Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις – καφέ και λευκά –  αυγά; Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, και συγκεκριμένα από τη ράτσα των κοτών που τα κάνουν. Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες με διαφορετικές επίσης χρωστικές ιδιότητες στο κέλυφός τους. Αρχικά, το αυγό έχει λευκό κέλυφος, αλλά κατά τη διέλευσή του για την έξοδο από την κότα, χρωστικές ουσίες προστίθενται, δημιουργώντας τον ποικιλόχρωμο χαρακτήρα του κελύφους.

Ένας ενδεικτικός τρόπος για να αντιληφθούμε το χρώμα των αυγών που παράγει μια κότα είναι μέσω του χρώματος του λοβού των αυτιών της. Όταν ο λοβός είναι κοκκινωπός, τα αυγά είναι συνήθως καφέ, ενώ όταν είναι λευκός, τα αυγά είναι συνήθως άσπρα.