Παράλογοι νόμοι που εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα!

Πρωτότυπη έρευνα του newsbeast.gr - Μην ζυμώνετε τις αργίες, τσεκάρετε εάν υπάρχει κρεμάστρα στις τουαλέτες και μάθετε τι γίνεται εάν πέφτουν οι καρποί του δέντρου σας σε διπλανό κήπο


Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙMADE IN GREECE
9:40
27/09/2019
Παράλογοι νόμοι που εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα!
13
loading

Προσοχή, δεν είναι αστείο: Στην περίπτωση που ένας πελάτης ξενοδοχείου πεθάνει μέσα σε αυτό, τότε ο ξενοδόχος μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τους… συγγενείς του! Από την άλλη, εάν πάτε να κόψετε τα μαλλιά σας σε ένα κουρείο χωριού με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους και διαπιστώσετε ότι οι πολυθρόνες έχουν απόσταση μικρότερη από ένα μέτρο μεταξύ τους, τότε μπορείτε να κάνετε μήνυση στον ιδιοκτήτη του! Επίσης, εάν δείτε στο δρόμο ένα ληστή, μην του πιάσετε την κουβέντα, γιατί κινδυνεύετε να τιμωρηθείτε με φυλάκιση έως και 12 μηνών!

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους δεκάδες «τρελούς» νόμους που εξακολουθούν θεωρητικά να ισχύουν μέχρι και σήμερα στη χώρα μας απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν καταργηθεί τυπικά η δεν έχουν επικαλυφθεί πλήρως με νεότερους. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα, επί κυβερνήσεως Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, και στο διάβα των χρόνων απλώς κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τους αλλάξει. Ο νομοθέτης πάντως έχει ξεκαθαρίσει πως η άγνοια νόμου απαγορεύεται, οπότε εμείς εδώ στο newsbeast.gr φροντίσαμε για εσάς. Ας δούμε τις κυριότερες απ' αυτές τις παράλογες διατάξεις που είτε ίσχυαν είτε εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα:

- Τσεκάρετε τι ώρα ανοίγει το μαγαζί του ο φούρναρης της γειτονιάς. Εάν οι δείκτες του ρολογιού δεν έχουν δείξει ακόμη 5 το πρωί, τότε ο φούρναρης κινδυνεύει να κλειστεί πίσω από τα κάγκελα ακόμη και για μια πενταετία! Μη γελάτε, γιατί μπορείτε να μπείτε και εσείς στη φυλακή μια μέρα επειδή κάνατε το λάθος να… ζυμώσετε ψωμί. Υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία μπορεί να εγκλειστείτε για μερικά χρονάκια στον Κορυδαλλό εάν δοκιμάσετε να ψήσετε ψωμί τις αργίες.

Ο νομοθέτης έχει προβλέπει τιμωρίες για πολλά ακόμη «αδικήματα» που θα μπορούσαν κάλλιστα να ισχύουν στην Άγρια Δύση, αλλά όχι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

- Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεται σε ένα εστιατόριο και αισθάνεστε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα. Αίφνης διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει χαρτί υγείας. Το ξέρετε ότι μπορεί να παραπέμψετε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος σε δίκη; Ναι, καλά διαβάσατε. Υπάρχει υγειονομικός κανονισμός που παραπέμπει σε πλημμελειοδικείο όσους μαγαζάτορες δεν έχουν στα αποχωρητήρια χαρτί τουαλέτας ή κρεμάστρα ρούχων!

- Άλλες φορές πάλι, κινδυνεύαμε κάποτε να καθίσουμε στο εδώλιο γιατί μπορεί να παρακολουθήσαμε ένα θεατρικό έργο με κομμουνιστικές αναφορές. Όπως προέβλεπε το άρθρο 2 του αναγκαστικού νόμου 446 του 1937 περί θεάτρων «απαγορεύεται η από σκηνής διδασκαλία θεατρικών έργων των οποίων το περιεχόμενο, οι εικόνες και ο τρόπος αποδόσεων αποβλέπουν στον προπαγανδισμό κομμουνιστικών ή άλλων ανατρεπτικών ιδεών».

