Γυμναστήριο, συνωστισμός, μία δύσκολη ημέρα… υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ιδρώσουμε, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για να θέλουμε να μυρίζουμε άσχημα. Σύμμαχός μας το αποσμητικό χωρίς το οποίο δεν βγαίνουμε από την πόρτα του σπιτιού μας.

Τα κλασικά αποσμητικά και αντιιδρωτικά έχουν σχεδιαστεί για να περιορίζουν την οσμή του σώματος και τον ιδρώτα, αλλά ενδέχεται να περιέχουν επιβλαβή συστατικά, να προκαλέσουν ερεθισμούς, ακόμη και να αλλάξουν την ισορροπία του pH. Τα φυσικά αποσμητικά, από την άλλη, αποκλείουν την ύπαρξη συνθετικών ή τεχνητών συστατικών. Μήπως λοιπόν αξίζει να τα προτιμήσετε; Παρακάτω θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε, για να διαλέξετε τι είναι αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Γιατί μυρίζουν οι μασχάλες μας και ποια η διαφορά του αποσμητικού και του αντιιδρωτικού;

Οι μασχάλες δημιουργούν ένα ζεστό περιβάλλον που είναι ιδανικό για τα βακτήρια. Όταν ιδρώνουμε, τα βακτήρια επί της ουσίας «τρώνε» την υγρασία, με τα απόβλητα που παράγονται από αυτή τη διαδικασία να δημιουργούν τη χαρακτηριστική οσμή που συνδέουμε με τον ιδρώτα.

Τα αποσμητικά είναι σχεδιασμένα για να εξαλείφουν την οσμή. Συνήθως περιέχουν αντιμικροβιακούς παράγοντες ή αιθανόλη, που βοηθούν στην εξόντωση των βακτηρίων που προκαλούν την οσμή. Αντιθέτως, τα αντιιδρωτικά είναι σχεδιασμένα για να μειώνουν ή να εξαλείφουν τον ιδρώτα. Αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούν άλατα με βάση το αλουμίνιο για να φράξουν τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Γενικά, τα βακτήρια ευδοκιμούν φυσικά στο δέρμα σας. Ενώ ορισμένα από αυτά μπορούν να προκαλέσουν βλάβες, τα «καλά βακτήρια» προσφέρουν προστασία από πιο επιβλαβή βακτήρια και βοηθούν σε άλλες σημαντικές λειτουργίες του σώματος.

Η χρήση προϊόντων που σκοτώνουν τα χρήσιμα βακτήρια θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων και διαφορετικών βακτηρίων – αυτών που ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμη πιο έντονη οσμή ή ακόμη και να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι κάνει ένα αποσμητικό φυσικό;

Αν σκέφτεστε να πετάξετε το παραδοσιακό σας αποσμητικό για να εξασφαλίσετε ένα καλύτερο μικροβίωμα, ίσως αναρωτιέστε τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα προϊόν φυσικό. Εκτός από την αποφυγή συνθετικών και τεχνητών συστατικών, αυτού του είδους τα αποσμητικά έχουν συνήθως τρεις κατηγορίες συστατικών:

  • συστατικά με απολυμαντικές ή αντιβακτηριακές ιδιότητες, όπως το έλαιο καρύδας και το έλαιο τεϊόδεντρου,
  • αιθέρια έλαια όπως λεβάντα, σανταλόξυλο ή περγαμόντο για να χαρίζουν ευχάριστο άρωμα,
  • φυσικά απορροφητικά συστατικά, όπως μαγειρική σόδα, αραρούτι ή άμυλο καλαμποκιού για την καταπολέμηση της υγρασίας.

Τα φυσικά αποσμητικά δεν φράζουν τους ιδρωτοποιούς αδένες όπως τα παραδοσιακά αντιιδρωτικά, αλλά και δεν περιέχουν αλουμίνιο, ένα συστατικό με αμφισβητήσιμη ασφάλεια.

Τα φυσικά αποσμητικά καλύπτουν τη μυρωδιά, όχι τον ιδρώτα – και αυτό είναι καλό

Μην περιμένετε τα ίδια αποτελέσματα με τα παραδοσιακά αποσμητικά όταν μεταβαίνετε σε ένα φυσικό προϊόν. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να επανέλθει η ισορροπία στο οικοσύστημα στις μασχάλες σας. Σε κάθε περίπτωση, να έχετε υπόψη σας ότι τα φυσικά αποσμητικά δεν θα σταματήσουν τον ιδρώτα. Ωστόσο, θα ελαχιστοποιήσουν την οσμή.

Συχνά ξεχνάμε ότι δεν χρειάζεται να εξαλείψουμε εντελώς την προσωπική μυρωδιά μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για την οσμή του σώματος ως κάτι κακό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, η μυρωδιά που αναδύει το σώμα μας, είναι ένας τρόπος για να ελκύουμε αλλά και να επιλέγουμε πιθανά ταίρια. Αρκεί να σκεφτείτε ποιες είναι οι πιθανότητες να είστε με έναν σύντροφο που δεν σας αρέσει η φυσική μυρωδιά του.

Αν και μόνο η σκέψη να αντικαταστήσετε το αποσμητικό με ένα φυσικό προϊόν σάς προκαλεί άγχος, πάρτε μια ανάσα. Ναι, με ένα φυσικό αποσμητικό θα συνεχίσετε να ιδρώνετε, αφού θα έχετε αποχωριστεί το αλουμίνιο. Όχι, δεν θα μυρίζετε άσχημα αν τηρείτε ευλαβικά τους βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Οι προτάσεις μας σε φυσικά αποσμητικά

Mimosa Natural Deodorant Gel Bergamot & Hinoki €22,00

Apivita Bee Fresh 24h Deodorant Microbiome Respect €12,50

Tofarmakeiomou.gr Nuxe Body Reve de The – Fresh-Feel Deodorant 24HR €9,42

Notino Caudalie Vinofresh €13,90

Πηγή: The Health Line