39
loading
Γράφει
o Μαρίνος Γκασιάμης
Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος
Βίντεο
Γιάννης Κέμμος

«Εν ονόματι του Δικαίου πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησιν προς την νίκην». Αυτό το κομμάτι του σήματος του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη κατά την έναρξη της ναυμαχίας της Έλλης, από το «Αβέρωφ» προς τον υπόλοιπο στόλο και την κυβέρνηση στην Αθήνα, θα μπορούσε να είναι και το σύνθημα για την σύγχρονη αναγέννηση της χώρας μας.

Το newsbeast.gr είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τον «τυχερό μπαρμπά-Γιώργη» στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά όπου οι εργαζόμενοι εκεί πραγματικά έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό στις εργασίες συντήρησής του, συγκινημένοι από την ιστορικότητα και τον συμβολισμό που έχει αυτό το πλοίο.

Ένα πλοίο για το οποίο εργαζόμενοι των ναυπηγείων, σύμφωνα με το περιοδικό «Ναυτική Ελλάς», είπαν κατά την στιγμή της εισόδου στην δεξαμενή συντήρησης: «Είναι τιμή μας να δουλέψουμε για αυτό το καράβι», «Αυτό το καράβι είναι η Ελλάδα», «Είναι σαν τον Παρθενώνα».

Με όλες τις μνήμες που έχει αυτό το σκαρί αποτυπωμένες επάνω του και την πορεία του μέχρι τώρα, είναι πραγματικά σαν την Ελλάδα. Ότι και να γράψεις για αυτό το πλοίο κινδυνεύεις σοβαρά να είναι λίγο…

Πρόκειται για το μοναδικό θωρηκτό ή για την ακρίβεια Θωρακισμένο-Καταδρομικό από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που υπάρχει ακόμα σε όλο τον κόσμο. Κάθε του γωνιά είναι ποτισμένη με αγωνίες, ιδρώτα, αίμα αλλά και χαρές. Προσπαθώντας να βάλεις δυο αράδες στην σειρά νοιώθεις το «Αβέρωφ» να σε πλακώνει με όλο του το φυσικό και ιστορικό εκτόπισμα αλλά και παράλληλα να σου φωνάζει: «Έλα μαζί μου μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!».

thrkaver2Ο «τυχερός μπαρμπά-Γιώργης» είναι πραγματικά ένα πλοίο-σύμβολο που κατάφερε πολλά πράγματα μόνο του. Σε όποια αποστολή του ανατέθηκε βγήκε πάντα νικητής. Επί της ουσίας χάριν στα κανόνια του, την ταχύτητά του και την ναυτοσύνη του πληρώματός του και βέβαια του κυβερνήτη του, η Ελλάδα απελευθέρωσε το Αιγαίο μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Είναι ένα πλοίο που δεν υπέστειλε ποτέ την σημαία του…

Από τον Απρίλιο το θωρηκτό «Αβέρωφ» περνά από εργασίες βαριάς συντήρησης προκειμένου να συνεχίσει να επιπλέει και για τις επόμενες δεκαετίες. Το μικρό ταξίδι του από το Φάληρο έως το ναυπηγείο Σκαραμαγκά, με τα ρυμουλκά να του δίνουν την απαραίτητη ώθηση, αναγέννησε το όνειρο πολλών, κάποια στιγμή το «Αβέρωφ» να αποκτήσει και πάλι την δυνατότητα να κάνει ένα ταξίδι στα νησιά του Αιγαίου.

Να επισκεφτεί τα λιμάνια των νησιών που απελευθέρωσε. Ένα ταξίδι… Μα τί ταξίδι πραγματικά θα ήταν αυτό! Μόνο κάποιος βαθιά κακοπροαίρετος δεν θα συγκινούνταν να ξαναέβλεπε αυτό τον σεβάσμιο και μπαρουτοκαπνισμένο «γέροντα» να βγαίνει από το λιμάνι στο αρχιπέλαγος και να έστελνε το συμβολικό μήνυμα απέναντι: «Είμαι ακόμα εδώ το νου σας». Ειδικά το 2021 στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Τι θέαμα και τί μήνυμα θα ήταν αυτό! Όλα γίνονται όταν υπάρχει όραμα, θέληση και ένωση των προσπαθειών από όλους τους Έλληνες.

thrkaver3Στην παρούσα φάση όμως για να προσγειωθούμε στο σκληρό σήμερα, αυτό που χρειάζεται ο «Αβέρωφ» είναι η αγάπη των Ελλήνων για μια ακόμα φορά, ώστε να βρεθούν τα χρήματα για την ολοκληρωτική συντήρησή του, καθώς ενώ έχει βρεθεί από χορηγίες το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων χρημάτων, χρειάζονται ακόμα περί τις 300.000 ευρώ για να αλλαχτεί το ξύλινο κατάστρωμα στην πλώρη και την πρύμνη που είναι σε άσχημη κατάσταση και να ελεγχθεί το σιδερένιο κατάστρωμα από κάτω.

