Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: περίπου 45 λεπτά

Υλικά για 4 – 6 άτομα

1.500 ml ζωμός κοτόπουλου Νιτσιάκος
250 γρ. τραχανάς ξινός
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη και καθαρισμένη
1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό
1 φύλλο δάφνης
1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο)
100 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό
100 γρ. γιαούρτι πρόβειο
μερικές σταγόνες μαστιχέλαιο (θα το βρούμε στα ειδικά καταστήματα με προϊόντα μαστίχας, σε καλά παντοπωλεία και delicatessen)
50 ml λικέρ μαστίχας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
4 φέτες ψωμί χωριάτικο, ελαφρώς φρυγανισμένες μέχρι να ροδίσουν

Οδηγίες παρασκευής:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό κοτόπουλου Νιτσιάκος μέχρι να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και ρίχνουμε τον τραχανά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τη δάφνη και το θυμάρι (φρέσκο ή ξερό).

Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια πηχτή σούπα, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει ο τραχανάς στο σκεύος.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τη δάφνη και το θυμάρι (αν είναι φρέσκο, αν είναι ξερό το αφήνουμε στη σούπα).

Περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ, σε δόσεις, μέχρι να γίνει λείος πολτός, και στη συνέχεια τον περνάμε από λεπτή σήτα, πιέζοντάς τον με ξύλινη κουτάλα, ώστε να αποκτήσει βελούδινη υφή.

Μεταφέρουμε τη σούπα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα δύο είδη γιαουρτιού, το μαστιχέλαιο και το λικέρ μαστίχας. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να γίνει τελείως ομοιογενές. Αλατοπιπερώνουμε.

Για το σερβίρισμα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Μοιράζουμε τη θρυμματισμένη φέτα στις φέτες ψωμιού και τις βάζουμε σε ένα μικρό ταψί.

Τις ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα και συνοδεύουμε κάθε μερίδα με μία ψημένη φέτα ψωμί με τυρί.