23
loading

Υπήρχαν εποχές που οι Έλληνες τα έκαναν πρώτοι και τα έκαναν καλύτερα.

Το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και η γενέτειρα της δημοκρατίας έδειξε πράγματι ουκ ολίγους δρόμους για να πορεύεται ο άνθρωπος με αποφασιστικότητα και… λογική.

Αφού καθιέρωσαν λοιπόν τον ορθό λόγο ως τρόπο θέασης των πραγμάτων, απομαγεύοντας τη φύση και τον κόσμο, έβαλαν πλώρη για άλλα τρανά και πρωτόγνωρα. Πράγματα που είπαν επιστήμη, γεωμετρία, φιλοσοφία, δημοκρατία, θέατρο, ολυμπιακό ιδεώδες και τέτοιες κολοσσιαίες εννοιολογικές κατασκευές, ογκόλιθοι σκέψης που παραμένουν αξεπέραστοι με όποιον τρόπο κι αν το κρίνεις.

Παρά το γεγονός ότι μνημονεύονται σήμερα για την κατακλυσμιαία συνεισφορά τους στον πνευματικό πολιτισμό, οι Έλληνες είχαν και μια έφεση στα τεχνικά τα πράγματα, πρακτικοί καθώς ήταν άνθρωποι. Όταν δεν κοιτούσαν λοιπόν στα άστρα θέλοντας να μάθουν πώς δουλεύει το Σύμπαν ή δεν εμπλέκονταν σε άλλον έναν δημοκρατικό διαξιφισμό, οι πρόγονοί μας σκάρωναν εφευρέσεις με το τσουβάλι.

Και η αλήθεια είναι πως εδώ πρακτικό τέλος δεν υπάρχει! Οι αρχαίοι Έλληνες πειραματίζονταν με τα πάντα και είχαν ακόμα και αυτοματισμούς στην υπηρεσία τους. Και πτητικές μηχανές! Μόνο που εδώ δεν θα μιλήσουμε για ό,τι εξωφρενικό και θεότρελο σκέφτηκαν ποτέ, παρά για ελληνικές συνεισφορές στη μηχανική και την τεχνολογία που γενικεύτηκαν στην οικουμένη και έγιναν τελικά κτήμα όλης της ανθρωπότητας.

Και χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα δηλαδή, είτε ως κομμάτι της καθημερινότητάς μας είτε ως συμβολές σε επιμέρους επαγγελματικούς τομείς.

Η πατρίδα της επιστημονικής σκέψης και της φιλοσοφικής ενασχόλησης ήταν και ένα καζάνι τεχνικών ιδεών που περνούν συνήθως στα ψιλά σε σχέση με τα άλλα, τα μεγάλα και σπουδαία, τα ανυπέρβλητα…

Αστρολάβος

Αστρολάβο τον είπαν οι Έλληνες και ανάγκασαν όλο τον υπόλοιπο πλανήτη να τον αποκαλεί έτσι ακριβώς. Εξόχως ελληνικό, ήταν ένα πραγματικό αστρονομικό πολυμηχάνημα που απεικόνιζε την ουράνια σφαίρα και χρησιμοποιούνταν ως μπούσουλας για τα πράγματα και του ουρανού και της Γης.

Το GPS των Ελλήνων από τον 3ο αιώνα π.Χ. χρησιμοποιήθηκε μάλιστα από κάθε αστρονόμο αλλά και ναυτικό ως και τον 18ο αιώνα, μέχρι να αντικατασταθεί τελικά από τον ακόμα πιο εξελιγμένο εξάντα, που χρειάστηκε βέβαια πάνω από 2.000 χρόνια για να ξεπεράσει τον αστρολάβο. Οι πρόγονοί μας είχαν μάλιστα αρκετές παραλλαγές του μυθικών διαστάσεων οργάνου στα χέρια τους.

