15
loading
Γράφει
η Αγγέλα Παπαθανασίου

Δύσκολα κάποιος θα φανταζόταν ένα κορίτσι 34 ετών να ασχολείται με τη ναυτιλία, να γίνεται Αρχιμηχανικός και να ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη για να εξασκήσει το άκρως απαιτητικό επάγγελμά της.

Κι όμως στην περίπτωση της κυρίας Τόνιας Καραγεώργου η θέληση και η αγάπη για το συγκεκριμένο αντικείμενο στάθηκαν καταλύτης για να βρει τον δρόμο της σε αυτόν τον κατά γενική ομολογία εξαιρετικά δύσκολο και ανδροκρατούμενο χώρο. Πειθαρχία, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τα εφόδια της στον δρόμο που ακολουθεί και την πηγαίνει όπου υπάρχει λιμάνι πάνω στη Γη.

Το newsbeast.gr την εντόπισε στη Νότια Κίνα και μοιράστηκε μαζί μας λεπτομέρειες και μυστικά του επαγγέλματός της για το οποίο η ίδια λέει χαρακτηριστικά ότι η φύση του είναι τέτοια που της δίνει ζωντάνια ενώ υπογραμμίζει ότι «όταν αντιμετωπίζεις με επαγγελματισμό τις καταστάσεις κερδίζεις τον σεβασμό του άλλου σε όποια θέση και αν είναι και ασχέτου ηλικίας».

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη...

- Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ναυτιλία;

Χωρίς να έχω καμία σχέση με το shipping με τράβηξε το είδος της δουλειάς. Η ναυτιλία και ειδικά ο τομέας του Τεχνικού τμήματος έχει να κάνει με πολλά worldwide ταξιδια, μαζεύεις εμπειρίες ζωής και ενώ εμπεριέχει και σωματικό ρίσκο είναι κάτι που με εξιτάρει. Η φύση του Μηχανολόγου είναι να δίνει λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις και συνθήκες και αυτό είναι κάτι που μου δίνει ζωντάνια.

- Ποια ακριβώς η ειδικότητά σας; Τι σπουδές κάνατε;

Έχω τελειώσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως Μηχανολόγος Μηχανικός αφού πρώτα πήρα την πρακτική γνώση και το πτυχίο του Τεχνολόγου Μηχανικού στο ΤΕΙ Χαλκίδας. Οι καλές βάσεις θεωρητικά και πρακτικά είναι αυτές που με στηρίζουν στην επαγγελματική μου πορεία μα πάνω από όλα οι εμπειρίες που αποκτώ καθημερινά είναι αυτές που με κάνουν και συνεχίζω.

- Μόλις 34 ετών και είστε Αρχιμηχανικός σε μεγάλη εταιρεία; Έχετε άγχος; Αισθάνεστε ευθύνη;

Οι ευθύνες στο επίπεδο του Αρχιμηχανικού είναι πολλές και ειδικά όταν διαχειρίζεσαι και έχεις υπό την ευθύνη σου τον στόλο της εταιρείας. Εμπιστεύομαι όμως τις δυνάμεις μου και προσπαθώ να πορεύομαι χωρίς άγχος παρά μόνο με επαγγελματισμό, αγάπη και σκληρή δουλειά για αυτά που θέλω να επιτύχω. Για την πορεία μου αυτή όμως οφείλω να ευχαριστήσω τον Τεχνικό Διευθυντή κ. Μυλωνάκη Δημήτρη ο οποίος με εμπιστεύτηκε, με πέταξε στα βαθιά χωρίς σωσίβιο και αναγνώρισε στο πρόσωπο μου την όρεξη και την θέληση μου να εξελιχτώ ως Μηχανολόγος Μηχανικός στην ναυτιλία. Μου έδωσε απλόχερα την ευκαιρία να μαζέψω όσο πιο πολλές γνώσεις μπορώ. Με την καθοδήγηση του και χωρίς συμπλέγματα λόγω του φύλου μου, μου έδωσε την ευκαιρία να εξελιχτώ και να αφήσω την προσωπική μου σφραγίδα.

