Δέκα εφευρέσεις που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε ότι τις ανακάλυψαν γυναίκες

Πίσω από μία μεγάλη εφεύρεση βρίσκεται μία σπουδαία κυρία


ΓΥΝΑΙΚΑ
8:23
18/08/2018
Δέκα εφευρέσεις που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε ότι τις ανακάλυψαν γυναίκες
20
loading

Ενδεχομένως, στο μυαλό μας να έχουμε ότι πίσω από διάφορες εφευρέσεις, βρίσκονται, κυρίως, άνδρες. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σήμερα και μας διευκολύνουν τη ζωή, έχουν εφευρεθεί από γυναίκες. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν πάει καν το μυαλό σου, ότι τις ανακάλυψαν γυναίκες.

Δείτε παρακάτω, κάποιες από αυτές.

Προγραμματισμός υπολογιστών

Γεννημένη το 1815, η Άντα Λάβλεϊς (κόρη του Λόρδου Βύρωνα) είχε κλίση στα μαθηματικά. Στα 17 της χρόνια, γνώρισε τον Βρετανό μαθηματικό και εφευρέτη Τσαρλς Μπάμπατζ, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας του υπολογιστή». Κράτησε μαζί του τακτική αλληλογραφία και σε μία επικοινωνία τους του ζήτησε να μεταφράσει από τα γαλλικά ένα κείμενο του, επίσης μαθηματικού, Λουϊτζι Μενάμπρεα, που αφορούσε σε διάλεξη που είχε δώσει ο Μπάμπατζ, στο Τορίνο.

Εκείνος την ενθάρρυνε να γράψει και τα δικά της σχόλια, τα οποία ήταν τα τριπλάσια σε μέγεθος του άρθρου. Εκτός από τις προβλέψεις της ότι μια παρόμοια μηχανή στο εγγύς μέλλον θα μπορεί όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά και να συνθέτει πολύπλοκη μουσική και να παράγει γραφικά, στο άρθρο περιλάμβανε κι ένα «σχέδιο» σχετικά με το πώς η Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να υπολογίζει αριθμούς Μπερνούλι. Αυτό ακριβώς το «σχέδιο» θεωρείται από τους ιστορικούς το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή. Το άρθρο δημοσιεύτηκε το 1843.

Υαλοκαθαριστήρες

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νέα Υόρκη, η Μαρία Άντερσον, παρατήρησε ότι ένας οδηγός τρόλεϊ δεν μπορούσε να δει καλά όταν χιονίζει. Σε αυτό το σημείο, οι οδηγοί έπρεπε να ανοίξουν το παράθυρο για να το καθαρίσουν, αφήνοντας το χιόνι και τη βροχή να μπαίνουν, στο όχημα. Ως λύση, η Άντερσον σχεδίασε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, βραχίονες από ξύλο και καουτσούκ, που θα ωθούσαν τη βροχή και το χιόνι από το παράθυρο κατά την έλξη του μοχλού.

H εφεύρεσή της δεν έγινε άμεσα αποδεκτή από τους οδηγούς, οι οποίοι θεωρούσαν πως η συγκεκριμένη εφεύρεση αποσπούσε την προσοχή τους, προκαλώντας πολλά ατυχήματα.

Φλας

Η Καναδή σταρ του βωβού κινηματογράφου, Φλόρενς Λόρενς το 1914 εφηύρε μια πρώιμη εκδοχή του σημερινού φλας. Ο αυτόματος βραχίονας σήμανσης ήταν τοποθετημένος στο πίσω φτερό. Ο οδηγός πατούσε ένα κουμπί και ο βραχίονας σηκωνόταν, υποδεικνύοντας στον οδηγό που ακολουθούσε σε ποια κατεύθυνση θα έστριβε το όχημα.

Είχε εφεύρει επίσης έναν ενδείκτη στάσης, ο οποίος σήκωνε ένα σήμα με την ένδειξη stop όταν πατούσε φρένο, δηλαδή τα πρώιμα φώτα των φρένων. Όμως ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να κατοχυρώσει την πατέντα, με αποτέλεσμα η ανακάλυψή της να χαθεί στα χρονικά της ιστορίας των αυτοκινήτων.

Monopoly

Η Λίζι Μάγκι ελπίζοντας να αποδείξει ότι ο ανεξέλεγκτος καπιταλισμός κάνει τους φτωχούς φτωχότερους, ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, κατοχύρωσε το παιχνίδι The Landlord's Game, το 1904. Μέσα από το παιχνίδι αυτό, ήθελε να διδάξει τους παίκτες για την αδικία της αρπαγής γης, τα μειονεκτήματα της ενοικίασης και την ανάγκη για καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου αξίας της γης για τους ιδιοκτήτες.

