Οι νυχτερινές λιγούρες για φαγητό είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους παρατηρείται κάτι τέτοιο. Η μη κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι ανθυγιεινές συνήθειες ύπνου μπορούν να συμβάλλουν στην επιθυμία για κάτι γλυκό ή αλμυρό πριν από τον ύπνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να πρόκειται για χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα από το γεγονός ότι έχετε ακολουθήσει μια περιοριστική διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημειώνει η The Economic Times.

Όμως οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης πριν από τον ύπνο. Δίνετε στον οργανισμό σας κάτι περισσότερο να χωνέψει και με τα τυπικά επιδόρπια, αυτό σημαίνει υψηλές ποσότητες λίπους και υδατανθράκων. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα έναν ύπνο κακής ποιότητας. Επίσης, θα προκαλέσετε αύξηση του σακχάρου στο αίμα αν τσιμπήσετε ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι κέικ με άδειο στομάχι ακριβώς πριν πάτε για ύπνο. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι υπάρχουν συμβουλές σχετικά με το ποια ώρα της ημέρας θα πρέπει να τρώτε το επιδόρπιό σας η οποία δεν είναι άλλη από το απόγευμα, μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Διάφορα γλυκά

Έτσι, όχι μόνο θα περιορίσετε τη νυχτερινή σας λιγούρα, αλλά θα μπορέσετε να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και αν κάνετε τη σωστή επιλογή και χωρίς ενοχές!

Αν το γεύμα σας είναι ισορροπημένο, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα παρασυρθείτε σε μια γλυκιά λιχουδιά, κάτι που είναι πάντα καλό. Βεβαιωθείτε ότι το γεύμα σας έχει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, επειδή η πρωτεΐνη σας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί συνιστούν, επίσης, να καταναλώνετε τα γεύματά σας με προσοχή -μασώντας αργά, απομακρύνοντας περισπασμούς όπως τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές και συγχρονιζόμενοι με το σώμα σας. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν θα υποπέσετε σε υπερκατανάλωση τροφών. «Ακολουπώντας αυτά τα βήματα θα ξέρετε αν έχετε την επιθυμία ή/και χώρο για επιδόρπιο», μοιράστηκε με τη HuffPost η διαιτολόγος, Kimberley Rose-Francis. Η συνειδητή διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει και το επιδόρπιο. Απολαύστε κάθε μπουκιά και μην βιάζεστε να το περάσετε.

Το να θέλετε να απολαμβάνετε γλυκό κάθε μέρα δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να ελέγχετε την ώρα της ημέρας και το μέγεθος των μερίδων, εξηγούν οι ειδικοί. «Δίνοντας στον εαυτό σας λίγο από αυτό που αγαπάτε καθημερινά, είστε μπροστά από το παιχνίδι της λιγούρας, αποτρέποντάς την πριν καν ξεκινήσει», σημείωση η διαιτολόγος- διατροφολόγος Brigitte Zeitlin στο SELF.

Καταναλώστε το γλυκό μετά το μεσημεριανό για να κάψετε τις θερμίδες ευκολότερα

Γλυκά

Το να ενδίδετε στις νυχτερινές λιγούρες για φαγητό δεν προσφέρει πολύ χρόνο για να κάψετε αυτό που μόλις φάγατε. Ναι, το σώμα σας καίει κάποιες θερμίδες καθώς ξεκουράζεται επειδή αναπνέετε και η καρδιά σας χτυπάει, αλλά σε καμία περίπτωση όχι όσες καίτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Αν επιδοθείτε στη γλυκιά λιγούρα το απόγευμα, θα έχετε την ευκαιρία να κάψετε τις θερμίδες κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας», μοιράστηκε ο διατροφολόγος λειτουργικής ιατρικής Kristy Rao. Θα μπορούσατε, επίσης, να σηκωθείτε και να προσθέσετε λίγη κίνηση στην ημέρα σας μετά την απόλαυση του γλυκού.

Η κατανάλωση μιας γλυκιάς λιχουδιάς κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος μπορεί, επίσης, να είναι μια καλή ιδέα αν θέλετε να αποφύγετε πράγματα όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι καούρες και οι στομαχικές διαταραχές, δήλωσε η διαιτολόγος Sue- Ellen Anderson-Haynes στη HuffPost.

Βοηθάει, επίσης, να γνωρίζετε ότι υπάρχουν επιδόρπια που είναι πιο υγιεινά από ό,τι νομίζετε. Αν είστε πραγματικά συνειδητοποιημένοι ως προς την υγιεινή διατροφή, μάλιστα, μπορείτε να αντικαταστήσετε μερικές από τις πιο ανθυγιεινές γλυκές λιχουδιές με υγιεινά φυσικά σάκχαρα όπως τα φρούτα ή να συνδυάσετε τη μαύρη σοκολάτα με τσάι. «Τις περισσότερες φορές θέλουμε επιδόρπιο μόνο για τη “γευστική μετάβαση” μετά από ένα αλμυρό γεύμα. Και μπορείτε να έχετε μια παρόμοια μετάβαση με μέντα ή αρωματισμένο τσάι», εξήγησε στο Shape η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Dawn Jackson Blatner.