Πόσες φορές πολλές γυναίκες δε νιώθουν βαριά και κουρασμένα τα πόδια τους; Και είναι αλήθεια ότι συχνά η κυτταρίτιδα των ποδιών και τα πρηξίματα δε χαλάνε μόνο τη γενική μας εικόνα, αλλά και την ψυχολογική μας διάθεση.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση;

Συχνά η αιτία για τα προβλήματα αυτά δεν είναι το πάχος, αλλά η κατακράτηση υγρών, σε συνάρτηση με το επίπεδο των ορμονών που υπάρχουν στον οργανισμό μας, καθώς και η κακή κυκλοφορία του αίματος, που κάνει τις τοξίνες και τη λέμφο να «βαλτώνουν» στα κάτω άκρα.

Βότανα και εκχυλίσματα φυτών
Στις παραπάνω περιπτώσεις τα βότανα και τα εκχυλίσματα φυτών μπορούν να βοηθήσουν. Και μάλιστα σε δύο επίπεδα: εσωτερικά (διουρητικά αφεψήματα) και εξωτερικά (κρέμες και αιθέρια έλαια για μετά το μπάνιο).

Τα αφεψήματα που ενδείκνυνται είναι εκείνα με βάση το γλυκάνισο, το μάραθο, το κολίαντρο, όπως κι εκείνα από ταραξάκο, λεβάντα, μελισσόχορτο, θυμάρι και δεντρολίβανο.

Αιθέρια έλαια από ιπποκάστανο ή κισσό, καθώς και προϊόντα με βάση τη θαλάσσια δρυ είναι τα φυτικά εκχυλίσματα για εξωτερική χρήση. Ιδανική θα ήταν η παράλληλη χρήση τους με υδρομασάζ, για όσες έχετε αυτή τη δυνατότητα.

Προσοχή!
Ταυτόχρονα μην ξεχνάτε ότι η φυσική άσκηση και κυρίως το περπάτημα κάνουν πάντα καλό, επειδή ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα στις γάμπες.

Προλάβετε τους κιρσούς

Ένα άλλο πρόβλημα υγείας και αισθητικής των ποδιών είναι οι κιρσοί. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν το πρόβλημα αφορά πλέον το γιατρό.

Σε περίπτωση όμως που έχετε κάποια προδιάθεση, υπάρχει τρόπος να προλάβετε την εκδήλωσή τους με το σωστό ντύσιμο, τα κατάλληλα παπούτσια και την ειδική γυμναστική.

Το κατάλληλο ντύσιμο
Ξεχάστε τα πολύ στενά τζην, τα παπούτσια με τα ψηλά τακούνια ή την πολύ λεπτή μύτη και υιοθετήστε τα άνετα ρούχα και τα παπούτσια με χαμηλό τακούνι.

Ήπια γυμναστική
Χρήσιμη επίσης είναι και η γυμναστική χωρίς υπερβολές. Το ποδήλατο, το τζόκινγκ και η κολύμβηση είναι τα τρία σπορ που θα σας βοηθήσουν περισσότερο στην πρόληψη των κιρσών.

Άφθονο νερό
Όμως, θα σας βοηθήσει πολύ αν πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, με άδειο στομάχι, ώστε να προλάβετε την κατακράτηση υγρών.

Μια απλή άσκηση
Κάθε φορά που μένετε για πάνω από μία ώρα όρθιες ή καθισμένες στην ίδια θέση επαναλάβετε για 10 φορές της εξής άσκηση: Ξυπόλητες, σηκωθείτε στις μύτες των ποδιών και μετά πατήστε με ολόκληρο το πέλμα.

Προσοχή!

Με την παραπάνω άσκηση:
• Το πέλμα, που διαθέτει πάρα πολλά μικρά αιμοφόρα αγγεία, πιέζεται και μαζί με αυτό όλα τα αγγεία, με αποτέλεσμα το φλεβικό αίμα να ωθείται προς τα πάνω.
• Ενεργοποιούνται οι μύες του αστραγάλου.
• Η διπλή επίδραση της άσκησης αποτελεί το μυστικό για να μη συγκεντρώνεται το φλεβικό αίμα στα κάτω άκρα.

Πηγή: belife.gr