- Ο χώρος σας θα έλεγα ότι είναι ανδροκρατούμενος; Πώς σας αντιμετωπίζουν; Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιο περιστατικό όπου βιώσατε ιδιαίτερη συμπεριφορά λόγω του φύλου σας και της νεαρής σας ηλικίας;

Η αλήθεια είναι ότι το γυναικείο φύλο στον δικό μου τομέα δεν έχει μεγάλη εκπροσώπηση, όταν όμως αντιμετωπίζεις με επαγγελματισμό τις καταστάσεις κερδίζεις τον σεβασμό του άλλου από όποια θέση και αν είναι και ασχέτου ηλικίας. Στην πρώτη μου συνέντευξη σε μια ναυτιλιακή εταιρεία το 2006 ο εφοπλιστής ζήτησε να δει τα νύχια μου και με ρώτησε «μπορείς να ακολουθήσεις και να δουλέψεις σαν Μηχανολόγος; Δεν φοβάσαι μην χαλάσεις τα νύχια σου;». Στην αρχή σοκαρίστηκα από την αντιμετώπιση αλλά ο ζήλος και η θέληση μου να μπω στον χώρο δεν με σταμάτησαν.

- Για τις ανάγκες της δουλειάς σας πού μπορεί να ταξιδέψετε; Πού σας βρίσκουμε τώρα;

Τα ταξίδια είναι πολλά και σε όλα τα μέρη της γης, όπου υπάρχει λιμάνι παγκοσμίως ταξιδεύω. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Νότια Κίνα για τον δεξαμενισμό ενός Suez Max Oil Tanker 157000 ton DWT, ένα project περίπου 2 εκατ. ευρώ με πολλές προκλήσεις,  το οποίο θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρώσω  με επιτυχία.

- Είναι εύκολες οι μετακινήσεις και το γεγονός ότι πρέπει να φεύγετε συχνά από την Ελλάδα;

Το δύσκολο με αυτό το επάγγελμα είναι ότι τα ταξίδια προκύπτουν συνεχώς και πολλές φορές χωρίς να γνωρίζεις το πότε θα ταξιδέψεις και το πότε θα γυρίσεις. Αυτό δυστυχώς με εμποδίζει από το να προγραμματίσω την προσωπική μου ζωή αλλά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και βρίσκω λύσεις για ό,τι προκύπτει. Η οικογένεια μου και οι φίλοι μου αντιλαμβάνονται τη φύση της δουλειάς μου και δείχνουν κατανόηση.

«Η ναυτιλία, ως μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στη χώρα μας, έχει να προσφέρει πολλά»

- Είναι κάτι που σας φοβίζει στη δουλειά σας;

Το μόνο δύσκολο είναι ότι υπάρχει και σωματικό ρίσκο αλλά τηρώ όλα τα safety procedures με ευλάβεια και προσεκτικά και με ασφάλεια κάνω την δουλειά μου. Η υγεία μου είναι πάνω από όλα και αν τηρούμε τους αυστηρούς κανόνες που έχει το shipping ελαχιστοποιούμε την επικινδυνότητα.

- Τι έχετε να πει σε κάποιο παιδί που θέλει να ακολουθήσει τη δουλειά σας; Ποια τα υπέρ και ποια τα κατά;

Όλοι μας οφείλουμε να ακολουθούμε τα όνειρα μας και να αντιστεκόμαστε στις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Η ναυτιλία, ως μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στην χώρα μας, έχει να προσφέρει πολλά σε αυτόν που θα την ακολουθήσει. Το τεχνικό τμήμα κάθε ναυτιλιακής εταιρείας είναι η καρδιά και η ψυχή της και ακούραστα λειτουργεί για να είναι αξιόπλοα τα καράβια της. Για αυτό πρέπει ο καθένας μας να εργάζεται με υπευθυνότητα. Τα υπέρ είναι περισσότερα από τα κατά την προσωπική μου λίστα. Σου ανοίγονται πολλοί επαγγελματικοί ορίζοντες, γνωρίζεις όλο τον κόσμο και μέσα απο αυτό γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος οπότε μπορείς να ξεπεράσεις τη δυσκολία που έχει το απρογραμμάτιστο ταξίδι και είναι ένα από τα αρνητικά. Δεν πρέπει να στεκόμαστε στα αρνητικά αλλά να συνεχίζουμε με επιμονή και αισιοδοξία.