Ο κορυφαίος αλεξανδρινός μαθηματικός Απολλώνιος ο Περγαίος θεωρείται ο εφευρέτης του αστρολάβου ήδη από το 220 π.Χ., ενώ τις δικές τους εκδοχές σκάρωσαν τόσο ο Πτολεμαίος όσο και ο Ίππαρχος ο Νικαεύς (σφαιρικός αστρολάβος), ο πατέρας της τριγωνομετρίας.

Αυτόν τον αστρολάβο πήραν αιώνες αργότερα από τους Έλληνες οι Άραβες, τον έκαναν επίπεδο και τον διέδωσαν πίσω στην Ευρώπη ως ένα από τα αναπόσπαστα όργανα ναυσιπλοΐας και αστρονομίας.

Και κάτι ακόμα: όταν ανακαλύφθηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στις αρχές του 20ού αιώνα, όλοι παραδέχτηκαν πως οι Έλληνες είχαν στα χέρια τους ακόμα πιο εξελιγμένα υπολογιστικά όργανα από τον αστρολάβο. Αν αυτός ήταν το GPS της αρχαιότητας, ο Μηχανισμός ήταν ο πρώτος υπολογιστής της ανθρώπινης ιστορίας…

Ωρολόγιο

Σήμερα η μέτρηση του χρόνου θεωρείται δεδομένη. Υπήρχαν ωστόσο εποχές που έπρεπε να κοιτάξεις τον ήλιο για να δεις τι ώρα είναι. Εκτός κι αν ήσουν Έλληνας. Και ανακάλυπτες το ρολόι-νερού. Παρά το γεγονός ότι οι αρχαιολόγοι ερίζουν αν ήταν ελληνική ή αιγυπτιακή εφεύρεση, καθώς ένα τέτοιο βρέθηκε στον τάφο του φαραώ Αμένοφι Α’, οι πρόγονοί μας πειραματίστηκαν πολύ με τα ρολόγια νερού που αποκάλεσαν κλεψύδρες.

Οι Έλληνες τα χρησιμοποιούσαν πράγματι στην καθημερινότητά τους τουλάχιστον από το 325 π.Χ. Ακόμα και στα αθηναϊκά δικαστήρια υπήρχαν, για να ξέρει κάθε διάδικος πότε τελείωνε ο χρόνος της αγόρευσής του. Όταν άκουγε αυτό το «εξέρρει το ύδωρ», ήξερε πως έπρεπε να κλείσει το στόμα του. Ακόμα και στους λόγους των πολιτικών την επιστράτευαν, για να μην τραβούν επί μακρόν.

Υπήρχε η αναλογική πήλινη κλεψύδρα και η παραβολική κλεψύδρα, η οποία επέτρεπε τη μέτρηση ακόμα και ίσων χρονικών διαστημάτων. Και βέβαια η Αθήνα ήταν η πόλη που είχε το δικό της… Big Ben ήδη από τον 1ο αιώνα π.Χ. Τον Πύργο των Ανέμων (Ωρολόγιο του Κυρρήστου), το έργο του μαθηματικού και αστρονόμου Ανδρόνικου του Κυρρήστη, που στέκει ακόμα στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα και μπορούσες να δεις την ώρα ακόμα και τη νύχτα…

Μοχλός

Κανείς δεν ισχυρίζεται πως οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός της Ιστορίας που σκέφτηκαν να βάλουν ένα ξύλο πάνω σε μια πέτρα μετατρέποντάς το σε μοχλό. Ήταν απλώς οι πρώτοι που θεωρητικοποίησαν την πρακτική εφεύρεση, βρίσκοντας τις σχετικές εξισώσεις και τα κέντρα βάρους και κάνοντάς τη έτσι απείρως αποτελεσματικότερη.

Μοχλός είναι ένα άκαμπτο αντικείμενο που μπορεί να περιστραφεί γύρω από έναν άξονα (υπομόχλιο) και σε συνδυασμό με αυτό μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δύναμη που ασκείται σε ένα άλλο αντικείμενο, έτσι όρισε ο Αρχιμήδης τον μοχλό, έτσι τον ορίζει ακόμα και σήμερα η φυσική.

