή μέσα στο ψυγείο σας.

Αν πρόκειται να φάτε κάτι αμέσως, ο φούρνος μικροκυμάτων σας το ζεσταίνει υπέροχα. Αν όμως θέλετε να ξεπαγώσετε φαγητά από το πρωί για να τα φάτε το βράδυ, να αποφύγετε το φούρνο μικροκυμάτων, διότι ξεπαγώνει το φαγητό πρώτα στις άκρες και μετά στο κέντρο και αν το αφήσετε έτσι, μπορεί πιο εύκολα να αναπτυχθούν μικρόβια.

Μην ξεχάσετε να βάλετε μια ετικέτα με το όνομα του φαγητού έξω από το τάπερ πριν το βάλετε στον καταψύκτη, γιατί, άμα τα καταψύχετε, σχεδόν όλα τα φαγητά μοιάζουν μεταξύ τους.

Να υπολογίσετε το χρόνο, ώστε να προλάβετε να κάνετε προσεκτικά το σερβίρισμα ή κάποια τελευταία γαρνιτούρα πριν έλθουν οι καλεσμένοι σας.

Ελέγξτε αν τα φαγητά που τρώγονται ζεστά έχουν πράγματι ζεσταθεί πλήρως, αφήνοντάς τα στη φωτιά τουλάχιστον για 10 λεπτά και ανακατεύοντάς τα συχνά.

Αν θέλετε να καταψύξετε φαγητά αφήνοντάς τα μέσα σε γυάλινες πιατέλες, να σιγουρευτείτε πρώτα ότι το γυαλί αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: belife.gr