- Αν έπρεπε να αλλάξετε δουλειά τι επαγγελματικό χώρο θα ακολουθούσατε;

Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιος άλλος επαγγελματικός κλάδος θα με γέμιζε τόσο πολύ διότι είμαι αρκετά αφοσιωμένη σε αυτό που κάνω.

- Πώς αισθάνεστε για το γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα μας για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό;

Γνωρίζω και προσωπικά ανθρώπους που έχουν διαλέξει αυτή τη λύση  για να βρουν δουλειά και να βιοποριστούν. Είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση η οποία έχει προκύψει την τελευταία 10ετία λόγω της οικονομικής κρίσης και ανάγκασε αρκετούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν πατρίδα και οικογένεια για ένα καλύτερο αύριο.Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει το κράτος να βρει τρόπους και να σταματήσει το brain drain για να μην φτάσουμε στις παλαιότερες εποχές της προσφυγικής Ελλάδας. Οφείλουμε να στηρίξουμε τον τόπο μας.

- Ποια τα όνειρά σας για το μέλλον;

Με σκληρή δουλειά και όρεξη θέλω να εξελίξω τον εαυτό μου και τις γνώσεις μου και να ανέβω τα σκαλοπάτια της ναυτιλίας με ταπεινότητα. Έχω θέσει υψηλούς στόχους και θα προσπαθήσω να επιτύχω όσους πιο πολλούς μπορώ. Εύχομαι να τα καταφέρω. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου για την συνεχή υποστήριξη της και κατανόηση που δείχνουν. Χωρίς τους δικούς μου ανθρώπους και την αγάπη τους δεν θα μπορούσα να συνεχίσω.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar βαθυστόχαστη ύπαρξη

  Η οικογένεια μου, μου έμαθε να σέβομαι και να ασπάζομαι τις απόψεις όλων,χωρίς όμως και να τις υιοθετώ εάν αυτές δεν ανταποκρίνονται στις δικές μου απόψεις και πεποιθήσεις.Ο καθένας έχει το δικαίωμα της όποιας κριτικής στα πλαίσια της Αξιοπρέπειας πάντα. Δυστυχώς διάβασα κάποια σχόλια και η ανησυχία μου είναι έκδηλη και με θλίβει ,γιατί Η Ελλάδα έδωσε τα φώτα της σε όλον τον κόσμο… και πάνω από όλα τον ασύγκριτο Πολιτισμό της.Αυτό είναι άδικο που γίνετε εδώ στους διάφορους σχολιασμούς! Εν κατακλείδι θέλω να πω,σεβαστείτε τον αγώνα και τις όποιες θυσίες αναγκάζεται να κάνει ο καθείς.

 2. avatar Petros Nikolinakos

  Επειδή διάβασα αρκετά πικρόχολα σχόλια από διάφορους της Θάλασσας εδώ πριν ανοίξουν το στόμα τους να σκεφτούν ότι μπορεί να έχουν μια κόρη στην ηλικία του κοριτσιού που να την χαίρεται ο Πατέρας της και να είναι περήφανος που επιβιώνει στον ποιο φαλλοκρατικό και γεμάτο σκατόψυχους χώρο της Ναυτιλίας (ναι και εγώ στην ναυτιλία δουλεύω από 18 χρονών και οτι είπε το κορίτσι είναι αλήθεια δεν ξέρεις κάθε μέρα που θα σε βρει και πότε θα γυρίσεις) .Διότι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι εμείς που είμαστε από σχολές δεν μας αναγνωρίζουν ως ίσους στα γραφεία με όσους έχουν κάνει στην Θάλασσα ανεξαρτήτου φύλου... ΥΓ: Το πως φέρεσαι στο κόσμο που είναι πάνω στα βαπόρια είναι θέμα παιδείας. Υπάρχουν άτομα που έχουν ταξιδέψει, έχουν σκύψει να ακούσουν τα προβλήματα των ναυτικών και ΄σέβονται το κόπο τους. Δικάσατε ένα νέο κορίτσι χωρίς να το γνωρίζετε που τόλμησε και πέτυχε. Από εμένα ένα μεγάλο μπράβο.
  ΥΓ2: Το σχόλιο γράφτηκε από ενα DPA την ώρα που ταξιδεύει με βαπόρι της εταιρίας του απο Montreal - Thunderbay και πάλι πίσω για Montreal.