Τριάντα χρόνια μετά, ένας άνεργος άνδρας, ο Τσαρλς Ντάροου βασιζόμενος σε αυτό, πούλησε τη «Monopoly» στην εταιρεία Parker Brothers. Η Μάγκι τον κατήγγειλε για κλοπή των δικαιωμάτων και τελικά, κατάφερε να πάρει για την ιδέα της, μόλις 500 δολάρια.

Πλυντήριο πιάτων

Θα πίστευε κανείς ότι η γυναίκα που εφηύρε το πλυντήριο πιάτων, θα ήταν κάποια αγανακτισμένη νοικοκυρά. Κι, όμως, η ανακάλυψη του ανήκει στην Ζοζεφίν Κοκράν, εγγονή πολιτικού μηχανικού. Η ίδια δεν έπλενε ποτέ τα πιάτα, όμως, το 1886 εφηύρε το πλυντήριο πιάτων, για να κάνει ευκολότερη τη ζωή των υπηρετριών της. Και όλων των νοικοκυρών, αργότερα.

Το αόρατο γυαλί

Η Κέιθριν Μπέρ Μπλάτζετ, διακεκριμένη επιστήμονας και η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε στην General Electric's, ανακάλυψε το 1935 τον τρόπο για να κάνει το γυαλί να μην αντανακλά και να παραμορφώνει. Η εφεύρεσή της έφερε επανάσταση στο χώρο των φωτογραφικών μηχανών, των μικροσκοπίων, των γυαλιών οράσεως κ.ά.

Η σύριγγα με το ένα χέρι

Οι πρώτες σύριγγες με βελόνα που χρησιμοποιήθηκαν στους ανθρώπους, στις αρχές της δεκαετίας του 1850 απαιτούσαν και τα δύο χέρια. Κάτι, που σήμαινε ότι ένας ασθενής δε μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει μόνος. Το 1899, η εφευρέτης Λετίτια Μάμφορντ Τζίρ έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για σύριγγα, την οποία οι ασθενείς μπορούσαν να συγκρατούν με ασφάλεια, κρατώντας πατημένο το χερούλι για να χορηγήσουν το φάρμακο.

Η εξέταση Apgar

Κάθε μωρό που έρχεται στον κόσμο, υποβάλλεται σε μια σειρά εξετάσεων, ξεκινώντας από την εξέταση Apgar, η οποία πήρε το όνομά της από την μαιευτήρα-αναισθησιολόγο Dr. Virginia Apgar. Το 1952, η Apgar εξέταζε τα νεογέννητα ένα λεπτό και κατόπιν πέντε λεπτά μετά τη γέννησή τους, για να διαπιστώσει αν χρειάζονταν άμεση φροντίδα. Δέκα χρόνια μετά, η ιατρική κοινότητα δημιούργησε ένα αρκτικόλεξο, βασισμένο στα γράμματα του επιθέτου της, προκειμένου οι γιατροί να θυμούνται τι πρέπει να εξετάζουν: Appearance (εμφάνιση), Pulse (παλμοί), Grimace (μορφασμοί), Activity (ενεργητικότητα), Respiration (αναπνοή).

Δισκοπρίονο

Η Τάμπιθα Μπάμπιτ ήταν η πρώτη που πρότεινε οι ξυλουργοί να χρησιμοποιούν ένα δισκοπρίονο. Κατασκεύασε ένα πρωτότυπο και το εφάρμοσε στην ανέμη της το 1813. Η θρησκευτική κοινότητα Shaker στην οποία ζούσε η Τάμπιθα δεν δέχτηκε να κατοχυρώσει την πατέντα της, ωστόσο εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την εφεύρεσή της.

Κατεψυγμένη πίτσα

Η Ρόουζ Τοτίνο είναι αυτή που εφηύρε την κατεψυγμένη ζύμη πίτσας, αλλάζοντας ραγδαία τον τρόπο που πολλοί την παρασκεύαζαν.  Η εταιρία που είχε με τον σύζυγό της τη δεκαετία του 50, εξελίχθηκε στην πρώτη και μεγαλύτερη επιχείρηση προϊόντων κατεψυγμένης πίτσας. Η Ρόουζ Τοτίνο είναι γνωστή και ως η «Βασίλισσα της κατεψυγμένης πίτσας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Οσκαρ μαν

  Δεν ανακάλυψαν. Εφηύραν. Ανακαλύπτεις κάτι που υπάρχει ήδη (π.χ. ένα μέρος).
  Δέκα εφευρέσεις που έκαναν γυναίκες λοιπόν.

 2. avatar !!

  Στο θέμα για το πλυντήριο πιάτων η φωτο είναι από ... πλυντήριο ρούχων!