Ο κυβερνήτης του πλοίου Αρχιπλοίαρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος είναι αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση και χρήματα για όλα, μιας και το «Αβέρωφ» έχει από την πρώτη στιγμή που υψώθηκε σε αυτό η Ελληνική σημαία, τις ευχές όλου του Ελληνικού λαού.

Η απόκτηση του θρυλικού θωρηκτού

«Δέκα χρόνια μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διέθετε μια ελάχιστη δύναμη απαρχαιωμένων τορπιλοβόλων και τριών γαλλικών θωρηκτών που είχαν κατασκευασθεί το 1889. Η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία αξιόμαχου στόλου είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του στόλου - στα τέλη του 1908 - με τέσσερα καινούρια αγγλικά και τέσσερα γερμανικά αντιτορπιλικά. Σε αυτά επρόκειτο να προστεθεί το Θωρακισμένο-Καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ», η Δόξα του Πολεμικού Ναυτικού.

Για την ανανέωση του Στόλου η τότε κυβέρνηση Μαυρομιχάλη είχε απευθυνθεί στα Ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας, όπου εκείνη ακριβώς την εποχή κατασκευαζόταν ένα θωρακισμένο–καταδρομικό το οποίο είχε παραγγελθεί και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από το Ιταλικό Ναυτικό. Όμως, η ακύρωση της παραγγελίας από τη μεριά των Ιταλών και η άμεση προκαταβολή του 1/3 της συνολικής αξίας του πλοίου επέτρεψαν την απόκτηση του θωρηκτού από την Ελλάδα. Το ποσόν της προκαταβολής προήλθε από τη διαθήκη του Γεωργίου Αβέρωφ και ανήρχετο σε 8.000.000 εκατομμύρια χρυσές δραχμές, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 15.650.000 χρυσών δραχμών καλύφθηκε από το Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.). Η  κυβέρνηση  δαπάνησε 23.650.000 δρχ. για την απόκτηση του.

thrkaver4Τα 8.000.000 δρχ. προέρχονταν από το 20% της συνολικής κληρονομιάς του Γεωργίου Αβέρωφ, που παραχώρησε με τη διαθήκη του στο Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1899 (χρονολογία  δημοσίευσης της διαθήκης). Η διαθήκη όριζε ότι το 1/5 της περιουσίας του (20 μερίδια) παραχωρείται για τη ναυπήγηση ισχυρού καταδρομικού πλοίου που θα φέρει το όνομα του και διασκευασμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να χρησιμεύει ως Εκπαιδευτικό πλοίο Σχολής Ναυτικών Δοκίμων προς την πρακτική και θεωρητική τελειοποίηση αυτών. Το υπόλοιπο ποσό 14.300.000 καλύφθηκε εξ' ολοκλήρου από το Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Τούρκοι είχαν ενδιαφερθεί για την αγορά του πλοίου!

Το 10.200 τόνων θωρακισμένο εύδρομο (όπως ακριβέστερα περιγράφεται) είχε ιταλικές μηχανές 19.000 ίππων, 22 γαλλικούς λέβητες, γερμανικές γεννήτριες και αγγλικά πυροβόλα 190 και 234 χιλιοστών τύπου ARMSTRONG. Η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυσσε το Θωρηκτό ήταν 23 κόμβοι. Το «Γ. Αβέρωφ» καθελκύστηκε στις 12 Μαρτίου (27 Φεβρουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο) 1910 και την 1 Σεπτεμβρίου 1911 κατέπλευσε στο Φάληρο, όπου έγινε δεκτό από τους Έλληνες με ενθουσιασμό.

Οι πιο λαμπρές στιγμές στην ιστορία του «Αβέρωφ»

Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ 4λεπτο Ιστορικό from Θωρηκτό Γ.ΑΒΕΡΩΦ on Vimeo.

Το Θωρηκτό δεν άργησε να γνωρίσει το βάπτισμα του πυρός. Τον Οκτώβριο του 1912, με την έναρξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, το «Γ.Αβέρωφ», επικεφαλής του Στόλου του Αιγαίου υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, απέπλευσε προς τα Δαρδανέλια. Κατέλαβε τη Λήμνο και στον όρμο του Μούδρου εγκαταστάθηκε το προχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η κατάληψη του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Αγ. Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος).

