Η νέα βιογραφία του Έλον Μασκ πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 12 Σεπτεμβρίου 2023. Το νέο βιβλίο, που φέρει την υπογραφή του συγγραφέα, δημοσιογράφου και βιογράφου Γουόλτερ Ίσαακσον φέρνει στο φως μια σειρά από εκπληκτικά στοιχεία για τη ζωή και τις αποφάσεις μιας εκ των πιο αμφιλεγόμενων προσώπων της εποχής. Από την εξαγορά του Twitter μέχρι την «κομμουνίστρια» κόρη του, η οποία έχει διακόψει κάθε σχέση μαζί του.

Ο Γουόλτερ Ίσαακσον έχει στο ενεργητικό του κορυφαία βιογραφικά μπεστ σέλερ, όπως το «Steve Jobs» και το «Einstein: His Life and Universe» και το νέο βιβλίο για τη ζωή του Έλον Μασκ έχει ήδη προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον.

Η Wall Stret Journal φέρνει στο φως ένα απόσπασμα από το βιβλίο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 12 Σεπτεμβρίου από την Simon & Schuster, σχετικά με την πραγματική ιστορία και το παρασκήνιο της εξαγοράς του Twitter.

«Tον Απρίλιο του 2022, τα πράγματα πήγαιναν εκπληκτικά καλά για τον Έλον Μασκ. Η μετοχή της Τέσλα είχε αυξηθεί 15 φορές μέσα σε πέντε χρόνια, καθιστώντας την αξία της μεγαλύτερη από τις επόμενες εννέα εταιρείες αυτοκινήτων μαζί. Η SpaceX το πρώτο τρίμηνο του 2022 εκτόξευσε σε τροχιά διπλάσιους δορυφόρους από ότι όλες οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες και χώρες μαζί. Οι δορυφόροι της Starlink μόλις είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ιδιόκτητο διαδίκτυο, παρέχοντας συνδεσιμότητα σε 500.000 συνδρομητές σε 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».

«Οι συνθήκες υπόσχονταν μια λαμπρή χρονιά, αρκεί ο Μασκ να καθόταν ήρεμος. Αλλά αυτό δεν ήταν στη φύση του. Η Shivon Zilis , διαχειρίστρια της Neuralink, της εταιρείας του Musk που ασχολείται με τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο για τη διεπαφή ανθρώπου – υπολογιστή, και μητέρα δύο εκ των παιδιών του, παρατήρησε ότι στις αρχές Απριλίου κάτι τον “έτρωγε”, όπως ένας εθισμένος σε βιντεοπαιχνίδια  που θριάμβευσε αλλά δεν μπορεί να αποσυνδεθεί . “Δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι σε κατάσταση πολέμου ανά πάσα στιγμή”, του είπε εκείνο τον μήνα. “Ή μήπως βρίσκεις μεγαλύτερη άνεση όταν βρίσκεσαι σε περιόδους πολέμου;”. “Είναι μέρος των προεπιλεγμένων ρυθμίσεών μου”, απάντησε. Όπως μου είπε “υποθέτω ότι πάντα ήθελα να σπρώξω τις μάρκες μου πίσω στο τραπέζι ή να παίξω στο επόμενο επίπεδο του παιχνιδιού”».

Εξαγορά Twitter: Μια «σχολική αυλή» με τον ίδιο «βασιλιά»

Ήταν η περίοδος που είδε τον λογαριασμό του να αυξάνεται κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, από κάποια δικαιώματα προαίρεσης μετοχών που έληγαν. Δεν ήθελε να τα αφήσει στην τράπεζα και όταν διερωτήθηκε ποιο προϊόν του άρεσε η απάντηση ήταν εύκολη: Το Twitter. Εκείνο τον Ιανουάριο είχε πει εμπιστευτικά στον προσωπικό επιχειρησιακό διευθυντή, Τζάρεντ Μπίρτσαλ, να αρχίσει να αγοράζει μετοχές του Twitter.

Όπως αναφέρεται στη νέα βιογραφία: «Ο τρόπος με τον οποίο ο Μασκ κατέληξε να αγοράσει το Twitter και να το μετονομάσει σε “Χ” ήταν προάγγελος του τρόπου με την οποία τρέχει την εταιρεία τώρα: Με παρορμητικά και ασεβώς. Για αυτόν είναι μια εθιστική παιδική χαρά. Έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας αυλής σχολείου, συμπεριλαμβανομένου του χλευασμού και του εκφοβισμού. Όμως στην περίπτωση του Twitter τα έξυπνα παιδιά κερδίζουν οπαδούς. Δεν σπρώχνονται από τα σκαλιά και δεν χτυπιούνται, όπως συνέβαινε στον Μασκ όταν ήταν παιδί. Και η κατοχή του Twitter θα του επέτρεπε να γίνει ο βασιλιάς της αυλής του σχολείου».

Η ιστορία του «X»

Πάνω από δύο δεκαετίες νωρίτερα είχε ξεκινήσει μια εταιρεία με το όνομα X.com, την οποία ήθελε να εξελίξει σε αυτό που αποκαλείται «μια εφαρμογή για όλα». Μια εφαρμογή μέσω της οποίας μπορεί ένας χρήστης να διαχειρίζεται τα πάντα, από τις οικονομικές συναλλαγές του μέχρι τις κοινωνικές σχέσεις του. Όταν τελικά συγχωνεύτηκε με μια υπηρεσία πληρωμών, που συνιδρύθηκε από τον Peter Thiel, η εταιρεία ονομάστηκε «PayPal», διατηρώντας το όνομα που είχε η εν λόγω εφαρμογή. Ο Μασκ  προσπάθησε μετά μανίας να κρατήσει το X.com, ως το όνομα της εταιρείας, ωστόσο οι συνάδελφοί του αντιστάθηκαν και η θέση του απορρίφθηκε. Ο ίδιος ισχυριζόταν «αν θέλεις να είσαι απλά ένας εξειδικευμένος παίκτης, το PayPal είναι καλύτερο όνομα. Αλλά εάν θέλεις να αναλάβεις το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα τότε το Χ είναι το καλύτερο όνομα».

Το ίδιο ζήτημα αντιμετώπισε και με το Twitter. Το όνομα είχε καθιερωθεί και ήταν πολύτιμο, όμως για τον Έλον Μάσκ το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποτελούσε την ευκαιρία για να υλοποιήσει την αρχική του ιδέα. «Το Twitter θα μπορούσε να γίνει αυτό που θα έπρεπε να ήταν το X.com», μου είπε τον Απρίλιο, «και μπορούμε να βοηθήσουμε στη διάσωση της ελευθερίας του λόγου στη διαδικασία», αναφέρεται στη νέα βιογραφία.

Μέχρι τότε, ένα νέο συστατικό είχε προστεθεί σε αυτό το καζάνι: η διογκωμένη ανησυχία του Μασκ για τους κινδύνους αυτού που αποκαλούσε «ιό του ξύπνιου μυαλού» («woke mind virus») που πίστευε ότι μολύνει την Αμερική. «Αν δεν σταματήσει ο ιός του ξύπνιου μυαλού, που είναι θεμελιωδώς κατά της επιστήμης, της αξίας και γενικά κατά του ανθρώπου, ο πολιτισμός δεν θα γίνει ποτέ πολυπλανητικός», υποστήριξε.  

Η αντίληψη του Μασκ περί αυτού του «ιού», πυροδοτήθηκαν εν μέρει και από την απόφαση του μεγαλύτερου παιδιού του, του Ξαβιέ, τότε 16 ετών, να αλλάξει ζωή κάνοντας αλλαγή φύλου, να γίνει μαρξίστρια και να διακόψει κάθε σχέση μαζί του. «Πήγε πέρα από τον σοσιαλισμό έγινε κομμουνίστρια και πιστεύει ότι οποιοσδήποτε πλούσιος είναι κακός», ισχυρίζεται. Ήταν το γεγονός, σύμφωνα με τη βιογραφία, που τον πόνεσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή του μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πρωτότοκου παιδιού του, σε βρεφική ηλικία, στη Νεβάδα. «Έχω πάρει πολλές πρωτοβουλίες, αλλά δεν θέλει να περνάει χρόνο μαζί μου», λέει και κατηγορεί ότι εμποτίστηκε με τις ιδέες από το προοδευτικό σχολείο που φοίτησε στο Λος Άντζελες (Crossroads). Το Twitter ένιωθε πως είχε μολυνθεί από μια παρόμοια νοοτροπία που κατέστειλε δεξιές φωνές και κατά του κατεστημένου. 

Έλον Μασκ

«Αυτό που χρειάζεται το Twitter είναι ένας δράκος που αναπνέει φωτιά»

Σύμφωνα πάντα με το απόσπασμα της νέα βιογραφίας που δημοσιεύει η Wall Stret Journal, ένα βράδυ αφότου δημοσιοποιήθηκε ότι αγοράζει το Twitter, ο Μασκ κάλεσε τον Παράγκ Αγκραβάλ, τον μηχανικό λογισμικού που είχε αναλάβει από τον Τζακ Ντόρσεϊ ως διευθύνων δύμβουλος του Twitter. Αποφάσισαν να συναντηθούν σε ένα «μυστικό δείπνο» στις 31 Μαρτίου, μαζί με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Twitter, Μπρετ Τέιλορ.

 «Είναι πολύ καλός τύπος», λέει για τον Παράγκ Αγκραβάλ, αλλά αυτό για τον Μασκ είναι και το πρόβλημα. Το «καλός τύπος» δεν περιλαμβάνεται στα χαρακτηριστικά που κατά την άποψή του πρέπει να έχει ένας διευθύνων σύμβουλος. Κατά τον Μασκ, οι μάνατζερ δεν πρέπει να έχουν στόχο να είναι αρεστοί. «Αυτό που χρειάζεται το Twitter είναι ένας δράκος που αναπνέει φωτιά», είπε μετά από εκείνη τη συνάντηση, «και ο Παράγκ δεν ήταν αυτό». Τότε δεν είχε ακόμη αποφασίσει να αναλάβει ο ίδιος το Twitter. Μάλιστα, στη συνάντησή τους, ο Αγκραβάλ τον κάλεσε να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter και ο Μασκ συμφώνησε. Για λίγες μέρες, φαινόταν ότι θα υπήρχε ηρεμία.

Η εμμονή του με το «Χ» και το σχέδιο για το Twitter

Την επομένη της ανακοίνωσης, σε μια συνάντηση του Έλον Μασκ με τους στενούς φίλους του και συνιδρυτές του PayPal, Λουκ Νόσεκ και Κεν Χάουερι, ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter φέρεται να παραδέχτηκε με χαμόγελο πως τα σχέδιά του για το Twitter είναι μάλλον «μια συνταγή για μπελάδες». «Είναι σαφές ότι οι κρατούμενοι διευθύνουν το άσυλο», είπε για τους εργαζόμενους του Twitter σε ένα προμήνυμα των προθέσεών του.

Όταν ο Μασκ επανέλαβε την απλοϊκή θέση του πως το Twitter θα έπρεπε να σταματήσει τους περιορισμούς στα λεγόμενα των χρηστών και αυτό «θα ήταν καλό για τη δημοκρατία», ο Χάουερι φέρεται να του είπε: «Θα έπρεπε να είναι σαν ένα τηλεφωνικό σύστημα, όπου οι λέξεις που πηγαίνουν στο ένα άκρο βγαίνουν ακριβώς το ίδιο στο άλλο άκρο; Ή πιστεύεις ότι θα πρέπει να μοιάζει περισσότερο με ένα σύστημα που διέπει τον λόγο του κόσμου και ίσως θα έπρεπε να μπει κάποια ευφυΐα στον αλγόριθμο που δίνει προτεραιότητα και αποκαθιστά τα πράγματα;» 

«Ναι, είναι μια ακανθώδης ερώτηση», απάντησε ο Μασκ και πρόσθεσε: «Υπάρχει η δυνατότητα να πει κανείς κάτι και, στη συνέχεια, υπάρχει επίσης το θέμα του σε ποιο βαθμό αυτό προωθείται ή ενισχύεται». Ίσως η φόρμουλα για την προώθηση των tweets θα έπρεπε να είναι πιο ανοιχτή. «Θα μπορούσε να είναι ένας αλγόριθμος ανοιχτού κώδικα που τοποθετείται στο GitHub, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τον κοιτάζουν». «Εν τέλει θα μπορούσε να εκπληρώσει το αρχικό μου όραμα για το X.com και το PayPal», είπε γελώντας και συνέχισε ρίχνοντας μερικές ακόμη ιδέες στο τραπέζι.

«Τι θα γινόταν αν χρεώναμε στους ανθρώπους ένα μικρό ποσό, όπως δύο δολάρια το μήνα, για επαλήθευση;» διερωτήθηκε. Με τη χρήση της κάρτας θα εξαλειφθούν τα bots, θα δημιουργηθεί μια νέα ροή εσόδων και θα διευκολυνθεί ο στόχος να μετατραπεί το Twitter και σε μια πλατφόρμα πληρωμών, όπως είχε οραματιστεί για το X.com, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να στέλνουν χρήματα, να μοιράζουν συμβουλές και να πληρώνουν για τα stories τους, τη μουσική και τα βίντεο.

Οι ιδέες του Μασκ είχαν τη θετική ανταπόκριση από τους Νόσεκ και Χάουερι, ενώ ο αδελφός του, Κιμπάλ, του πρότεινε την επόμενη ημέρα πως θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσει μια νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης βασισμένη στο blockchain. Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας εμπλούτισε αυτή την ιδέα κάνοντας λόγο για «ένα σύστημα κοινωνικών μέσων blockchain που κάνει πληρωμές και βασίζεται σε σύντομα μηνύματα κειμένου όπως το Twitter».

Το πρώτο τιτίβισμα βόμβα – «Το Twitter πεθαίνει;»

Λίγα 24ωρα αργότερα, ο Μάσκ έριξε το πρώτο τιτίβισμα – βόμβα. Αναλύοντας μια λίστα χρηστών με τους περισσότερους ακόλουθους, διαπίστωσε πως πολλοί εξ αυτών δεν ήταν πλέον τόσο ενεργοί. Στο μήνυμά του που ανάρτησε στο Twitter έγραφε: «Οι περισσότεροι από τους “κορυφαίους” λογαριασμούς κάνουν tweet σπάνια και δημοσιεύουν πολύ λίγο περιεχόμενο. Πεθαίνει το Twitter;».

Περίπου 90 λεπτά αργότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter Παράγκ Αγκραβάλ έστειλε στον Μασκ ένα μήνυμα. «Είσαι ελεύθερος να κάνεις tweet “πεθαίνει το twitter;” ή οτιδήποτε άλλο σχετικά με το Twitter, αλλά είναι δική μου ευθύνη να πω ότι αυτό δεν με βοηθά να κάνω το Twitter καλύτερο στο τρέχον πλαίσιο». Ήταν ένα προσεκτικά διατυπωμένο κείμενο για να μην αναφερθεί ανοιχτά πως ο Μασκ δεν έχει το δικαίωμα να υποτιμά την εταιρεία. Η απάντηση όμως ήταν πολύ πιο επιθετική: «Εσύ τι έκανες αυτή την εβδομάδα;», τον ρώτησε απορρίπτοντας την έμμεση κριτική του. Και συνέχισε: «Δεν συμμετέχω στο σανίδι. Είναι χάσιμο χρόνου. Θα κάνω μια προσφορά για να γίνει αποκλειστικά δικό μου το Twitter». «Μπορούμε να μιλήσουμε;» απάντησε σκοκαρισμένος ο Παράγκ Αγκραβάλ.

Μέσα σε τρία λεπτά ήρθε μήνυμα και από τον Μπρετ Τέιλορ, τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Twitter, με παρόμοια έκκληση για μια συζήτηση. «Έχεις πέντε λεπτά για να καταλάβω το πλαίσιο;», ρώτησε τον Έλον Μασκ για να λάβει μια ακόμη επιθετική και απόλυτη απάντηση: «Η διόρθωση του Twitter μέσω συνομιλίας με τον Παράγκ δεν θα λειτουργήσει. Χρειάζονται δραστικές κινήσεις».

Ο Μασκ λέει ότι του έγινε σαφές πως δεν θα του επέτρεπαν να κάνει αυτές τις ριζικές αλλαγές που σχεδίαζε ή να μετατρέψει το Twitter σε Χ.com μέσα από τη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο. «Αποφάσισα ότι δεν ήθελα να συμμετάσχω σε όλο αυτό», είπε και υπήρχε και ένας ακόμη βασικός παράγοντας: Ο Μασκ είχε μανιακή διάθεση και ενεργούσε ως συνήθως παρορμητικά. Οι ιδέες του χαρακτηρίστηκαν από άγριες διακυμάνσεις και εναλλαγές στη διάθεσή του. Ήθελε να αγοράσει το Twitter, αλλά ταυτόχρονα έστελνε μηνύματα στον αδελφό του Κιμπάλ για την ιδέα τους να ιδρύσουν μια νέα εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας θα μπορούσαν να γίνονται και πληρωμές.

Τελικά, το Σάββατο 9 Απριλίου, φαίνεται πως κατέληξε στην ιδέα να αγοράσει το Twitter. «Έχει ήδη μια βάση χρηστών», είπε και χρειάζεται αυτό για να ξεκινήσει το Χ.com. Ο Μασκ έστειλε μήνυμα στον Τέιλορ με την επίσημη απόφασή του. «Μετά από αρκετές ημέρες διαβούλευσης – και αυτό είναι προφανώς ένα θέμα σοβαρής βαρύτητας – αποφάσισα να προχωρήσω στην ιδιωτικοποίηση του Twitter», του είπε.

Η σύντροφός του, Κλερ Μπούτσερ, γνωστή ως Grimes, τον βρήκε το βράδυ βυθισμένο σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, το Elden Ring. Πέρασε πολύ χρόνο παίζοντας στις πιο επικίνδυνες περιοχές του παιχνιδιού. «Αντί να κοιμηθεί έπαιζε μέχρι τις 5:30 το πρωί», σύμφωνα με τη Grimes. Λίγες στιγμές αφότου τελείωσε, ανάρτησε ένα μήνυμα στο Twitter που έγραφε: «Έκανα μια προσφορά».

Έλον Μασκ

Ακολούθησε η αναζήτηση επενδυτών που θα τον βοηθούσαν να χρηματοδοτήσει αυτή την εξαγορά […] Στους μήνες που μεσολάβησαν από τη συμφωνία και το επίσημο κλείσιμο, οι διαθέσεις του Μασκ είχαν άγριες διακυμάνσεις. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα εφαρμόσω επιτέλους το X.com όπως θα έπρεπε να είχε γίνει, χρησιμοποιώντας το Twitter ως επιταχυντή!» μου έστειλε μήνυμα στις 3:30 ένα πρωί, αναφέρεται στη νέα βιογραφία του.

Λίγες μέρες αργότερα, ήταν πιο σκυθρωπός. «Θα χρειαστεί να ζήσω στα κεντρικά γραφεία του Twitter. Αυτή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Πραγματικά με εκνευρίζει. Ο ύπνος είναι δύσκολος». Είχε αμφιβολίες για τον τρόπο που θα ανταποκρινόταν. «Έχω μια κακή συνήθεια να δαγκώνω περισσότερα από όσα μπορώ να μασήσω», παραδέχτηκε σε μια μακρά συζήτηση με τον βιογράφο του. «Νομίζω ότι πρέπει απλώς να σκέφτομαι λιγότερο το Twitter. Ακόμα και αυτή η συζήτηση αυτή τη στιγμή δεν είναι χρόνος που δαπανάται καλά», είπε.

Εν τω μεταξύ, οι αποκαλύψεις από έναν πληροφοριοδότη και άλλους είχαν πυροδοτήσει την πεποίθησή του ότι το Twitter έλεγε ψέματα για τον αριθμό των πραγματικών χρηστών και ότι η αρχική του προσφορά των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν υπερβολική. Ήθελε μια καλύτερη συμφωνία.

Όλο τον Σεπτέμβριο έπαιρνε τηλέφωνο τους δικηγόρους του τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα. Μερικές φορές είχε επιθετική διάθεση και επέμενε ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν τη μήνυση που είχε καταθέσει το Twitter στο Ντέλαγουερ για να τον αναγκάσουν να καταθέσει την πρώτη του προσφορά. «Ρίχνουν τούβλα στη φωτιά του σκουπιδοτενεκέ στην οποία βρίσκονται», είπε για το συμβούλιο του Twitter. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο δικαστής θα ολοκληρώσει τη συμφωνία. Δεν θα περνούσε από το κοινό».

Οι δικηγόροι του τελικά τον έπεισαν ότι θα έχανε την υπόθεση αν την οδηγούσαν σε δίκη. Το καλύτερο ήταν απλώς να κλείσει η συμφωνία με τους αρχικούς όρους. Μέχρι εκείνο το σημείο ο Μασκ είχε ανακτήσει ακόμη και λίγο από τον ενθουσιασμό του για την ανάληψη της εταιρείας. «Αναμφισβήτητα, θα έπρεπε να πληρώσω ολόκληρο το τίμημα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι που διευθύνουν το Twitter είναι τόσο μπλοκάρισμένοι και ηλίθιοι», είπε στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Οι δυνατότητες είναι τόσο μεγάλες. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θα μπορούσα να διορθώσω». Έτσι συμφώνησε σε ένα επίσημο κλείσιμο της συμφωνίας τον Οκτώβριο.

Έλον Μασκ

«Τα καταραμένα πουλιά πρέπει να φύγουν»

Στις 26 Οκτωβρίου ο Μασκ προγραμμάτισε μια επίσκεψη στα γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο. Ήθελε να περιηγηθεί και να προετοιμαστεί για το επίσημο κλείσιμο της συμφωνίας, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για λίγες ημέρες αργότερα. Περιπλανώμενος στα κεντρικά γραφεία, που βρίσκονταν σε ένα 10όροφο Art Deco πρώην εμπορικό κέντρο, που είχε χτιστεί το 1937, δήλωνε έκπληκτος. Το κτίριο είχε ανακαινιστεί σε μοντέρνο στυλ με καφέ μπαρ, στούντιο γιόγκα, γυμναστήριο και στοές παιχνιδιών.

Η δαιδαλώδης καφετέρια του ένατου ορόφου σέρβιρε δωρεάν γεύματα που κυμαίνονταν από χειροποίητα μπέργκερ μέχρι βίγκαν σαλάτες. Καθώς ο Μασκ περνούσε μέσα από ντουλάπια γεμάτα με εμπορεύματα με το εμπορικό σήμα του Twitter, βρήκε μπλουζάκια με τις λέξεις «Stay woke», τα οποία κουνούσε ως παράδειγμα της νοοτροπίας που πίστευε ότι είχε μολύνει την εταιρεία.

Μεταξύ της γης του Twitter και του σύμπαντος Μασκ υπήρχε μια ριζική απόκλιση στις νοοτροπίες. Το Twitter περηφανευόταν για τη δημιουργία ενός φιλικού εργασιακού χώρου, όπου η κουβέντα θεωρούνταν αρετή. «Σίγουρα είχαμε πολύ μεγάλη ενσυναίσθηση, νοιαζόμασταν πολύ για την ένταξη και τη διαφορετικότητα. Όλοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς εδώ», λέει η Λέσλι Μπερλαντ, η οποία ήταν επικεφαλής μάρκετινγκ και ανθρώπων μέχρι την απόλυσή της από τον Μασκ. Η εταιρεία είχε καθιερώσει μια μόνιμη επιλογή εργασίας από το σπίτι και επέτρεπε μια «ημέρα ψυχίκης ανάπαυσης» κάθε μήνα. Ένα από τα τσιτάτα στην εταιρεία ήταν η «ψυχολογική ασφάλεια».

Ο Μασκ χαμογέλασε ειρωνικά όταν άκουσε τη φράση «ψυχολογική ασφάλεια». Τον έκανε να αντιδράσει. Θεωρούσε ότι ήταν ο εχθρός της προόδου, της τροχιακής ταχύτητας. Το τσιτάτο που προτιμούσε ήταν το «σκληροπυρηνικό». Η ταλαιπωρία, πίστευε, ήταν καλό πράγμα. Ήταν ένα όπλο ενάντια στη μάστιγα του εφησυχασμού. Οι διακοπές, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και οι μέρες «ψυχικής ανάπαυσης» δεν του ταίριαζαν.

Γέλασε και μετά εξέφρασε την ενόχλησή του από το πώς το εμβληματικό λογότυπο του μπλε πουλιού του Twitter ήταν κολλημένο παντού. Δεν είναι ένα χαλαρό άτομο. Του αρέσει το σκοτεινό και θυελλώδες δράμα και όχι η ανάλαφρη κουβέντα και ατμόσφαιρα. «Όλα αυτά τα καταραμένα πουλιά πρέπει να φύγουν», είπε.

Έλον Μασκ

Το αδιστακτο και ανελέητο κόλπο του Μάσκ

Το κλείσιμο της συμφωνίας στο Twitter είχε προγραμματιστεί για εκείνη την Παρασκευή. Μια τακτική μετάβαση είχε προγραμματιστεί για το άνοιγμα του χρηματιστηρίου εκείνο το πρωί. Τα χρήματα θα μεταφερθούν, η μετοχή θα διαγραφόταν και ο Μασκ θα είχε τον έλεγχο. Αυτό θα επέτρεπε στον Αγκραβάλ και στους υπόλοιπους κορυφαίους συμβούλους του στο Twitter να απολυθούν και να αποκτήσουν δικαιώματα μετοχών.

Αλλά ο Μασκ αποφάσισε ότι δεν το ήθελε αυτό. Το απόγευμα πριν από το προγραμματισμένο κλείσιμο σχεδίασε μεθοδικά έναν ελιγμό: Θα ανάγκαζε ένα γρήγορο κλείσιμο εκείνο το βράδυ. Εάν οι δικηγόροι και οι τραπεζίτες του έκαναν τα πάντα σωστά, θα μπορούσε να απολύσει τον Αγκραβάλ και άλλα κορυφαία στελέχη του Twitter προτού κατοχυρωθούν τα δικαιώματα αγοράς μετοχών τους.

Ήταν ακραίο και ανελέητο. Αλλά στο μυαλό του Μασκ ήταν δικαιολογημένο λόγω της πεποίθησής του ότι η διοίκηση του Twitter τον είχε παραπλανήσει. «Υπάρχει μία διαφορά 200 εκατομμυρίων στο βάζο με τα μπισκότα μεταξύ του κλεισίματος απόψε και του να το κάνω αύριο το πρωί», μου είπε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην «αίθουσα πολέμου» καθώς το σχέδιο εκτυλισσόταν.

Στις 4:12 μ.μ. (τοπική ώρα), μόλις είχαν επιβεβαιώσει ότι τα χρήματα είχαν μεταφερθεί, ο Μασκ πάτησε τη σκανδάλη για να κλείσει τη συμφωνία. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ο βοηθός του παρέδωσε επιστολές απόλυσης στον Αγκραβάλ και στους τρεις κορυφαίους συνεργάτες του. Έξι λεπτά αργότερα, ο ανώτατος αξιωματικός ασφαλείας του Μασκ κατέβηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δεύτερου ορόφου για να πει ότι όλοι είχαν «βγει» από το κτίριο και η πρόσβασή τους στο email είχε διακοπεί.

Η άμεση διακοπή του email ήταν μέρος του σχεδίου. Ο Αγκραβάλ είχε έτοιμη να στείλει την επιστολή παραίτησής του, επικαλούμενος την αλλαγή ελέγχου. Αλλά όταν το email του στο Twitter κόπηκε, του πήρε λίγα λεπτά για να μεταφέρει το έγγραφο σε μήνυμα στο Gmail. Μέχρι να ολοκληρώσει τη διαδικασία, είχε ήδη απολυθεί από τον Μασκ. «Προσπάθησε να παραιτηθεί», είπε ο Μασκ. «Αλλά τον χτυπήσαμε», απάντησε ο δικηγόρος του, Άλεξ Σπίρο.