Ο Αρχιμήδης ήταν ο πρώτος που εξήγησε τον νόμο των μοχλών και διατύπωσε την ισορροπία των βαρών. Σύμφωνα με τον θρύλο μάλιστα, κατενθουσιασμένος για την ανακάλυψη των δυνατοτήτων του μοχλού αναφώνησε περιχαρής: «Δώσ’ μου σημείο να σταθώ και τη γη θα κινήσω!».

Ήταν το 260 π.Χ. όταν ο 27χρονος Αρχιμήδης θα έβλεπε κάτι πιτσιρίκια να παίζουν στην παραλία με μια σανίδα και εμπνεύστηκε την ερμηνεία ενός κολοσσιαίου νόμου της μηχανικής. Αφού εξήγησε την αρχή των μοχλών, τους επιστράτευσε, επιστημονικά πια, στα πάντα. Παίρνοντας κατόπιν τα εύσημα για τα εντυπωσιακά και αρμονικά οικοδομήματα που έστηναν οι αρχαίοι Έλληνες. Χωρίς τους μοχλούς του Συρακούσιου, που θα οδηγούσαν στην παρακάτω συνεισφορά, η ελληνική αρχιτεκτονική θα ήταν τελείως διαφορετική…

Γερανός

Αν περνούσες μια βόλτα από την Αθήνα του 6ου αιώνα π.Χ., θα την έβλεπες σωστό εργοτάξιο, με γερανούς να υψώνονται πάνω από τα κτίρια επιταχύνοντας τον χρόνο κατασκευής. Βαρουλκό το έλεγαν οι πρόγονοί μας, οι ίδιοι οι εφευρέτες του γερανού. Τα σημάδια της χρήσης ανυψωτικών μηχανημάτων στις πέτρες ναών ακόμα και του 515 π.Χ. δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για το πώς σκαρφάλωσαν εκεί.

Οι Έλληνες είχαν ήδη τροχαλίες και μοχλούς στα χέρια τους, κι έτσι αντικατέστησαν τις ράμπες και τη βαριά χειρωνακτική δουλειά με τη νέα εφεύρεση που έμοιαζε το αμέσως επόμενο λογικό βήμα. Μέσα στα επόμενα 200 χρόνια, η ελληνική αρχιτεκτονική θα γινόταν ολοένα και πιο εκλεπτυσμένη, καθώς η κατακόρυφη κίνηση επέτρεπε πιο ραφινάτους χειρισμούς.

Εκεί που οι αριστοκρατικές κοινωνίες των Αιγυπτίων επιστράτευαν ορδές δούλων στις ράμπες, οι ελληνικές πόλεις-κράτη χρειάζονταν απλώς μια μικρή και εξειδικευμένη ομάδα τεχνικών. Γερανούς περιγράφει ο Αριστοτέλης, καινοτόμους γερανούς έφτιαχνε και ο Αρχιμήδης, επιτρέποντάς του να καθελκύει πλοία ολόκληρα με το ένα του χέρι (το περιγράφει ο Ήρωνας).

Με έναν τέτοιο γερανό (λιθοβόλος γερανός ή «σιδηρά χειρ») αφάνιζε ο Αρχιμήδης τα ρωμαϊκά πλοία κατά την πολιορκία των Συρακουσών. Ένα χειροκίνητο βαρουλκό που επέτρεπε στον χειριστή να απελευθερώνει τεράστια φορτία πάνω από τα καράβια του εχθρού που προσέγγιζαν τα τείχη, στέλνοντάς στα στον βυθό…

Νερόμυλος

Ο νερόμυλος είναι κάτι σαν τον τροχό, δύσκολο να βρεις ποιος τον ανακάλυψε. Την ώρα όμως που οι αρχαιολόγοι ερίζουν αν ήταν οι Αιγύπτιοι, οι Πέρσες, οι Ινδοί ή οι Έλληνες οι εμπνευστές μιας εφεύρεσης που θα άλλαζε τον κόσμο, υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον ελληνικό κόσμο της Μικράς Ασίας γύρω στον 4ο-3ο αιώνα π.Χ.