Η σύγκρουση με τον τουρκικό στόλο ήταν πλέον αναπόφευκτη. Ο Ναύαρχος Κουντουριώτης έδωσε επιθετικό χαρακτήρα στον ελληνικό σχεδιασμό. Διέταξε το στόλο του να αρχίσει να πλέει από βορρά προς νότο, οπότε ο οθωμανικός στόλος εμφανίσθηκε στην έξοδο των Στενών. Τότε, ο Κουντουριώτης απηύθυνε το περίφημο σήμα του στα ελληνικά πλοία που συνέπλεαν με το «Γ. Αβέρωφ»: «Με την δύναμιν του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησιν προς την νίκην εναντίον του εχθρού του Γένους». Η έκβαση των Ναυμαχιών της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913) που ακολούθησαν, διέλυσε τις προσδοκίες του Σουλτάνου και της Υψηλής Πύλης για τον έλεγχο του Αιγαίου. Ο οθωμανικός στόλος δεν θα επιχειρούσε πια νέα έξοδο στο Αιγαίο.

thrkaver5Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-13 αποτελούν αναντίρρητα την πλέον ένδοξη πολεμική περίοδο του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ». Με την έναρξη των εχθροπραξιών, τον Οκτώβριο του 1912, ο ελληνικός στόλος κλήθηκε να πετύχει έναν ιδιαίτερα δύσκολο συνδυασμό πολλαπλών στόχων: να εμποδίσει την έξοδο του οθωμανικού στόλου στο Αιγαίο, να αποκτήσει την κυριότητα των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, να εμποδίσει τη μεταφορά οθωμανικών στρατευμάτων και εφοδίων προς τα ηπειρωτικά μέτωπα των Βαλκανίων, καθώς και να προστατεύσει τις αντιστοιχείς θαλάσσιες μεταφορές της Ελλάδας και των συμμάχων της.

Η επιτυχής έκβαση των ελληνικών επιτελικών σχεδιασμών ήταν αποτέλεσμα τριών κυρίως παραγόντων: των αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων που διέθετε το νεότευκτο θωρηκτό, της αναμφισβήτητης ηγετικής ικανότητας και τόλμης του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, όπως και του υψηλότατου ηθικού των ελληνικών πληρωμάτων όλου ανεξαιρέτως του ελληνικού στόλου. Η επιτυχής κατάληψη των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και η κατίσχυση των ελληνικών όπλων στις Ναυμαχίες της Έλλης και την Λήμνου είχαν ως αποτέλεσμα ο «Γ. Αβέρωφ» να αποκτήσει διαστάσεις συμβόλου στη λαϊκή μνήμη: ένας μύθος είχε πια γεννηθεί.

Η συνέχεια του θρύλου

thrkaver10Το 1917 η Κυβέρνηση του Ε. Βενιζέλου αποφάσισε να συμμετάσχει στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό των Συμμάχων. Με το τέλος της παγκόσμιας σύρραξης -Οκτώβριος 1918- η Τουρκία συνθηκολόγησε (ανακωχή του Μούδρου) και η Ελλάδα βρέθηκε στην πλευρά των νικητών. Το «Γ. Αβέρωφ» κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί ύψωσε την ελληνική σημαία ως μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Μεγάλου Πολέμου.

Συμπερασματικά, ο πλήρης έλεγχος της Μεσογείου από το συμμαχικό ναυτικό και η επιτυχία της συμμαχικής ναυτικής στρατηγικής, που απέβλεπε στον αποκλεισμό του στόλου των Κεντρικών Δυνάμεων στην Αδριατική και του τουρκικού στον Βόσπορο, στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό σ' αυτά ακριβώς τα πλήγματα που είχε επιφέρει ο ελληνικός στόλος και το «Γ. Αβέρωφ» στην Κωνσταντινούπολη και η ύψωση της ελληνικής σημαίας αποτέλεσαν τη δικαίωση του θάρρους και της αυταπάρνησης του ελληνικού πολεμικού στόλου στον αγώνα για εθνική ολοκλήρωση, σύμβολο πλέον ναυτικής τόλμης και ηρωισμού, διέγειρε τη συλλογική φαντασία και τα οράματα του Ελληνισμού.

thrkaver6Μετά την υπογραφή των συνθηκών ειρήνης το «Γ. Αβέρωφ» μαζί με τον υπόλοιπο στόλο μετέφερε τα ελληνικά στρατεύματα στην Ιωνία. Οι εξελίξεις των επιχειρήσεων στη Μικρά Ασία διέγραψαν γρήγορα αρνητική πορεία που κατέληξε στην Καταστροφή του '22. Το «Γ. Αβέρωφ» βρέθηκε ξανά στα μικρασιατικά παράλια, τούτη τη φορά για να βοηθήσει στη μεταφορά των στρατευμάτων και του ξεριζωμένου ελληνικού στοιχείου.

Με την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου το Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» τέθηκε και πάλι επικεφαλής, ως ναυαρχίδα του ελληνικού πολεμικού στόλου. Μετά ωστόσο τη κατάρρευση του μετώπου, τον Απρίλιο του 1941, το Υπουργείο Ναυτικών διέταξε την αυτοβύθιση του θωρηκτού, προκειμένου να μην περιέλθει στα χέρια του εχθρού. Στην καρδιά και στο φρόνημα των ελληνικών πληρωμάτων, η αναχώρηση των εναπομεινάντων πλοίων του στόλου στην Αλεξάνδρεια ήταν αδιανόητο να γίνει χωρίς την ασφαλή συντροφιά του «Μπάρμπα Γιώργη», του ηρωικού Θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ», όπως ήταν συνηθισμένο να ονομάζεται από τα πληρώματα.

thrkaver8Έτσι λοιπόν, μετά τον επιτυχή κατάπλου του θωρηκτού στην Αλεξάνδρεια, το πλοίο κατευθύνθηκε στη Βομβάη για γενική επισκευή και επιθεώρηση. Αρχικά το «Γ. Αβέρωφ» δραστηριοποιήθηκε στον Ινδικό Ωκεανό, με αποστολή την προστασία νηοπομπών, που κατευθύνονταν από τη Βομβάη στο Άντεν. Στο τέλος του 1942 ο «Γ. Αβέρωφ» κατέπλευσε στο Πορτ Σάιντ, όπου συμμετείχε σε αποστολές προστασίας λιμένων.  Με την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 1944 και ύστερα από απουσία σχεδόν τεσσάρων ετών, ο ένδοξος «Γ. Αβέρωφ» επέστρεψε στις 16 Οκτωβρίου 1944 το απόγευμα στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί του την τότε εξόριστη ελληνική κυβέρνηση και αγκυροβόλησε πανηγυρικά στον φαληρικό όρμο.

Στο χρονικό διάστημα 1947 έως 1949 το Θωρηκτό έγινε Αρχηγείο Στόλου στο Κερατσίνι. Όμως, το πλοίο είχε «γεράσει» και το 1952 διατάχθηκε ο παροπλισμός του. Από το 1957 μέχρι το 1983, το Θωρηκτό βρέθηκε πρυμνοδετημένο στον Πόρο. Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το αποκαταστήσει. Μετά από τριάντα χρόνια στο περιθώριο, το Θωρηκτό ξεκίνησε τη νέα του πορεία. Την ίδια χρονιά το πλοίο ρυμουλκήθηκε από τον Πόρο και κατέληξε στο Φάληρο, όπου άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασής του. Το μέγεθος της δαπάνης για τη σταθεροποίηση – αποκατάσταση από το 1985 μέχρι σήμερα είναι μεγάλο και ένα μεγάλο μέρος των δαπανών προήλθε από δωρεές ιδιωτών. Ως «πλοίο εν ενεργεία», το Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» στέκεται σήμερα αγέρωχο, φωτεινό σύμβολο της ελληνικής ναυτοσύνης και του πολεμικού ηρωισμού. Στην τελευταία του μάχη, αυτή της ιστορικής μνήμης, το «Γ. Αβέρωφ» βγήκε για άλλη μια φορά νικητής.

thrkaver9 thrkaver12 thrkaver13 thrkaver14 thrkaver15 thrkaver16 thrkaver18 thrkaver19 thrkaver20

thrkaver7

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

39
σχόλια
 1. avatar Λατρης του Γ.ΑΒΕΡΩΦ

  ΑΝΙΚΗΤΟΣ Γέροντας μπάρμπα Γιώργης !!! Να τον βλέπουν και να σκάνε οι τουρκόσποροι!!!

 2. avatar Τρία πουλάκια

  Πάντως με αυτά που διαβάζει μονο κλάμα ή γέλιο προκαλούν, ένα πλοιο που τίμησε την Ελλάδα και το ναυτικό της και παραμένει σαν μουσείο, περιμένει απο χωριγιες για να επισκευαστεί, ποσο ποιο χαμηλά και ποιο σάπια μπορεί να είναι η σημερινη κυβέρνηση και η πολιτικη ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

  1. avatar Παναγιώτης Θεοδ. Καλλίνος

   Εκτός από ανημέρωτος, είσαι και κακότροπος (πέραν της ανορθογραφίας σου). Στις Η.Π.Α, την καθ όλα πλουσιότερη χώρα (δυστυχώς), ό,τι συντηρείται, αναπαλαιώνεται κλπ, βασίζεται στις δωρεές και μόνον. Έτσι, πολλά πλοία, αεροσκάφη, και οχήματα των προηγουμένων πολέμων, έχουν αποκατασταθεί πλήρως και εκτίθενται σε διάφορες πόλεις των αμερ. πολιτειών."προς τέρψην" των ενδιαφερομένων. Είναι παραλλήλως και ένα έσοδο-λόγω εισητηρίου- του Δήμου όπου εδρεύει το έκθεμα. Αυτά, χωρίς πάθος.

 3. avatar SCULLYXL5

  ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΑΝ ΙΔΕΟΛΟΓΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ 300.000,ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΨΙΧΟΥΛΑ,ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΒΑΡΚΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ!!!!

 4. avatar κακος

  Ειλικρινά πλοίο που του αξίζει ο χαρακτηρισμός μνημείο, σύγχρονη ιστορία, περηφάνια και πρεσβευτή της Ελλάδας.
  Είχα την τύχη να το επισκεφθώ, να ταξιδέψω λίγο στο χρόνο και να φανταστώ τα τεράστια κανόνια του πως ηχούσαν και να δω απο τα φινιστρίνια του τα σπίτια της σμύρνης και όλου του Αιγαίου.
  Μακάρι να μπορέσω να τα ξανα επισκεφθώ.

 5. avatar Kοκορνιοκος

  Μόνο γκρινια

  1. avatar kos g2

   Και τι θες ρε μεγαλε να ξεχασουμε ότι καποιοι χορευαν πανω στο καταστρωμα με τις γοβες στιλετο (στην πλειοψηφια τους πληρωμένες συνοδοι) βεβηλώνοντας αυτό το ιστορικο πλοιο που καποιοι εδωσαν την ζωη τους για να μεινει η ελλαδα μεγαλη στη θαλασσα και τωρα μας ζητανε 300000 για να επισκευαστεί το ξυλινο καταστρωμα????
   Μην ανυσηχεις γιατι το αβερωφ ακομα το πληρωνουμε αλλωστε τα δανεια ποτε δεν εξοφληθηκαν από γεννησεως του ελληνικου κρατους

 6. avatar konstantinos X.

  Αξίζει τα όποια έξοδα συντήρησης απαιτηθούν !
  Είναι κομμάτι της ΙΣΤΟΡΙΑΣ μας, που κάποιοι έχουν βαλθεί μετά μανίας να την μεταρρυθμίσουν, ταπεινόνοντας την Ελλάδα μας !
  Ο μεγάλος σταυρός μπροστά, στο κέντρο της γέφυρας, ήταν ο οδηγός προς την απελευθέρωση των νησιών μας, του Αγίου Όρους και την ολοκλήρωση όλων των άλλων αποστολών του !

 7. avatar αχ λουλίτσα

  φαντασου γκρηκ ναμαι ενας ακαπνος,ενα ψιλοστραβαδι ,ενας μπουταλας ,ανεβασμενος μονος σενα λοφακι μενα συγχρονο πολυβολο και αφθονα πυρομαχικα στη διαθεσή μου.Απεναντι μου 10000 γενναοι ετοιμοπολεμοι γυμνασμενοι ατρομητοι ετοιμοι να πεθανουν γιατη πατριδα τους ιθαγενεις οπλισμενοι με ροπαλα πετρες και κονταρια
  Τι λες οτι θα γινει γκρηκ;; μεσα σε μιση ωρα δε θα τους εχει εξοντωσει για πλακα ολους;
  Ετσι ακριβως ηταν και το παπορι αυτο απεναντι στους τουρκους,απλα ενα υπεροπλο που οι απεναντι δεν ειχαν ηδη παραλάβει... οταν παρελαβαν και αυτοι τα δικα τους το αβερωφ εγινε μουσειο.Ουτε ο σπουδαιος πλοιαρχος ουτε το πληρωμα εκανε τη διαφορα.Το ξαναζησαμε στη προσφατη νατοικη ασκηση που το τουρκικο υποβρύχιο χαθηκε χωρις αντισταση μπρος το δικο μας συγχρονο.Αν θελει ο θεος.. θα το δεις και απο την αντιθετη,θα δεις τα ρανταρ μας να καιγονται χωρις να βλεπουν το τουρκικο αεροπλανο απο πανω τους θα δεις την αεραμυνα ναχει την τυχη αυτης του ιρακ της λυβιης κλπ. μεσα σε μια μερα.Δυστυχως δε πολεμαμε με σπαθια και καρυοφυλια και αντι καινουργια μουσεια θαπρεπε τα ελαχιστα διαθεσιμα να τα παρεχουμε για αναβαθμιση και οχι αναπαλαιωση...ειμαστε ενα κενοταφειο γερασμενων μυαλων.
  Τωρα θα μου πεις σε ποια καραβανο κολλημενα παραμυθιασμενα γεροντια 20 ετων και ανω απευθυνεσαι ρε Λακη;;,σωστο κιαυτο.