 3. avatar Εκείνος ο αλλος

  Πως τις ανακάλυψαν; Χαμένες ήταν; Σε εξερεύνηση τις βρήκαν;
  Γιατί δεν ξέρετε κύριε δημοσιογράφε την διαφορά μεταξύ ανακάλυψης και της εφεύρεσης; 🌚

 4. avatar Certi

  Και το αλεξισφαιρο γιλεκο γυναικα το ανακαλυψε.

 5. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

  σε καθε κολοσσό τεχνολογιας υπολογιστων , νεων υλικων,μηχανολογικου εξοπλισμου και κυριως βιοτεχνολογιας και φαρμακολογιας οι γυναικες αποτελουν σε γενικες γραμμες το μισο απ το προσωπικο αιχμης.Καθε μερα γινονται οι μαιες ενος νεου τεχνολογικου βηματος αλλο αν η πατεντα κατοχυρωνεται στην εταιρεια που δουλευουν
  Ενας μισογυνης υποθετω πρωτογραψε αυτο το χλευαστικο για γυναικες αρθρο που ακριτα αναπαράγεται....
  μπρος στις μυριαδες καθημερινες ανακαλυψεις το γυναικειο μυαλο αντιτασει τη μονοπολη...
  χλευη!
  Ιt takes balls to be a woman που λαλάει και το μωρο η ελισαβετ
  κατα ταλλα....
  φωτισμενη πιπιλα, ουρανία και βουλτεψοχαρτο.......
  η ευτελεια,το σκουπιδαριο, κυκλοφορει και σε γυναικεία εκδοχη..
  σιγουρα

  1. avatar ΕΒΕΛΙΝ

   ΣΥΧΝΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΕΠΑΘΕΣ; ΜΗ ΒΑΖΕΙΣ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΑΘΙ.. ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΙΑΟΥ..Κ ΠΟΝΗΡΕΣ..

   1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

    ξαναδιαβασέ με,παρανόησες εντελως το σχολιάκι μου
    εξυμνω τη γυναικα ,οι 3 που γραψα, ειναι ,'η εστω ελπιζω ναναι ,η εξαίρεση
    με αδικεις εβελιν.
    ειναι πολυ δυσκολο νασαι γυναικα, αν μαλιστα θες νασαι και εκτος κατεστημενης στοίχισης , αστα να πανε, λιθοβολισμος σ'αναμενει απο ομοφυλες και ετεροφυλους,χαλας τη δουλεία.....
    Η επομενη κοινωνικη επανασταση θαθελα να ξεκινησει απο γυναικα και να την προλαβω, αν και χλομο το βλεπω

    1. avatar ΕΒΕΛΙΝ

     ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ. ΔΙΑΒΑΣΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ. ΑΛΛΑ ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΙΛΑΚΙ ΚΑΠΟΙΑ Η ΚΑΠΟΙΟΣ..

     1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

      πλακα μου κανεις σιγουρα
      εδω και μερες τωρα απροκλητα παντελως βριζει τους πεθαμενους της ασπιδας- κομερσιαλ ασφαλιστικης μεταξυ των οποιων τον αδελφο μου
      εδω μερες- μηνες τωρα μου ευχεται απολυτως ευθεως να πεθανω /www.newsbeast.gr/world/arthro/3900788/oi-toyrkoi-spane-ta-iphone/comment-page-2#comments
      εδω μηνες-χρονια τωρα βριζει μενα και τη τσουχτρα που πιθανον δε ζει πια
      Ειχες παρε δωσε με αυτο το τρολ εβελιν, τον ..'''παπαλινκ'' μεταξυ εκατονταδων νικ που χρησιμοποιει.
      σουκανε και φιλοφρονησεις, τα λεγατε..
      παταγες τα λινκ που σκορπαγε κατα δεκαδες;;

     2. avatar ΕΒΕΛΙΝ

      ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΑΠΙΙΣΤΕΥΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ. Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΠΑ...ΑΣ; ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΜΙΣΟΣ Κ ΚΑΚΙΑ;;;ΠΟΣΟ ΔΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ.. ΑΣΤΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΣΤΟ Κ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ...

