Πριν φτάσουμε στο γνωστό χειρουργικό lifting, σε ένα πρώιμο στάδιο χαλάρωσης ο πλαστικός χειρούργος μπορεί να εφαρμόσει ηπιότερες τεχνικές, οι οποίες αναπτύχθηκαν την τελευταία πενταετία, δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση.

Οι πλέον συνήθης είναι:

Τα νήματα, τα οποία τοποθετούνται με συγκεκριμένο τρόπο στις περιοχές χαλάρωσης του προσώπου με τοπική αναισθησία. Πρόκειται για υλικά ακίνδυνα για τον οργανισμό, απορροφήσιμα ή μη, ειδικής κατασκευής, τα οποία συγκρατούν και ανασηκώνουν το χαλαρό δέρμα , ενώ ο ίδιος ο οργανισμός αναγκάζεται να αντιδράσει παράγοντας γύρω του συνδετικό ιστό, ενισχύοντας έτσι το αποτέλεσμα.

Άλλη αντιμετώπιση της χαλάρωσης-γήρανσης που επισημαίνει στο άρθρο του στην Ελευθεροτυπία ο πλαστικός χειρούργος Θάνος Κοντογιάννης, είναι το Macs Lifting, τεχνική που στηρίζεται σε συγκεκριμένα ράμματα, τα οποία τοποθετούνται στο τριχωτό της κεφαλής στην περιοχή των κροτάφων, και φτάνουν στις περιοχές χαλάρωσης του προσώπου κάτω από το δέρμα, ανασηκώνοντας τις υποκείμενες χαλαρές δομές, ενώ γίνεται και αφαίρεση δέρματος με τις δυνατόν μικρότερες τομές γύρω από το αυτί, αφήνοντας ελάχιστα σημάδια.

Οι παραπάνω τεχνικές απαιτούν μικρό χρόνο χειρουργείου και η αποτελεσματικότητά τους θα εκτιμηθεί από τον πλαστικό χειρούργο, ανάλογα με το πρόβλημα και σε σχέση με τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν, όπως μπορεί να συμβεί σε κάθε επέμβαση, μικρή ή μεγάλη.