Ο οργανισμός αποτελείται κυρίως από νερό και θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένα σφουγγάρι, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να στεγνώσει αν εκτεθεί σε δυνατό αέρα ή ήλιο.

Το δέρμα παράγει δική του ενυδατική ουσία, ένα φυσικό λάδι που ονομάζεται σμήγμα και αποτρέπει την εξάτμιση της υγρασίας από το δέρμα. Δυστυχώς, η παραγωγή σμήγματος αρχίζει να περιορίζεται μετά την εφηβεία, πράγμα που οδηγεί σε περιοχές δέρματος που σκάει.

Αν το δέρμα είναι εκτεθειμένο σε απορρυπαντικά, νερό ή επιβαρυντικές ατμοσφαιρικές συνθήκες, η ξηρότητά του μπορεί να επιδεινωθεί.

Πώς δρουν τα προϊόντα ενυδάτωσης;
Τα προϊόντα ενυδάτωσης συμπληρώνουν το φυσικό σμήγμα. Σχεδόν κάθε είδος λαδιού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν προϊόν ενυδάτωσης, αλλά πολλές γυναίκες προτιμούν τις κρέμες που αποτελούνται από λάδι και νερό, γιατί είναι λιγότερο λιπαρές.

Το λάδι που περιέχουν τα προϊόντα ενυδάτωσης καθιστά το δέρμα αδιάβροχο, οπότε το νερό που κινείται στην επιφάνειά του από το εσωτερικό του οργανισμού δεν εξατμίζεται τόσο γρήγορα από την επιδερμίδα. Το νερό αυτό φτάνει μέχρι τα επιφανειακά δερματικά κύτταρα και τα κάνει απλά και λεία.

Ποιο προϊόν ενυδάτωσης είναι το καλύτερο
Σε κάθε γυναίκα ταιριάζει άλλο είδος προϊόντος ενυδάτωσης, ανάλογα με τη λιπαρότητα, την υφή και το άρωμά του, αλλά από δερματολογική άποψη τα οικονομικά προϊόντα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα πιο ακριβά αντίστοιχά τους.

Το δέρμα σε ολόκληρο το σώμα ωφελείται από την ενυδάτωση, ακόμα και αυτό των ποδιών, όπου η τακτική χρήση κρέμας βοηθάει στην αποφυγή της δημιουργίας σκληρού δέρματος και κάλων.

Τα σαπούνια κάνουν καλό στο ξηρό δέρμα;

Τα σαπούνια για μωρά και εκείνα από γλυκερίνη είναι σχετικά ήπια. Θα μπορούσατε ίσως να δοκιμάσετε και ένα ειδικό καλλυντικό σαπούνι. Μία ακόμα καλύτερη ιδέα είναι να πλένεστε με κρέμα – μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά είναι αποτελεσματικό.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια υδατική κρέμα ή ένα ειδικό προϊόν. Βρέχετε το δέρμα σας, απλώνετε την κρέμα, κάνετε ελαφρό μασάζ, όπως με το σαπούνι, και την ξεβγάζετε. Με αυτόν τον τρόπο καθαρίζετε το δέρμα σας και το ενυδατώνετε παράλληλα.

Συμβουλές για το ερεθισμένο δέρμα
• Μη μένετε πολλή ώρα στην μπανιέρα.
• Χρησιμοποιείτε ένα προϊόν ενυδάτωσης τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα.
• Φοράτε γάντια εργασίας όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι.
• Απλώνετε στο δέρμα σας ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης κάθε βράδυ.
• Αποφεύγετε τα καλλυντικά που έχουν έντονο άρωμα.
• Φοράτε καπέλο και γάντια για να προστατεύετε το δέρμα σας από το κρύο και τον αέρα.

Πηγή: belife.gr