Έχουμε δει κι έχουμε δει ακραίες εκδηλώσεις αγάπης και θαυμασμού προς διάφορες διάσημες προσωπικότητες. Αυτό όμως που προκαλεί την μεγαλύτερη έκπληξη είναι το γεγονός των ακραίων περιπτώσεων που θαυμαστές και φανατικοί οπαδοί κάποιων εξ αυτών δηλώνουν την αγάπη και τον θαυμασμό τους ακόμη και σε νεκρούς, με τον πιο ακραίο και περίεργο τρόπο. Όπως συμβαίνει και με την περίπτωση του Όσκαρ Ουάιλντ.

Ο διάσημος σκανδαλώδης Ιρλανδός ποιητής και μυθιστοριογράφος που έχει μείνει ιδιαιτέρως γνωστός για το ένα και μοναδικό μυθιστόρημά του, το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ, γνώρισε μεγάλη επιτυχία ως θεατρικός συγγραφέας τη δεκαετία του 1890. Αν και έμεινε γνωστός τόσο για την ταραχώδη ζωή του, όσο και για τις συνθήκες φυλάκισής του, μετά τον πρόωρο θάνατό του ποιητή το 1900, ο τάφος του έγινε σχεδόν το ίδιο γνωστός όσο και η φήμη που είχε αποκτήσει ο ίδιος.

Ο Ουάιλντ αρχικά θάφτηκε στο νεκροταφείο Bagneux νοτιοδυτικά του Παρισιού, αλλά αργότερα εκταφιάστηκε και μεταφέρθηκε στο περίφημο παρισινό νεκροταφείο Pere Lachaise. Το 1914, ο τάφος του διακοσμήθηκε από έναν γιγαντιαίο στυλιζαρισμένο άγγελο που δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Jacob Epstein. Σύμφωνα με τον θρύλο, το γλυπτό αρχικά ήταν πλήρες με ένα σύνολο τεράστιων γεννητικών οργάνων, τα οποία αφαιρέθηκαν μετά από εντολή του συντηρητή του νεκροταφείου.

Αυτό που δημιουργεί εντύπωση μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας και κάτι από το θάνατο του Ουάιλντ, είναι το γεγονός ότι ο τάφος του είναι γεμάτος με κατακόκκινα σημάδια φιλιού από κραγιόν.

Για τουλάχιστον μια δεκαετία, οι επισκέπτες του νεκροταφείου και του τάφου του ποιητή έδειχναν τον θαυμασμό τους για την προσωπικότητα και το έργο του Ουάιλντ γεμίζοντας τον τάφο του με φιλιά, παρά την απειλή επιβολής προστίμου για καταστροφή ενός ιστορικού μνημείου.

Από το 2011, οι αρχές του νεκροταφείου Pere Lachaise εγκατέστησαν ένα προστατευτικό γυάλινο φράγμα γύρω από το μνημείο του τάφου, ώστε να παρεμποδίζεται η πρόσβαση στον καθένα για ένα τόσο στενό και προσωπικό φόρο τιμής προς τον Ουάιλντ.