 3. avatar Ούτε μούτσος ούτε μηχανικός ούτε καπετανιος

  Γιατί ο άνθρωπος ως επί το πλείστον μόλις δει κάτι καλό ψάχνει πάντα μέσα σε αυτό να βρει κάτι αρνητικό; Γιατί να βγαίνει ο φθόνος; Την ξέρετε; έχετε μιλήσει μαζί της; έχετε δουλέψει μαζί της; Ως πότε θα υπάρχει ο ρατσισμός ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να καταφέρει πράγματα δύσκολα; Και ως πότε θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.... Το πτυχίο της της έδωσε κάποια εφόδια και από ότι φαίνεται κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να αποκτήσει και την εμπειρία. Δεν μου φάνηκε να απαξιώνει κανέναν ας μην απαξιωνουμε λοιπόν και εμεις κάποιον που έχει δουλέψει και δουλεύει σκληρά για να πετύχει κάπου. Ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε ο καθένας για τον εαυτό μας και τους στόχους μας και ας σεβαστούμε και όποιον άλλον προσπαθεί να κάνει το ίδιο.

 4. avatar jjjiimmyyy

  Αξιέπαινη και μπράβο της...όσο για κάποιον που γράφει τα πικροχολα σχόλια,όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμασταρια.

 5. avatar Europear

  Βάζω στοιχημα προσωπική ζωή μηδεν (0) μια απο εδω μια απο εκει. Θα πίνει τον καφε τις παρηγοριας κάπου σε μια χώρα που δεν θα ξέρει κανέναν. Δυσκολη δουλεια ακόμα και οι αντρες το παραδεχονται φευγεις γυρνας και τα παιδια σου εχουν μεγαλωσει τοσο που δεν θυμήζει πλεον παιδί σου. Οσο για την γυναίκα σου εχει βρει ηδη Γκομενο. Τι αυτή μόνη θα μείνει νομιζατε;

  1. avatar ellikas

   αυτα που λεσ θα τα εκανεσ εσυ. ποιοσ σου ειπε οτι υσχειουν για τουσ αλλουσ τουσ οποιουσ δεν σεβεσαι καθολου;

 6. avatar K x

  Η πολιτεία πρέπει να αντιμετώπιση με μεγάλο σεβασμό τους ναυτικούς μας που στηρίζουν την Ελλάδα παλεύοντας στους ωκεανούς καθημερινά.

 7. avatar Georgakis

  Προφανώς είναι αξιέπαινη. Απλά η προσωπική της ζωή θα περάσει και δεν θα τη χαρεί.

 8. avatar Αγγελος τ.κ.

  Μπραβο της

 9. avatar ΜΟΥΤΣΟΣ

  ΠΙΑΣΕ ΕΝΑ ΜΕΖΕ ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

 10. avatar καπετανιος1

  Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΝΑΥΤΟΣΥΝΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΟΤΕ. ΕΙΔΙΚΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΑ ΘΕΛΕΙ .......
  ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ Η ΚΟΠΕΛΛΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΒΓΑΖΕΙ ΕΜΒΟΛΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΠΟΤΕ

 11. avatar Dv

  Συγχαρητήρια.

 12. avatar Α ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΕWΣΒΕΑΣΤ. ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΟ ΚΟΥΤΑΚΙ ΠΑΛI. ΜΟΝΟ Η ΘΑΛΛΑΣΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΧΟΛΗ ΒΕΒΑΙΑ ΠΑΝΤΡΕΥΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΟΥΝΑΝΕ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΠΩΣ Η ΜΙΚΡΑ. ΕΙΔΙΚΑ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΙΑΖΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ. ΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΞΕΡΟΥΝ

 13. avatar Μπράβο της!!!

  Ευτυχώς υπάρχουν και αυτές οι κοπέλες, όσο και εάν η τιβί θέλει να μας πείσει ότι η γυναίκα πρέπει να φορέσει ένα cm μακιγιάζ για να βγει στο δρόμο!

 14. avatar nv

  AΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΟΥ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ, ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΟΜΕΑ, ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ , ΠΟΥ ΘΑΛΑΣΣΟΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΓΚΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...