Δυο στις τρεις γυναίκες έχουν πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια τους. Όταν λοιπόν αρχίζει να εμφανίζεται κάποιος δυσάρεστος πόνος στα πόδια σας, πρέπει να προβληματιστείτε και να πάτε στο γιατρό, καθώς ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται σε φλεβική ανεπάρκεια. Αντίθετα η αίσθηση βάρους στα πόδια χειμώνα-καλοκαίρι υποδηλώνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς αργοπορία.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Φλεβική ανεπάρκεια σημαίνει δυσκολία στη φλεβική επιστροφή του αίματος. Λόγω πλημμελούς λειτουργίας των τοιχωμάτων τους, οι φλέβες διαστέλλονται, με αποτέλεσμα το αίμα να δυσκολεύεται να ανέβει προς την καρδιά και να συσσωρεύεται στα κάτω άκρα. Έτσι, αρχίζουν να εμφανίζονται οίδημα (πρήξιμο), κιρσοί και πόνος.

Σε ορισμένες γυναίκες το πρόβλημα μπορεί να αρχίσει ακόμη και από τα 25 χρόνια τους. Βασική αιτία είναι η κληρονομικότητα, καθώς όταν ο ένας ή και οι δύο γονείς σας υποφέρουν από φλεβική ανεπάρκεια, τότε έχετε 60% πιθανότητες να παρουσιάσετε κι εσείς. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή για να μην αφήσετε το πρόβλημα να επιδεινωθεί.

Κάντε γυμναστική!

Τα γυμνασμένα πόδια επιτρέπουν καλύτερη φλεβική κυκλοφορία και κατά συνέπεια λιγότερο πόνο.

-Ξαπλώστε ανάσκελα και στηριχθείτε στους αγκώνες. Λυγίστε και τα δύο πόδια και φέρτε το δεξί τεντωμένο ψηλά. Λυγίζετε και τεντώνετε το πέλμα και μετά κάνετε κυκλικές κινήσεις από τον αστράγαλο επί ένα λεπτό, φροντίζοντας να αναπνέετε αργά. Αλλάξτε πόδι.

-Ξαπλώστε ανάσκελα. Λυγίστε τα γόνατα στην κοιλιά. Ξεδιπλώνετε τα πόδια ένα ένα, με τα πέλματα λυγισμένα. Το σώμα και τα πόδια πρέπει να σχηματίζουν ορθή γωνία. Κάνετε την κίνηση αργά, σφίγγοντας τις γάμπες και αναπνέοντας ήρεμα.

-Αποκτήστε τη συνήθεια όταν ανεβαίνετε σκάλες να στηρίζεστε στις μύτες των ποδιών. Επίσης, μπορείτε να στέκεστε σε ένα σκαλοπάτι και ακουμπώντας τα δάχτυλα στην άκρη του, να κάνετε τεντώματα και λυγίσματα των πελμάτων.

-Στο βελονισμό υπάρχουν δύο σημεία που βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας της επιστροφής. Το ένα βρίσκεται κοντά στο γόνατο, στο εξωτερικό της γάμπας και το άλλο πάνω από το εξωτερικό μέρος του αστραγάλου. Κάντε μασάζ στα σημεία αυτά πιέζοντας με δύναμη το δείκτη σας επί ένα λεπτό (η άσκηση αυτή στοχεύει στη διέγερση των μεσημβρινών της κυκλοφορίας).

Πηγή:belife.gr