- Υπάρχουν όμως και άρθρα που η ανάγνωσή τους και μόνο έχει ενδιαφέρον, σκεπτόμενοι τι είδους αντιδικίες υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια στον τόπο μας, με αποτέλεσμα να κάτσουν και να φτιάξουν νόμους για να διευθετήσουν τα προβλήματα. Πάρτε για παράδειγμα το άρθρο 1009 του Αστικού Κώδικα που ισχύει κανονικά μέχρι και σήμερα: «Καρποί που πέφτουν σε γειτονικό κήπο από κάποιο δένδρο, λογίζονται καρποί του ακινήτου στο οποίο πέφτουν. Η διάταξη αυτή δεν ισχύει αν αυτό το ακίνητο είναι κοινόχρηστο».

- Να γυρίσουμε όμως στην καθημερινότητα. Πάτε να πληρώσετε στο ταμείο του σούπερ μάρκετ και δεν έχετε χαρτονομίσματα, παρά μόνο ψιλά. Ό,τι κι αν σας πει η ταμίας, θα πρέπει να τα παραλάβει χωρίς αντίρρηση. Πληρώστε την σε νομίσματα του ενός, των 2 ή των 5 λεπτών. Δεν έχει δικαίωμα να σας πει τίποτα. Σύμφωνα με το νόμο 136/1946, «όποιος αρνείται να δεχτεί για πληρωμή νομίσματα που έχουν νόμιμη κυκλοφορία στο κράτος, τιμωρείται με πρόστιμο».

- Θέλετε και συνέχεια; «Όποιος ρίχνει πέτρες εναντίον ανθρώπων ή σπιτιών ή σε τόπους που συνήθως διαμένουν ή συχνάζουν άνθρωποι, τιμωρείται με πρόστιμο ή κράτηση» (νόμος 4814/1930). Προφανώς είχαν προνοήσει από το 1930 για τον μανιακό που έριχνε πριν από μερικά χρόνια πέτρες στα αυτοκίνητα που περνούσαν κάτω από τη γέφυρα του Ιπποδρόμου του Φαλήρου ή για εκείνον που πέταγε πέτρες στα οχήματα της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου.

- Μέχρι πρότινος, νόμος όριζε επίσης πως εάν τσακωθείτε μην προκαλέσετε τον αντίδικό σας σε μονομαχία. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα άρθρα 316 – 321 του Ποινικού Κώδικα που πλέον καταργήθηκαν, «όποιος προσκαλέσει κάποιον σε μονομαχία με όπλα και όποιος αποδεχθεί τέτοια πρόκληση, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι και 6 μηνών». Εάν δε μαθαίναμε ότι θα πραγματοποιηθεί σε ένα μέρος μονομαχία και το δημοσιεύαμε, θα διωκόταν ποινικά ο διευθυντής της ιστοσελίδας!

Γεώργιος Σαρρής

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Μη το γελάτε

  Η κρεμάστρα πρέπει νάναι απαραίτητη μέσα στις τουαλέτες, αλλιώς πρέπει να αφήσεις κάτω τις τσάντες ή το πανωφόρι, ενίοτε μες τα ούρα που συχνά βρίσκονται κάτω στο πάτωμα...

 2. avatar Τάσος@4

  Για να μαθαίνει ο αρθρογράφος που τόσο μελέτησε για να γράψει (μάλλον κάνα παλιό αντέγραψε), τα πταίσματα έχουν καταργηθεί γενικά και αδιάκριτα. Επομένως εκεί που λέει για κράτηση ή πρόστιμο απλά δεν ίσχυε άλλο. Επίσης η ρίψη πέτρας τιμωρούταν με αυτόν τον νόμο απλά για την ρίψη. Το άσχετο με τα αυτοκίνητα που το βρήκε; Εκεί πάμε σε φθορά, πάμε σε απόπειρα ή και σε τελεσμενη σωματική βλάβη κλπ. Όσο για τις τουαλέτες των καταστημάτων να συμπληρώσω ότι μέχρι πρότινος ήταν παράβαση να υπάρχει καλάθι για τα χαρτιά... Τέλος αυτό με τους καρπούς είναι το πιο λογικό.
  Και πιστευω να υπερβάλει εν γνώση του Ούνα γράφει για φυλακές.