  1. avatar Πρέπει να σιχαίνεσαι τον εαυτό σου εεε;

   γιατί δεν βλέπεις ρουκ ζουκ να μας ξεφορτωθείς;;;

  2. avatar criskalts

   τουρκους, θεος, ιρακ, λυβιης... όλα με μικρά τα αρχικά γράμματα....
   αλλά το εύηχον όνομά του το
   ''Λακη''....
   α, αυτό, όλα κι όλα, φρόντισε περισπούδαστα νάναι με κεφαλαίο....
   χεχεχε
   πιο Θεός από το Θεό ο τρολο-λάκης, πιο Λίβυος ακόμα και από τη Λιβύη.
   Αυτός είναι ο ποιητής ο....
   χειρότερος (ζωντογκομενο)χήρος των απανταχού χοίρων
   ε ρε τόλια

  3. avatar Gkortsos

   Μαλλον δε ξερεις καλα ιστορια...

   1. avatar αχ λουλιτσα

    μια χαρα σας ταγραψα κυριε
    ηταν το περιφημο σαταν παπορ ...
    διπλασια ταχυτητα και πολλαπλασια δυναμη και βεληνεκες πυρος σε σχεση με το καλυτερο των τουρκων
    ειναι σα να κρατω ταχυπυροβολο και σεις απεναντι αεροβολο
    οτι εγινε προχτες με τα υποβρύχια στην νατοικη ασκηση το δικο μας συγχρονο ,των τουρκων παλιατζουρα.
    Για ποσες εκατονταετιες θα θελατε να κρατησουμε τις λαμαρινες κυριε;;χουμε χρηματα για αναπαλαιωση και οχι ανανεωση;;
    μηπως να φτιαξουμε και ανδριαντες των αλλοδαπων ναυπηγων και μηχανικων που το σχεδιασαν;;

  4. avatar criskalts- λάτρης του ποιητή αχ λουλίτσα

   αχ, ποιητή μου είσαι εσύ και τα πονήματα σου μια ΟΑΣΗ διανοητικής φρεσκάδας και έξυπνου χιούμορ μέσα στο μπίστ...δεν υπάρχει σχόλιο σου που να μη με βρίσκει 100% σύμφωνο και πόνημα σου που να μη με ξετρελαίνει!
   Συνέχισε να γράφεις....και να ξέρεις έχεις φανατικό κοινό υποστηρικτών...
   το πιο κάτω πόνημα σου για τα γκρηκς που ατενίζουν με αισιοδοξία το παρελθόν,
   το βάζω στην 1η θέση της συλλογής μου από τα πονήματα σου στην ενότητα ΄΄νεογκρήκς καραβανικά΄΄.....εχεχεχε
   συνέχισε και δριμύτερος ....είσαι ο καλλίτερος *
   * βλέπεις, ε, το γράφω με διπλό λ και ι γιατί έτσι κάποιου φίλου μας του το έμαθαν στο σχολείο το 1940 που πήγαινε και που θέλει να μας παριστάνει ΄΄τον μορφωμένο΄΄....εχεχεχε

   1. avatar αχ λουλιτσα

    ειναι πικρο το σημερινο μου σχολιο
    ελπιζω να διαψευστω
    η μπανανια Ελλας θα μου απιθωσει στη χουφτα το σπαθι του Κολοκοτρώνη και θα μου πει εμπρος καμαρι μου πεσε στα κατακαινουργα πολυβολα του τουρκου υπο τις ευχες των γενναιων προγονων σου,το σπαθι ειναι αρκετο.
    Κατα την 1Ομηνη θητεια μου στην Χιο εβλεπα την νυχτα το απεναντι βουνο να λαμπει τις νυχτες του αυγουστου απο τις νυχτερινες βολες πυροβολικου των τουρκων ,το πρωι ο λοχαγος .....των 25ανδρων.......εβαζε τα φανταρια να τοποθετουν κλαδια πανω σε τριποδα του λοχου επισκευων ωστε το φωτογραφικο το τουρκικο να καταγραφει μουφες πολυβολα...δε γκρηκ γουέι.
    Ελπιζω αν ερθει εκεινη η μαυρη μερα ναμαι απο τους πρωτους που θα φυγουν με μια σφαιρα στο κουτελο γιατι αλλιωςτο μενος μου θα στραφει κατα των πραγματικων υπευθυνων που θαχουν ηδη λουφαξει.... δε θα φταιει ο τουρκος αλλα οι εσαει και απο καταβολης παρελασάκηδες μαυραγορητες.
    Δε το βρισκω απαραιτητο οταν μου απευθυνεσαι ναχεις πρωτο συνθετικο στο νικ σου το νικ της σιχαμενης τσαμισσας καλτσας,για την ακριβεια ,πιθανον αθελά σου, με προσβαλλεις

