Και ποιος δεν έχει παίξει το πασίγνωστο «Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί» είτε μικρός είτε σε μεγαλύτερη ηλικία; Σύμφωνα με έρευνα υπάρχει τρόπος να κερδίζετε πάντα ή σχεδόν πάντα. Σύμφωνα με το περιοδικό «New Scientist» η πέτρα παίζεται πρώτη στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί η γροθιά (πέτρα) φαίνεται πιο ισχυρή από την ανοιχτή παλάμη (χαρτί) ή τα προτεταμένα δάχτυλα (ψαλίδι). Αν λοιπόν ο αντίπαλος δεν είναι φανατικός παίκτης, μπορείτε να ξεκινήσετε με χαρτί.

Ξεκινάτε με ψαλίδι αν έχετε απέναντί σας κάποιον που παίζει πολύ γιατί θα έχει παρατηρήσει ότι όλοι συνήθως ξεκινούν με πέτρα, άρα θα έχει βάλει χαρτί. Το ζήτημα λοιπόν είναι να καταλάβουμε ότι πρόκειται και για ένα παιχνίδι ψυχολογίας. Προσπαθούμε να προβλέψουμε τις επόμενες κινήσεις.

Επίσης δοκιμάστε να παίξετε με τις πιθανότητες. Αν κάποιος ρίξει το ίδιο 2 συνεχόμενες φορές, μην περιμένετε ότι θα το κάνει και τρίτη. Αν ο αντίπαλός σας έριξε για παράδειγμα πέτρα 2 συνεχόμενες φορές, η δικιά σας επόμενη κίνηση πρέπει να είναι το ψαλίδι, γιατί στην καλύτερη θα κερδίσετε αν ρίξει χαρτί, στη χειρότερη θα φέρετε ισοπαλία αν ρίξει κι αυτός ψαλίδι.