Οι άνθρωποι, κατά καιρούς, έχουν δημιουργήσει μερικά πραγματικά εντυπωσιακά μνημεία και κτίρια που μιλούν για το πόσο μακριά έχουμε φτάσει ως είδος και πόσα μπορούμε να πετύχουμε. Ανάμεσα σε αυτά και το Empire State Building.

Σύμφωνα με το ThoughtCo., αυτό το επίτευγμα που καθορίζει τον ορίζοντα της Νέας Υόρκης ήταν το ψηλότερο κτίριο του κόσμου κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσής του και όπως είναι αναμενόμενο, η κατασκευή του ήταν μεγάλη πρόκληση. Κάτι που συνεπάγεται ότι και ο αριθμός των τούβλων που χρειάστηκε είναι απλά εντυπωσιακός.

Η θέα από το Empire State Building

Η Britannica αναφέρει ότι το Empire State Building ήταν το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο για μερικές δεκαετίες, μέχρι που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν το δικό τους ρεκόρ με το One World Trade Center το 1972 (όχι το μοναχικό κτίριο που κοσμεί σήμερα τον ορίζοντα της Νέας Υόρκης, αλλά ο αρχικός πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου). Μέχρι τότε, το ίδιο το Empire State Building είχε διαφοροποιηθεί κάπως σε ύψος, με την προσθήκη μιας ακόμη κεραίας, αλλά αυτό το ίδιο άλλαξε και πάλι στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, το Burj Khalifa στο Ντουμπάι ονομάστηκε το νέο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο τον Ιανουάριο του 2010, με το ύψος του να φτάνει περίπου τα 830 μέτρα, γεγονός που το καθιστά υπερδιπλάσιο από το μέγεθος του Empire State Building.

10 εκατομμύρια από τα πιο διάσημα τούβλα στην ιστορία και 3.000 εργάτες

Εργάτης στο Empire State Building

Το έργο του Empire State Building, σύμφωνα με το grunge.com, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1929, με τους Shreve, Lamb & Harmon Associates, τους αρχιτέκτονες του κτιρίου, να διατυμπανίζουν με περισσή υπερηφάνεια ότι θα διέθετε περισσότερους από 100 ορόφους -έναν ουρανοξύστη που όμοιό του δεν είχε ξαναδεί ο κόσμος. Όπως και έγινε.

Το κτίριο ολοκληρώθηκε σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο (περίπου 13 μήνες), με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται τον Μάιο του 1931. Πώς τα κατάφεραν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να φτιάξουν ένα τόσο σπουδαίο έργο;

Empire State Building

Το Walks Of New York αποδίδει τα εύσημα στους αμέτρητους ταλαντούχους οικοδόμους και μεταλλουργούς, οι οποίοι σκαρφάλωναν επιδέξια σε ιλιγγιώδη ύψη πάνω από τους δρόμους. Μέχρι και 3.000 άνθρωποι δούλευαν σε αυτό κάθε φορά.

Για την εποχή του το Empire State Building ήταν ένα τρομακτικό, εκπληκτικό έργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ζυγίζει 365.000 τόνους και συναρμολογήθηκε με ρυθμό 4,5 ορόφων κάθε εβδομάδα. Για την κατασκευή του, μάλιστα, απαιτήθηκαν 730 τόνοι μετάλλου και χρησιμοποιήθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια τούβλα!