Εταιρεία στην Γροιλανδία εξάγει πάγο ηλικίας 100.000 ετών σε μπαρ στο Ντουμπάι, υποστηρίζοντας πως είναι «ο πιο αγνός και καθαρός πάγος που υπάρχει στη Γη».

Σύμφωνα με τον Guardian, η Arctic Ice, μια εταιρεία με έδρα την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας Nuuk, παίρνει πάγο 100.000 ετών από παγετώνες της Αρκτικής και τον εξάγει στο εξωτερικό για κέρδος, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι είναι ο πιο «καθαρός στη γη».

Ο πάγος έχει συμπιεστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, επομένως δεν υπάρχουν φυσαλίδες και λιώνει πιο αργά από τον κανονικό πάγο. Αυτό υποτίθεται ότι θα προσφέρει μια πιο πολυτελή εμπειρία στους θαμώνες των εξεζητημένων κοκτέιλ μπαρ του Ντουμπάι, διασφαλίζοντας, μάλιστα, ότι τα οινοπνευματώδη ποτά είναι λιγότερο πιθανό να αραιωθούν.

«Αυτά τα φύλλα πάγου δεν έχουν έρθει σε επαφή με κανένα έδαφος ή δεν έχουν μολυνθεί από ρύπους που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό κάνει τον Arctic Ice το πιο καθαρό H2O στη Γη», ανέφερε σχετικά η εταιρεία.

Η διαδικασία επεξεργασίας

Χρησιμοποιώντας ένα σκάφος με γερανό συνδεδεμένο, το Arctic Ice παίρνει τον πολυτελή πάγο από το Nuup Kangerlua, το φιόρδ γύρω από την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Nuuk.

Ο πάγος τοποθετείται σε τεράστια πλαστικά κιβώτια και μεταφέρεται πίσω στο Nuuk όπου στη συνέχεια τοποθετείται σε κοντέινερ ψύξης που μεταφέρονται στη Δανία. Από τη Δανία, τα κοντέινερ φορτώνονται σε άλλο πλοίο και μεταφέρονται στο Ντουμπάι, όπου ο πάγος πωλείται σε μπαρ από έναν τοπικό διανομέα που ονομάζεται Natural Ice.

Ωστόσο, η Arctic Ice έχει δεχτεί έντονη κριτική για τη μετατροπή ενός πολύτιμου στοιχείου του φυσικού κόσμου σε εμπόρευμα. Μάλιστα, κάποια σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσωπικών μηνυμάτων είναι εξαιρετικά απειλητικά.