Γεννήθηκε το 1998 και για έναν παράξενο λόγο επιθυμεί, ακόμη και σήμερα, στα 23 του χρόνια, να ζει την κάθε του ημέρα σαν να βρίσκεται στην δεκαετία κατά την οποία πρωτοείδε το φως της ημέρας: τα αγαπημένα του ‘90s.

Ο 23χρονος Τζακ Γουόλτερ από τη Βρετανία έχει ξοδέψει ήδη πάνω από 7.000 ευρώ για να ανακαινίσει το σπίτι του με έπιπλα, χαρακτηριστικά αξεσουάρ ή αντικείμενα βγαλμένα από την δεκαετία του ’90 –μέχρι και ηλεκτρονικές συσκευές ξεχασμένες στην λήθη του χωροχρόνου, όπως έναν ογκώδη υπολογιστή τύπου desktop, μια τηλεόραση «κουτί» με «ουρά» αλλά και ένα vintage μηχάνημα για βιντεοκασέτες.

Ο Γουόλτερ είναι κολλημένος με την μόδα και την ζωή των μέσων της δεκαετίας, ειδικά το 1995, που για κάποιο περίεργο λόγο το αναφέρει ως «κομβικό έτος» (παρόλο που ήταν ακόμη αγέννητος τότε) και ισχυρίζεται ότι «το ’95 δεν απέχει και πολύ από το σήμερα».

«Δεν έχουν αλλάξει πολλά στο σπίτι από το 1995» δηλώνει ο Τζακ και σημειώνει ότι η δεκαετία του ’90 είχε την «τέλεια ισορροπία αρκετής τεχνολογίας για να μας ψυχαγωγήσει, αλλά όχι τόσης ώστε να νιώσουμε παραφορτωμένοι».

Ο 23χρονος από την πόλη Μπέικγουελ του Ντέρμπισιρ, που εργάζεται ως εικονογράφος και γραφίστας, ψάχνει καθημερινά για αντικείμενα της δεκαετίας του ’90 σε καταστήματα και στο eBay ώστε να φτάσει, όπως υποστηρίζει, «στην απόλυτη προσαρμογή του σπιτιού του στη μόδα της εποχής εκείνης», η οποία όπως αναφέρει «τον κάνει να νιώθει πιο άνετα» καθώς θυμάται τα βρεφικά του χρόνια με τη μητέρα και τον πατέρα του.

«Ξέρω πολλούς ανθρώπους να λένε ότι θυμούνται πολλά αντικείμενα που βλέπουν μέσα στο σπίτι μου και ότι αισθάνονται το ίδιο για τα ‘90s. Είχα επίσης μια ωραία αίσθηση, γνωρίζοντας ότι δεν είμαι περίεργος άνθρωπος και ότι άλλοι άνθρωποι απολαμβάνουν επίσης αυτά τα πράγματα. Επειδή μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη και ήμουν το ήσυχο ομοφυλόφιλο παιδί, πάντα ένιωθα κάπως ξένος» λέει ο ίδιος μιλώντας στην Daily Mail.

Ο Τζακ ζει στο εν λόγω σπίτι των τριών υπνοδωματίων με τους γονείς του και τον επί δύο χρόνια σύντροφό του, τον 28χρονο Μάθιου Γουάιτινγκ και, όπως είναι αναμενόμενο, μέχρι και το ντύσιμό του ακολουθεί τις ενδυματολογικές «προσταγές» της εποχής, δηλαδή ψηλόμεσα τζιν, φούτερ αλλά και πουκάμισα σε πολύ έντονα χρώματα.

Βρετανός που ζει στα 90s

«Είμαι πορωμένος με τα ‘90s»

Ο Γουόλτερ έχει, ασφαλώς, κινητό τηλέφωνο –αλλά από τα πολύ παλιά, από αυτά που χρησιμοποιούν κεραία.

Και ακούει και πολύ μουσική –φυσικά, κυρίως brit-pop και την ποπ των μέσων των ‘90s: «Προφανώς αγαπώ τις Spice Girls. Θα έλεγα ότι μεταξύ 1996 και 1999 είναι η αγαπημένη μου εποχή όσον αφορά τη διακόσμηση αλλά και τη μουσική».

Πάντως, όπως αποκαλύπτει, επειδή μοιράζεται το σπίτι με τους γονείς του, μπορεί στο υπνοδωμάτιο του να έχει μια μικρή τηλεόραση 15 ιντσών, από τις παλιές, αλλά αναγκαστικά το σπίτι διαθέτει ακόμα ορισμένες πιο σύγχρονες συσκευές. «Έχουμε και μια σύγχρονη τηλεόραση στο σαλόνι. Έχουμε επίσης ένα σύγχρονο πλυντήριο πιάτων και πλυντήριο ρούχων», λέει, αν και παραδέχεται πως οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι «τρελός» που δεν απολαμβάνει όσα του προσφέρει το σήμερα.

Το δωμάτιό του είναι γεμάτο καταλόγους της Ikea από το 1997 και το 1998 και παλιά τηλέφωνα Nokia, ενώ και η ταπετσαρία που έχει επιλέξει γι’ αυτό είναι ενδεικτική της εποχής εκείνης: «Ποτέ δεν μου άρεσε πολύ η μοντέρνα διακόσμηση με όλα αυτά τα γκρι χρώματα».

Όπως προκύπτει πάντως, η εμμονή του με την βίντατζ αισθητική έχει βρει πολλούς οπαδούς, καθώς έχει χιλιάδες «ακολούθους» και οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο TikTok όπου αναρτά καθημερινά φωτογραφίες και βίντεο από την «χρονοκάψουλά του», όπως την αυτοαποκαλεί.

Στον λογαριασμό του στο TikTok τον ακολουθούν ήδη παραπάνω από 5.000 χρήστες και έχει κάνει και γνωριμίες, με άλλους θαυμαστές της εποχής.

«Το πιο ακριβό αντικείμενο που έχω φέρει είναι μια τηλεόραση του 1980 στο σαλόνι μου. Έκανε 155 λίρες. Δεν είναι τόσο ακριβή, αλλά για μια παλιά τηλεόραση και οι άνθρωποι νομίζουν ότι είμαι τρελός».

«Στη δεκαετία του 1990 δεν νιώθαμε αυτή την υπερφόρτωση που βιώνουμε σήμερα. Τώρα έχουμε τόσα πολλά διαφορετικά μέσα ενημέρωσης που μπορεί να γίνουν λίγο ενοχλητικά. Είναι ωραίο να έχεις μια απόδραση από αυτό. Έχω την παλιά μου τηλεόραση συνδεδεμένη με μια Apple TV που είναι κρυμμένη στο πίσω μέρος. Έχω πολλά παλιά μαγνητοσκοπημένα τηλεοπτικά προγράμματα στο YouTube. Απολαμβάνω όμως και βίντεο από παλιές βρετανικές σειρές όπως τα Absolutely Fabulous, Men Behaving Badly και The Vicar Of Dibley», επισημαίνει ο Τζακ, καταλήγοντας με νόημα:

«Είναι μια απόδραση από τον σύγχρονο κόσμο. Μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν στο γυμναστήριο, μερικοί παίζουν βιντεοπαιχνίδια, εμένα μου αρέσει αυτό. Μου αρέσει πολύ το υπνοδωμάτιό μου, όμως, καθώς μόλις κλείσεις την πόρτα, θα μπορούσες να είσαι οπουδήποτε μεταξύ των ετών 1990 και 2000».