Το σταφύλι, ένα από τα πιο αγαπηµένα φρούτα του καλοκαιριού, συχνά αποφεύγεται από πολλούς, οι οποίοι θεωρούν ότι έχει πολλές θερµίδες. Η πραγµατικότητα όµως είναι διαφορετική.

Παρότι έχει καθιερωθεί στο µυαλό µας ως ένα φρούτο πλούσιο σε θερµίδες, η αλήθεια είναι ότι τα 100 γρ. σταφυλιού αποδίδουν 60 θερµίδες, δηλαδή περίπου όσες και τα υπόλοιπα φρούτα. Εκτός από αυτό όµως αποτελεί και µία πλούσια πηγή βιταµινών και οργανικών αλάτων, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισµού µας.

Η ασπίδα της καρδιάς
Το σταφύλι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο και βιταµίνες Α, Β και C. Μάλιστα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα καλίου αυξάνει τη διούρηση και καταπολεµά την κατακράτηση των υγρών, ενώ παράλληλα συµβάλλει και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαµηλά επίπεδα. Επιπλέον τα σταφύλια περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή), οι οποίες συµβάλλουν στην πρόληψη ορισµένων µορφών καρκίνου (του στήθους, του παχέος εντέρου, του δέρµατος, του ήπατος) αλλά και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ένα ακόµα συστατικό που συµβάλλει στην ευεργετική δράση που ασκεί το σταφύλι στη λειτουργία της καρδιάς είναι η ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στη φλούδα του. Χάρη σε αυτή µειώνεται ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο και οξείδωση της λιποπρωτεΐνης LDL (κακή χοληστερόλη). Παρόµοια δράση µε τη ρεσβερατρόλη έχουν και οι τανίνες και η κερκετίνη,
που επίσης περιέχονται στο σταφύλι.

Το «γαλλικό παράδοξο»
H κατανάλωση σταφυλιού φαίνεται ότι έχει άµεση σχέση µε τη διατήρηση της υγείας µας, κάτι που επιβεβαιώνει και το «γαλλικό παράδοξο» (French Paradox). Eίναι γνωστό ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν υψηλές ποσότητες σταφυλιού και κρασιού, αλλά κατά τα άλλα η διατροφή τους χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση λιπαρών και χοληστερόλης, αφού δείχνουν ιδιαίτερη προτίµηση στο βούτυρο, το αβγό, την κρέµα γάλακτος και άλλες λιπαρές τροφές. Παρ’ όλα αυτά και ενώ θα περίµενε κανείς να κατέχουν εξέχουσα θέση στην παγκόσµια κατάταξη νοσηρότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις, παραδόξως συµβαίνει το αντίθετο εξαιτίας της υψηλής κατανάλωσης σταφυλιών και κρασιού, κάτι που αναδεικνύει το σταφύλι ως ένα «φυσικό φάρµακο» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήµατα.

Πηγή: myworld.gr