 3. avatar Τ4

  «απαγορεύεται η από σκηνής διδασκαλία θεατρικών έργων των οποίων το περιεχόμενο, οι εικόνες και ο τρόπος αποδόσεων αποβλέπουν στον προπαγανδισμό κομμουνιστικών ή άλλων ανατρεπτικών ιδεών».
  Σύμφωνα με αυτόν το νόμο, θα μπορούσαμε να πάμε δικαστικά και το Μην αρχίζεις τη μουρμούρα μαζί με το κανάλι και όλους τους συντελεστές.

 4. avatar HelenG

  Καλά οτι σου έκανε παράλογο το οτι στην αργία απαγορεύεται η παραγωγή ψωμιού με ξεπερνάει....Η αργία ειναι αργία...για αυτο ειναι κλειστά τα σχολεία,οι τράπεζες,τα εμπορικά κτλ....Ο απλός εργάτης ή ο μικρομεσαίος φούρναρης δεν εχει δικαιωμα στην αργία;;Οσον αφορά το ωράριο αν βγάλω ψωμί 12Νύχτα και το φας στις 2μμ ή και αργότερα θα θεωρείται φρέσκο της ημέρας;;Εκτός αν γουστάρεις συντηρητικά... Επίσης είναι και ο αθέμιτος ανταγωνισμός...πρέπει να υπάρχει κάποιο ταβάνι στη παραγωγή ψωμιού ενός συνοικιακου φούρνου...για να μπορεί να μοιραστεί η \"πίτα\"...εκτός αν είσαι βιομηχανία.Καλό είναι οταν καταπιανεσαι με τέτοια θέματα μεγάλων κλάδων...να το ψάχνεις καλύτερα και να βλέπεις πέρα πο τη μύτη σου...

  1. avatar φουρναρης

   αν μπει ο φούρναρης στις 5 στο μαγαζί του το πρώτο είδος ψωμιού θα βγει από το φούρνο στις 8. και επειδή υπάρχει και αλλοος νόμος που απαγορεύεται να πουλάς ψωμί πριν να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μάλλον το πρώτο είδος ψωμιού θα βρίσκεται στα χέρια σας στις 12 το μεσημέρι και αν έχεις όπως υπαρχου σήμερα 10 με 12 είδη θα βρείτε το τελευταίο είδος τα μεσάνυχτα. και είμαι κάποιος που δικάστηκε με αυτό το νομο.και αθωώθηκε με αυτόν το τον συλλογισμό που σας γράφω

 5. avatar Ο νόμος για τον καρπό που πέφτει

  Ο νόμος για τον καρπό που πέφτει σε γειτονικό κήπο τυχαίνει να είναι αρχαίος Ρωμαϊκός νόμος

 6. avatar Ο,ΤΙ ΝΑ ΝΑΙ

  Τραγικό άρθρο. Στενόμυαλο.

 7. avatar ΚΛΕΩΝ

  Εγω νομος του κρατους απο 2015 ειναι υποχρεωτικη η αποδοχη ηλεκτρονικων μεσων πληρωμης....και ο Ολυμπιακος εβγαλε επισημη ανακοινωση,δηλαδη το ειδαν ολοι,προχτες οτι για εισιτηρια δεχεται ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΗΤΑ...και το τονιζε κιολας!
  Ειδατε να γινεται τιποτα?

  1. avatar σωστος

   που ειναι ο εισαγγελεας τωρα

  2. avatar NXASAPIS

   READ THEN WRIGHT

   1. avatar Le Mastor

    ...and you better read what you WRITE before you send it!
    (νόμος παγκόσμιος, εν ισχύ προ Γουτεμβέργιου, βεβαίως βεβαίως)

 8. avatar Social Distortion.

  Εαν εξαιρέσεις το ψωμί και την μονομαχία, τα υπόλοιπα είναι νορμάλ.

 9. avatar Γιατί παράλογοι ;

  Ειδικά στο θέμα τουαλέτας χωρίς χαρτί υγείας κρεμάστρα ρούχων και καθαριότητας είμαστε ζούγκλα ,( μην γράψω κάτι άλλο )

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει