Έκανε παγωνιά και σκοτείνιαζε στις παράκτιες άγριες περιοχές του Λαμπραντόρ του Καναδά, όταν η Βονία Tιμπόλ κόντεψε να παγώσει μέχρι θανάτου. Για να επιβιώσει ακολούθησε τα ίχνη ενός λύκου, σε λεπτό στρώμα πάγου πάνω από κινούμενο νερό. Έτρεξε όσο πιο γρήγορα μπορούσε προς την ακτή, ενώ ο πάγος έσπαγε κάτω από τα πόδια της. Μια λάθος κίνηση και άμεσα θα βρισκόταν μέσα στο νερό.

«Ήταν μια τρομακτική στιγμή. Έλεγα πως θα μπορούσα να πεθάνω», δήλωσε στη New York Post η γυναίκα από τη Βόρεια Καλιφόρνια. Τελικά τα κατάφερε και σήμερα στα 47 έτη της έχει αποκτήσει τη φήμη πως ζει στα άκρα. Το έκανε από όταν ήταν έφηβη.

Μελετώντας τις δεξιότητες των ιθαγενών προγόνων της, έμαθε να κυνηγά άγρια ζώα, να συλλέγει σπόρους και μούρα και να φτιάχνει εργαλεία από πέτρες, ξύλα και κόκαλα, ώστε να μπορεί να επιβιώνει σε κάθε περιβάλλον. Στα 19 της έτρωγε κροταλίες και ακρίδες για να επιβιώσει σε μια αποστολή εννέα ημερών στην απομακρυσμένη έρημο του Hells Canyon, στο Αϊντάχο, το καλοκαίρι του 1997.

«Ήταν η πρώτη μου φορά που προσαρμοζόμουν στην πείνα και σε μια δίαιτα εντελώς άγριων τροφών. Ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση», δήλωσε στη New York Post. Έψαχνε επίσης για σπόρους και άγρια φρούτα κατά μήκος του ποταμού Snake, με μόνο ένα σακίδιο και ένα ραβδί. «Ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι όλα είναι δυνατά. Άλλαξε εντελώς ο κόσμος μου», ανέφερε. Ήταν η αρχή μιας μακροχρόνιας προσπάθειας για να βελτιώσει την αντοχή της ώστε να μπορεί να επιβιώνει σε τρομακτικά δύσκολες καταστάσεις.

Οι περιπέτειές της έχουν καταγραφεί με λεπτομέρειες σε ένα νέο βιβλίο με τα απομνημονεύματά της που έχει τίτλο: «Never Alone: A Solo Arctic Survival Journey». Μέσω του βιβλίου της μοιράζεται και τις εμπειρίες της από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό επιβίωσης του History Channel «Alone», τον οποίο τελικά κέρδισε παίρνοντας το έπαθλο των 500.000 δολαρίων.

Δέκα άτομα προσπαθούν να επιβιώσουν υπό ακραίες συνθήκες και με περιορισμένους πόρους. Η Βονία Tιμπόλ, με τις συμμετοχές της στο σόου, έχει αποδείξει τις ικανότητές της για επιβίωση σε κρύα περιβάλλοντα, αλλά και στην έρημο.

Όμως το πιο συγκλονιστικό κατόρθωμά της καταγράφηκε το φθινόπωρο του 2022, όταν διαγωνίστηκε στο «Alone: Frozen», για 50 κολασμένες ημέρες στο Λαμπραντόρ, την ανατολικότερη επαρχία του Καναδά, κατά τη διάρκεια ενός σκληρού χειμώνα στον Βόρειο Ατλαντικό.

Είχε μόλις 10 αντικείμενα μεταξύ των οποίων έναν υπνόσακο, μια πετονιά, γάντζους και ένα μαχαίρι. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν με την παραγωγή να κάνει λόγο για την «πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη εμπειρία επιβίωσης».

Η πρόκληση της εκπομπής ξεκίνησε με το να πρέπει να φτιάξει ένα καταφύγιο, δίνοντας μάχη μέχρι το σημείο της υποθερμίας. Και μετά ξεκίνησε ο αγώνας για να βρει τροφή. Μια εβδομάδα αργότερα ένιωθε το σώμα της να σβήνει, καθώς τρεφόταν αποκλειστικά σε σπόρους και pemmican (ένα μείγμα αποξηραμένων μούρων).

«Ήταν πλήρης πείνα. Δεν υπήρχε φαγητό», είπε και πρόσθεσε: «ήμουν πραγματικά στο χείλος της μακροχρόνιας βλάβης οργάνων. Τα όργανά μου είχαν αρχίσει να φθείρονται», είπε για την υπομονή της ακραίας πείνας. Μετά από εβδομάδες λιμοκτονίας, έπιασε επιτέλους ένα κουνέλι. «Δεκατέσσερις μέρες χωρίς φαγητό ήταν πολύ πιο δύσκολες από οποιαδήποτε άλλη πρόκληση. Πραγματικά δεν είχα τίποτα άλλο να δώσω», είπε.

Τελικά μετά από 50 ημέρες, η Βονία Tιμπόλ έφυγε με το έπαθλο των 500.000 δολαρίων και έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε το βραβείο στην οκταετή ιστορία του σόου. Όμως της πήρε μήνες για να συνέλθει. «Είμαι άνθρωπος που του αρέσουν οι προκλήσεις. που του αρέσει η σκληρή δουλειά και που έχει την ικανότητα να πιέζει τον εαυτό του πραγματικά σκληρά. Τον έσπρωξα στα άκρα», είπε ο Thibeault στην The Post.

Σήμερα με το έπαθλο των 500.000 δολαρίων από το «Alone», η Tιμπόλ θέλει να χτίσει ένα σχολείο για να βοηθήσει τους μαθητές να διδαχθούν δεξιότητες επιβίωσης. «Ολόκληρο το ταξίδι μου στο “Alone” άλλαξε τη ζωή μου. Αν και είναι πραγματικά ικανοποιητικό για μένα να ζω με αυτόν τον τρόπο, είναι επιτακτική η ανάγκη μου να μοιραστώ αυτές τις δεξιότητες. Πιστεύω ότι ο κόσμος τις χρειάζεται», είπε.