     3. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

      μη δινεις σημασια σε νικ, υφαρπαζονται, μη τραβας μαλλια αν με το νικ μου δεις να γραφονται παπαδες...
      μονο στο περιεχομενο και τεκμηριωση του σχολιου δωσε βαση αν ενδιαφερεσαι να διαβαζεις σχολια
      μη πατας λινκ σχολιαστων για να διαφυλαξεις τα προσωπικα σου δεδομενα
      καλο υπολοιπο Κυριακης

     4. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

      Δεν τα ισχυριστηκα ,σούστειλα παραπομπη κιεχω φυλαξει καμια 100αρια νασου στειλω αν εχεις αμφιβολιες.
      Ποτε δεν εφυγε ,απλα χρησιμοποιει οτι νικ του κατεβει τη στιγμη που γραφει
      Δε ξερω καν αν το συγκεκριμενο τρολ ειναι φυλετικα κατι σαφες ή κατι αμφισημο ακομη και για το ίδιο,απλα τις μερες της παρακρουσης κυνηγάει υποτιθεται την ουρά του/της , βαζοντας στο κυρίως νικ του σαλτσα αρλουμπα και απευθυνομενο στο υποτιθεται αρρεν νικ του ως θηλυ ,θα το εχεις απαντησει καμποσες φορες ...
      να ξερεις, τοτε ειναι σε παρακρουση.
      Δε με πειραζει ακομη και να χυδαιολογει η οποιαδηποτε κουκουλα,ισως ετσι εκτονωνεται και προφυλασεται το κοινωνικο συνολο απο πραξεις του.Αλλο χυδαιολογια κιαλλο προσπαθεια υποκλοπης δεδομενων σου
      Η συμμετοχη σε σχολιασμους δεν ειναι υποχρεωτικη.
      μη πατας σε λινκ σχολιων οσο κιαν σου φαινονται ελκυστικα και αθωα
      και μη δινεις τοσο σημασια στο νικ του σχολιαστη παρα στο πως τεκμηριωνει τα οσα λεει
      Παρα πολυ ευκολα προσποριζεσαι ή παραποιεις νικ αλλου και γραφεις οτι σου κατεβει.
      Ποσο μαλλον νικ χωρις λογαριασμο αβαταρ κλπ καλη ωρα το δικο μου...αν δεις κατω απο το νικ μου ''παπαδες'', δε χρειαζεται να τραβας τα μαλλια σου
      καλο υπολοιπο Κυριακης

  2. avatar Kolotoumba

   Οι γυναικες ειναι οντως εξυπνες. Γι' αυτό και δεν καταδεχεται καμια να παει μαζι σου.

   1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

    για βρουβες φανταζομαι...
    κιομως μια μοβ μεψηνε καθε φορα που βρισκομασταν,
    ε λα ρε, μουγραφε ,παμε σενα μερος πουχει καλα χορτα να βγαλουμε ενα απογιομα.
    εγω παλι τσιναγα...
    θες κανα λινκ η με πιστευεις;;
    προφανως η συγκεκριμενη ηταν απο τις μη εξυπνες.

    1. avatar Kolotoumba

     Δηλαδή το επιχειρημα σου ειναι ενα ανωνυμα προφιλ στο internet το οποιο δεν ειδες ποτέ και το ψαχνεις χρινια;
     Ρε εσύ εισαι σε καλο δρομο να ξεπερασεις τον Σπαλιαρασε κατακτησεις!
     Φιλε βρες καποια αληθινη γυναικα και αφησε τις πλαστικες κουκλες.

     1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

      εσυ ως τι μου απευθυνεις παραινεσεις ;;
      ως υπαρκτο προσωπο ;;
      φύλου;;
      αφου ξερεις τοσο πολλα για μενα, μεχρι και πως εκτονωνω τα γενετήσια ορμέμφυτα ,
      αν τα εκτονωνω...,η τα κανω καβα
      για δε μου κανεις μια επισκεψη να τα πεις απο κοντα, να με συμβουλεψεις γενικως ;;
      μονο ηλεκτρονικα συμβουλευεις για ηλεκτρονικες γκομενες;;
      φτιαχνω καλο καφε φιλτρου ,φρεσκοκομμενο κολομβιας σπεσιαλ
      αν θες και συνοδευτικο γλυκο πες μου να παρω φρεσκο
      ονομα ηλικια κλπ τα ξερεις ηδη, ταχεις γραψει καμποσες φορες ..θαχεις και το skype φανταζομαι.. δε μπορει..
      μπορει και κανα mail, διευθυνση κλπ
      αντε λοιπον , τι καθεσαι;;
      καιρος να σε γνωρισω και γω,δε το νομίζεις;;

 6. avatar ΕΒΕΛΙΝ

  ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΜΟΝΟ ΚΑΡΑΒΙΑ Κ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΖΟΥΛΕΣ...ΘΕΛΟΥΜΕ Κ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΕΤΣΙ. ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ.!!

  1. avatar ;

   Γιατί να το παίζεις;

   1. avatar ΕΒΕΛΙΝ

    ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΤΑ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΑ. Η ΠΟΛΛΗ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΜΑΣ..

 7. avatar Samotrhraki

  Sisto

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει