Μια μηχανή εσπρέσο με κάψουλες μπορεί να είναι ένας βολικός και ευχάριστος τρόπος για να παρασκευάζεις τα αγαπημένα σου ροφήματα καφέ στο σπίτι. Ωστόσο, για να διασφαλίσεις ότι ο εσπρέσο έχει πάντα την καλύτερη γεύση του και ότι η μηχανή σου λειτουργεί ομαλά, ο τακτικός καθαρισμός είναι απαραίτητος. Πώς λοιπόν θα διατηρήσεις καθαρή τη μηχανή σου;

Πριν ξεκινήσεις τον καθαρισμό, συγκέντρωσε τις απαραίτητες προμήθειες:

  • Καθαρό νερό
  • Μαλακό πανί χωρίς χνούδι ή χαρτοπετσέτες
  • Ήπιο σαπούνι πιάτων (προαιρετικά)

Ξεκίνησε αφαιρώντας το δίσκο που μαζεύει το νερό και το δοχείο χρησιμοποιημένων καψουλών Άδειασε και ξέπλυνε καλά αυτά τα εξαρτήματα. Εάν είναι κατάλληλα για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, μπορείς να τα τοποθετήσεις στο πλυντήριο πιάτων για έναν πιο σχολαστικό καθαρισμό.

Χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί χωρίς χνούδι ή χαρτοπετσέτα, σκούπισε το εξωτερικό της μηχανής εσπρέσο για να αφαιρέσεις τυχόν διαρροές καφέ ή υπολείμματα. Εάν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ήπιο διάλυμα σαπουνιού πιάτων, αλλά φρόντισε να ξεπλύνεις καλά και να στεγνώσεις εντελώς.

Αφαίρεσε τυχόν κατακάθια καφέ ή υπολείμματα χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα ή ένα υγρό πανί. Αυτό εξασφαλίζει μια καθαρή ροή καφέ για την επόμενη παρασκευή σου.

Οι περισσότερες μηχανές εσπρέσο με κάψουλες διαθέτουν λειτουργία αυτοκαθαρισμού ή αφαίρεσης αλάτων. Ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να εκτελέσεις αυτόν τον κύκλο. Συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση ενός διαλύματος καθαρισμού ή μιας καθορισμένης κάψουλας καθαρισμού για την απομάκρυνση τυχόν συσσωρευμένων ελαίων καφέ και ορυκτών αποθέσεων.

Αφού εκτελέσεις τον κύκλο καθαρισμού, ξέπλυνε τη μηχανή τρέχοντας νερό μέσα από αυτήν χωρίς κάψουλα. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν υπολειπόμενων διαλυμάτων καθαρισμού ή υπολειμμάτων. Αφού ξεπλύνεις, συναρμολόγησε ξανά τη μηχανή.

Για να διατηρήσεις τη μηχανή εσπρέσο σε βέλτιστη κατάσταση, θυμήσου να αδειάζεις τακτικά το δοχείο χρησιμοποιημένων καψουλών. Να ξεπλένεις καθημερινά το δίσκο που μαζεύει το νερό και τα εξαρτήματα.

Καθάριζε το εξωτερικό όπως απαιτείται και εκτέλεσε έναν κύκλο καθαρισμού τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή όπως συνιστάται από τον κατασκευαστή.