Υδραλέτη τον λέγανε οι πρόγονοί μας και ήταν ένας υδροκίνητος μύλος άλεσης δημητριακών, σαν αυτόν που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Ο γεωγράφος Στράβωνας μας λέει πως πρώτος τον επιστράτευσε ο Μιθριδάτης ΣΤ’ ο Ευπάτωρ, που ήταν γνωστός για την ελληνομάθειά του.

Ο παλιότερος που έχει βρεθεί εντοπίζεται εξάλλου στην Περαχώρα της Κορινθίας και χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ., την ίδια ώρα που τα ίχνη νερόμυλων στην ελληνική επικράτεια ξεπερνούν τις 20.000. Οι μηχανικοί του ελληνιστικού κόσμου γνώριζαν καλά τον νερόμυλο, όπως μαρτυρούν οι Ρωμαίοι Βιτρούβιος και Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, και ο μεγάλος Φίλων ο Βυζάντιος μας λέει στα «Πνευματικά» του πως είχε φτιάξει έναν ακόμα αποδοτικότερο μύλο άλεσης με τη βοήθεια του νερού.

Μερίδα ιστορικών τοποθετούν πια τη γέννηση του νερόμυλου στην ελληνική αποικία του Βυζαντίου κατά το πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. Αν δεν ήταν ελληνικής έμπνευσης, ήταν τελικά ο ελληνικός νερόμυλος με την οριζόντια πτερωτή που επικράτησε και χρησιμοποιήθηκε στα πέρατα του κόσμου…

Καταπέλτης

Η σοφιστικέ πολιορκητική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων θα χρειαζόταν αναμφίβολα ξεχωριστό θέμα, καθώς εδώ οι πρόγονοί μας έκαναν ποιήματα. Τίποτα βέβαια δεν απέκτησε τη φήμη του καταπέλτη, μιας ελληνικότατης εφεύρεσης που δεν έχει εδώ ιστορικά και αρχαιολογικά μα και μου.

O Ήρων ο Αλεξανδρεύς περιγράφει στα «Βελοποιικά» του πλήθος ελληνικών βαλλιστικών όπλων και ο κατάλογος είναι εδώ ανεξάντλητος: γαστραφέτης (ο αρχαιότερος καταπέλτης), οξυβελής καταπέλτης, λιθοβόλος καταπέλτης, ευθύτονος καταπέλτης (σκορπιός), παλίντονος καταπέλτης, πολύβολος καταπέλτης και τόσες μα τόσες παραλλαγές τους!

Ο ελληνικός καταπέλτης εκσφενδόνιζε βέλη αρχικά σε μεγαλύτερες αποστάσεις (βαλλίστρα), πριν περάσει στα ακόντια και τις πέτρες τελικά. Εφευρέθηκε στη Σικελία περί τα 399 π.Χ., όταν ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος ο Πρεσβύτερος κάλεσε έλληνες μηχανικούς να του φτιάξουν μια πολεμική μηχανή για την εκστρατεία του κατά της Καρχηδόνας.

Και του τον είχαν έτοιμο πάνω στην ώρα για την αιφνιδιαστική επίθεση των Καρχηδονίων στις Συρακούσες, όταν ο εχθρός τράπηκε σε φυγή από κείνα τα βέλη που έρχονταν και τον έβρισκαν από παντού. Με το στόμα ανοιχτό έμεινε επίσης και ο βασιλιάς της Σπάρτης, Αρχίδαμος, σε μια επίδειξη του καταπέλτη που του έφεραν από τη Σικελία, μένοντας κυριολεκτικά αποσβολωμένος.