 8. avatar Πεζοδρομιακος

  Ποιος ηταν ο τοτε κυβερνητης που εδωσε το "οκ" και δεν παραιτηθηκε οταν του ειπαν για τελεση παρτυ στο ιστορικο αυτο σκαφος..;

 9. avatar Gkortsos

  Γελαμε...να δωσει λεφτα ο Πατιστας αληθεια τωρα..γελαει και μονο που το λετε..ξαφνικα οοολο αυτο μπηκε στο συρταρι και τελος..αντι να ξυλωσουν αυτοματα τους αξιωματικους και να πεσει πελεκις τα ξεχασαμε ολα!!
  Οκ και γω μολις βγει απο ανακαινιση θα παω να κανω παρτυ και οποιος θελει ας με διωξει..

 10. avatar ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ Ο ΝΕΩΤΕΡΟΣ

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΤΕΛΕΣΤΕΙΚΕ ΓΑΜΗΛΙΟ ΠΑΡΤΥ ΑΠΟ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ?

  1. avatar criskalts- λάτρης του ποιητή αχ λουλίτσα

   μιλας για ανεγκεφαλους...οι δηθεν πατριωτες, οι πατριδοκαπηλοι, με τους καραβαναδες που βαζουν την υπογραφουλα τους
   για τοσα αχρηστα εξοδα εκατομ.ευρω για το ΄΄λιφτιγκ΄΄ του αβερωφ, δεν σε απασχολουν? ε?
   βρε ουστ, ελληναρα!

 11. avatar τα λεφτά που λείπουν;

  Τα χρήματα που υπολείπονται να τα δώσει το ζεύγος που έκανε παρτάκια πάνω στο πλοίο και αφού το κάνει να ζητήσει και μια μεγάλη συγνώμη από τον Ελληνικό Λαό για την προσβολή.

 12. avatar Κουντουριώτης

  Το "Με τη δύναμιν του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως" πριν από το "Εν ονόματι του Δικαίου πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου..." το βγάλατε για συντομία ή το είπε κάποιος άλλος και όχι ο ίδιος ο Ναύαρχος Κουντουριώτης;

 13. avatar kos g2

  τα 300 χιλιαρικα να τα δωσει ο πατιτσας που βεβηλωσε το πλοιο μαζι με εγγραφη συγνωμη αλλιως μην περιμενετε από τα κοροιδα του πατριωτες να δωσουν ουτε ευρω όχι γιατι δεν θελουμε αλλα το θεωρούμε εντελως κοροιδια εμεις να το συντηρούμε και αλλοι να το βεβηλωνουν...

 14. avatar αχ λουλιτσα

  ""Μελλον ειρώνων γέλων""" πονημα καταπονημα
  κοιταζω τριγυρω
  και βλεπω μουσεια
  παλια μεγαλεια
  προγονων λατρεια.
  Μια χωρα γεματη
  μνημεια και ταφοι
  για μελλον κουβεντα
  και ονειρα στράφη
  Οι αλλοι το μελλον
  θερμά ατενιζουν
  τα γκρηκς της μιζεριας
  στο πισω γυριζουν
  Διδαγματα αρχαιων
  γκλαζε παραμυθια
  φιμε ιστοριες
  κομμενη αληθεια
  Το μελλον δεμενο
  απ αφεντες προστατες
  μα συ εχεις μυθους
  να φας με πατατες
  Υγ: καπου 180"...
  τι ειναι αυτο;;; εμβατηριο ρε, για το dead man walking gteek
  που το αφιερωνω;;;σαυτη που μαυρη η ωρα και η στιγμη που τη γνωρισα και με τελείωσε,τη μοβ τσουχτρα.

  1. avatar criskalts

   ''ποσο σοφος εισαι....μα ποσο....''
   αααααααα
   Αυτό σου αξίζει.... τρόλινκ από την πρύτανη του τρόλινκ την ερρικα την σαλονικιά την μπουγατσόμυαλη
   χεχεχε

  2. avatar criskalts- λάτρης του ποιητή αχ λουλίτσα

   ποσο σοφος εισαι....μα ποσο....ποσο μεσα απο μερικα στιχακια περιγραφεις με απολυτη ακριβεια τη σημερινη καταντια/κατασταση καποιων νεοελληνων....
   ειλικρινα, εισαι απο τους ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ σχολιαστες του μπίστ και εχεις και φαν κλαμπ....

