Μια πίτα απίστευτη στη γεύση. Καθώς ψήνεται ο ζωμός του κρέατος ποτίζει τα φύλλα. Μόνο όταν τη γευτείτε θα καταλάβετε τι σημαίνει «πεντανόστιμη»!

Υλικά

Για τη γέμιση

1 κιλό μοσχάρι (χτένι σπάλας)
1/2 κιλό χοιρινό μπούτι
3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
3/4 φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο κίτρινο
3/4 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πρέζα κανέλα
2 φλ. τσαγιού ζωμό κρέατος ή κότας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φύλλο

750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/4 φλ. τσαγιού ξίδι από κρασί
1 κ.σ αλάτι
χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1 ½ ποτήρι)

Εκτέλεση:

Για το φύλλο:Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, ξίδι και αλάτι. Λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε σε μικρές μπουκιές τα δύο είδη κρέατος και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα τριμμένα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το ρύζι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον άνηθο, το μαϊντανό και την κανέλα. Τέλος, περιχύνουμε με τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε το μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι. Όταν ξεκουραστεί το φύλλο, το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί για πίτα Νο 38 ή 40. Οι άκρες του φύλλου πρέπει να καλύπτουν τα τοιχώματα και να προεξέχουν. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση με όλα τα υγρά. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα. Ενώνουμε τα δύο φύλλα γυρίζοντάς τα σε κόθρο προς τα μέσα. Αλείφουμε με πινέλο την πίτα μελίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό. Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 30΄.

μερίδες 14
Χρόνος Προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 90 λεπτά

Πηγή: argiro.gr