Όσο για τον πρώτο μεγάλο λιθοβόλο καταπέλτη της ανθρώπινης ιστορίας, αυτός ήταν ο Καταπέλτης του Φίλωνος, έργο του μεγάλου μηχανικού Διάδη του Πελλαίου, ο οποίος ήταν στη δούλεψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αποκαλούσαν μεγαλοπρεπώς «ο Πολιορκητής»! Ήταν η πρώτη πολεμική συσκευή που εκτόξευε κοτρώνες σε μεγάλες αποστάσεις.

Ο δάσκαλος του Διάδη, ο περίφημος Πολύειδος ο Θεσσαλός, ήταν ο στρατιωτικός μηχανικός που έφτιαξε για τον Φίλιππο την τρομερή ελίπολη, τον καλυμμένο πολιορκητικό κριό που έδωσε στον μακεδόνα βασιλιά το Βυζάντιο στο πιάτο (341 π.Χ.)…

Οδόμετρο

Πώς είχαν τόσο ακριβείς μετρήσεις των αποστάσεων οι αρχαίοι πρόγονοί μας; Μα με το οδόμετρο φυσικά, ένα κιβώτιο με ατέρμονες κοχλίες του Αρχιμήδη (άλλη μια κολοσσιαία τεχνολογική συνεισφορά) και οδοντωτούς τροχούς που προσάρμοζαν πάνω σε ένα κινούμενο όχημα. Η συσκευή μετέφερε την κίνηση του τροχού σε έναν δίσκο και τα βαθμονομημένα τύμπανα της επιφάνειάς του έδειχναν την απόσταση που είχε σημειωθεί.

Έλληνας Στράβων και Ρωμαίος Πλίνιος μένουν εντυπωσιασμένοι από την ακρίβεια των μετρήσεων που έκαναν οι βηματιστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Βαίτων και Διόγνητος, κατά την εκστρατεία του στην Ανατολή. Η εξαιρετική ακρίβεια υποδεικνύει ωστόσο χρήση μηχανικής συσκευής, λένε σήμερα οι ιστορικοί, θέλοντας να εξηγήσουν πώς ήταν δυνατόν να είχαν απόκλιση στο 0,2%!

Εφευρέτης δεν αποκλείεται να ήταν ξανά το πολυμηχάνημα της ελληνικής επιστήμης, Αρχιμήδης, όπως υπαινίσσεται εξάλλου ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς στο «Περί διόπτρας», όπου περιγράφει το οδόμετρο και την παραλλαγή του για το νερό, το ναυτικό δρομόμετρο.

Οδόμετρο περιλάμβανε όμως και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, κι έτσι η χρήση του πρέπει να ήταν γενικευμένη στον ελλαδικό χώρο.

Έτοιμο το πήραν οι Ρωμαίοι, όπως επιβεβαιώνει ο ρωμαίος αρχιτέκτονας και μηχανικός Βιτρούβιος κατά το 27-23 π.Χ., και υπολόγιζαν με εξαιρετική ακρίβεια τις αποστάσεις των πόλεων στην αχανή αυτοκρατορία τους…

Τελειώνοντας, οι μηχανικές, τεχνολογικές και τεχνικές συνεισφορές των Ελλήνων δεν περιορίζονται κατά κανέναν τρόπο εδώ. Οι πρόγονοί μας έφτιαξαν ξυπνητήρια, υπολογιστικές συσκευές, ντουζιέρες και υδραυλικά, αυτόματες πόρτες, χάρτες, τοξωτές γέφυρες, φάρους, ατμομηχανές, σπειροειδείς σκάλες, κεντρική θέρμανση, αυτόματους πωλητές, ρολόγια με τον σωρό, αυτοματισμούς για το θέατρο, πλήθος ανυψωτικών μηχανημάτων, μετρητικά όργανα, εργαλεία, ακόμα και ρομπότ!

Πλάκα θα είχε να ζεις στην αρχαία Ελλάδα…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

  Κομμουνιστες και νεο αθεοι...
  Αμφοτεροι ευδοκιμουν στην Ελλαδα τις τελευταιες δεκαετιες.
  Περασαν απο εδω να μας φιλεψουν λιγο απο το συμπλεγμα κατωτεροτητας και μειονεξιας που τους διακατέχει.
  Και σαν καθε συμπλεγματικο... νομιζουν οτι καποιοι ειναι.

 2. avatar Αφου μεταλλαχθηκαμε με τα χρόνια

  αυτοί ειχαν καθαρή σκέψη και ολα ηταν δικά τους.
  Στην συνέχεια ηρθαν οι ρωμαιοι, εγκαταστάθηκε εδω ο χριστιανισμος(μια εβραϊκή θρησκεία) ασχετη με μας, μετα ηρθε το σκοτάδι της τουρκοκρατίας, μετα οι γερμαναραδες, και μετα ο σύγχρονος ελληνας τα αρχαία ελληνικά και τους αρχαίους φιλοσόφους ουτε να τους ακούει, ουτε να τους βλέπει

  ...και τι έμεινε μονο το παπαδαριο κατέλυσε τα πάντα, αντικατέστησε το κράτος και η εκπαίδευση του ελληνα στην συγχρονη ελλαδα στηρίζεται σε αυτους. Τι περιμένετε;

  1. avatar ΝΙΚΟΣ1971

   Δηλαδή για όλη τη κατάντια μας , και για όλα αυτά που γίνονται γύρω μας κατέληξες ότι οι παπάδες φταίνε ??
   Φίλε και εγώ δεν είμαι της εκκλησίας , αλλά τους ψυχικά βλαμένους τους φοβάμαι .Για την περίπτωσή σου υπάρχει η ψυχιατρική κλινική Σινούρη !!!

  2. avatar διαολος

   +1000 εύγε!!!

 3. avatar δυστηχς οι αρχαιοι με τους συγχρουνους ελληνες δεν εχουν σχεση

  τωρα ειμαστε μονο για μπουζουκια και συλλαλητηρια για ενα ονομα

  1. avatar Λεωνίδας#

   Οι αρχαίοι Έλληνες πρώτα ήταν πατριώτες. Η φιλοπατρία ήταν η σημαντικότερη αρετή του χαρακτήρα τους και της κοινωνίας. Μετά η επιστήμη και η τέχνη. Σήμερα ο πατριωτισμός, η κατεξοχήν ελληνική αξία που θαυμάζεται σε όλο τον κόσμο, βρίζεται από συγκεκριμένους πολιτικούς, κόμματα, ψευτοκουλτουριάρηδες, μίντια και ομάδες. Ευτυχώς ο ελληνικός λαός τους στέλνει εκεί που πρέπει.

 4. avatar Συνθηματικός

  Το να είσαι περήφανος επειδή ο προπροπροπρο-παππούς σου ήταν λαμπρό μυαλό, το να αυτοπροσδιορίζεσαι από τον προπροπροπρο-παππού σου, το να δίνεις αξία στον εαυτό σου επειδή είχε αξία ο προπροπροπρο-παππούς σου, είναι η μεγαλύτερη ένδειξη οτί είσαι παντελώς άχρηστος, ανάξιος και προφανώς ηλίθιος και κοπλεξικός. Οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν ώθηση στον πολιτισμό. Κρίμα που στον ίδιο τόπο σήμερα κατοικούν περήφανοι μπούφοι που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να είναι περήφανοι.

  1. avatar Μην είσαι κομπλεξικός για την πατρίδα και την ιστορία της

   Δεν υπάρχει άλλη χώρα με 5000 χρόνια συνεχή ιστορία και τόσα επιτεύγματα. ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΚΟΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Ακόμα και στην Τουρκοκρατία ήταν επίτευγμα που επιβιώσαμε, όπως επίτευγμα που επαναστατήσαμε.Αφήνω τους ιδεολογικά ακραίους εκατέρωθεν, αρχαιολάτρες που βγάζουν έξω τη λαμπρή βυζαντινή εποχή, αρχαιομάχους που βγάζουν έξω την αρχαία επιστήμη και ιστορία.Μετά το 1830 είμαστε υπό συνεχή έλεγχο και κατοχή, οικονομική και πολιτική, αλλά και πάλι υπάρχει η ένδοξη ιστορία του Ελληνισμού της Μ.Ασίας-Πόντου, του Μακεδονικού Αγώνα και του 1940.