  3. avatar criskalts- λάτρης του ποιητή αχ λουλίτσα

   το ποιημα σου αυτο αν θυμαμαι καλα , επειδη σαν διψασμενη ταξιδιωτισσα της ερημου αναζητω τα ποιηματα σου,
   το ειχες ξαναγραψει σε παλαιοτερο θεμα για το λιφτιγκ στο αβερωφ, αλλα ειχες γραψει μονο μεχρι τον 5ο στιχο;; θυμαμαι καλα;;;
   παντως, ευγε που εμπνευστηκες και το ολοκληρωσες, ποιηταρα μου!!!!

   1. avatar criskalts

    ααααααα
    άινταααααα

   2. avatar αχ λουλιτσα

    οχι ,σημερα τοφτιαξα στο ταμπλετακι ,de novo, καλα καλα δεν ειχα πιει καφε, μου πηρε 180 γιατι μαγειρευα ταυτογχρονα.
    παντως θυμαμαι οτι εχω ξαναγραψει για ακοπες προγονολατρειες,ελπιζω να τοχω κρατησει αρχειο,πρεπει ναταν πολυ βραχυτερο.

    1. avatar criskalts

     ''ποιηταρα μου!!!!''
     χεχεχε
     ΤΡΟΛΙΑ ΟΝ....
     σε οίστρο λέμε.... πεθαίαιαιανωωωω

    2. avatar criskalts

     ''λατρεμενε μου ποιητη''
     αααααα ρε λάκη κατάντια, έγινες τρολο-λάκης
     χεχεχε

    3. avatar criskalts

     λατρείεεεεες
     χεχεχε

  4. avatar criskalts- λάτρης του ποιητή αχ λουλίτσα

   δωσε στον σανοφαγο εθνικιστη ελληναρα στρατιωτικο αρτο και θεαματα...και παρε του τα μυαλα....και περικοπες σε μισθους/συνταξεις ξεχνα και ενφια ...και ολα.....μπεεεε

   1. avatar criskalts

    ''μπεεεε''
    προβατίνα καλέ;

  5. avatar criskalts- λάτρης του ποιητή αχ λουλίτσα

   οι αρνητικες που σου εχουν βαλει τα γνωστα φασιστο, χρυσαυγο, καραβανο τρολ,
   δειχνει ποσο σωστο ειναι αυτο το μηνυμα που περνα το
   φανταστικο αυτο και πανεξυπνο πονημα σου, λατρεμενε μου ποιητη!
   κεντησες παλι με το πονημα σου αυτο.....συνεχισε ετσι και δριμυτερος!

 15. avatar Αποστρατος

  Μπραβο τους...Ευτυχως που υπαρχουν ακομα ΕΛΛΗΝΕΣ!

  1. avatar criskalts- λάτρης του ποιητή αχ λουλίτσα

   αποστρατος? μμμμ....απομαχος καραβανας στρ@@@βλος δηλαδη που αντι να κοιταξει οτι σε 2 χρονια δεν θα παιρνει ουτε 100 ευρω/μικτα συνταξη με τα επικουρικα και τα μερισματα των μετοχικων,
   ασχολειται με ενα επιπλεον σαραβαλακι που κοστιζει στον ελληνα φορολογουμενο εκατομυρια ευρω.....αχ....καταντια ...
   δρ σοιμπλε, μνημονια στους ελληνες μεχρι το αβερωφ να μετασκευαστει σε διαστημοπλοιο!

   1. avatar Πρέπει να σιχαίνεσαι τον εαυτό σου εεε;

    πλύσου

   2. avatar criskalts

    αν και καθήμενη τρολού,
    ορθώς ομίλησες

 16. avatar άντε και καλά πάρτι

  Τα Θυμόμαστε, 2010 ήταν...καλή ανακαίνιση και καλά πάρτι

  Μετά τα πάρτι στο «Island» και τον «Αστέρα» σειρά για το ζεύγος Λεό Πατίτσα και Μαριέττας Χρουσαλά είχε το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», που παραχωρήθηκε τιμής ένεκεν από το Πολεμικό Ναυτικό στον εφοπλιστή και το οποίο για μια νύχτα μετατράπηκε από ιστορικό σύμβολο σε κλαμπ, επιβεβαιώνοντας ότι κάποιοι δεν σέβονται τίποτα και μπορούν να ξεφτιλίσουν τα πάντα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...