  2. avatar +111111

   +1111111

 5. avatar Γενιτσαρος Ελλην

  Οι γενίτσαροι όμως ήταν γενναίοι πολεμιστές!!!!

 6. avatar αυτα τα βλεπουν και χαιρονται

  τα εθνικια που στη ζωη τους δεν εχουν καταφερει τιποτα και απο iq αστα βραστα. για να δινουν νοημα στην ανουσια υπαρξη τους κοιτανε το παρελθον τπροσθετωντας του και μπολικους μυθους

 7. avatar Αυστριακος

  Αυτά τα κατάφεραν οι Έλληνες των "συν Αθηνά και χείρα κίνει", "αναγκα και θεοί πείθονται"κλπ. Οι Ελλαδίτες του "αμυνεσθε περί παρτης", όταν χρειάζονται κάτι κάνουν ένα τάμα, ένα ευχέλαιο ή ζητάνε βοήθεια από το εξωτερικό.

 8. avatar Τόνο Μάσας.

  Αγαπώ τον τόπο μου και τους συνανθρώπους μου αλλά σιχαίνομαι τους "Ελληναράδες" και τους Αρχαιολάγνους.
  Αγαπω όλες τις πατρίδες και τους ανθρώπους που κατοικούν σ αυτές αλλά σιχαίνομαι τους διεθνιστές και την ισοπέδωση τους.

 9. avatar Κατερινα κρητη

  Και αλλά πολλά έχουν προσφέρει οι Έλληνες στην ανθρωπότητα αλλά ότι δεν αξιοποιήσαμε εμείς αυτή την προσφορά και βρισκόμαστε πάντα στη γωνία τιμωρία και απολογούμενοι με ξεπερνά με θυμώνει και με στεναχωρεί σαν πολίτη αυτής της χώρας .

 10. avatar φωφω

  Επιστήμονες του ειδους! Είναι εξερευνηται,με το αποτέλεσμα προσεκτικών παρατηρήσεων,πολύπλοκων πειραμάτων,κ σκληρής δουλειάς. Εκπαιδευμένοι παρατηρητές. Όλα αυτά,με την ικανοποίηση,ότι πρόσθεσαν ένα σημαντικό,μικρό μέρος γνώσεις στη μεγάλη δεξαμενή πληροφοριών του κόσμου!

 11. avatar ΓΝΗΣΙΟΣ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ

  Η Εθνικιστική υπερηφάνεια είναι το δηλητήριο των λαών χωρίζει τους προλετάριους γαι χάρη του μεγάλου κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Οι αναφορές για τά δήθεν επιτεύγματα των Ελλήνων δείχνει Ιμπεριαλιστικες τάσεις και πρέπει να εξαλειφθούν απο τα βιβλία καθώς και τα σύμβολα. Μόνο ο Μαρξισμός Λενινισμος σώζει από τον δηλητήριο του Εθνικισμού και τα επιτεύγματα του θα μείνουν αξεπέραστα για εκατομμύριο χρόνια.

  1. avatar Μπα….

   Fail η τρολλιά σου, άντε σε καμμιά σύναξη της ΧΑ. Τι; Διαλυθήκατε; Τι κρίμα μωεεεεέ......

  2. avatar Χ;χαχαχ

   Συμφωνώ γι'αυτό καμία χώρα δεν έχει κομμουνισμο....επειδή τις καταστρέφει..εκτός από βόρεια Κορέα ..όπου πέρασε ο κομμουνισμός άφησε αποκαιδια...όποτε όποιος θεωρεί τον κομμουνισμό πολίτευμα μπορεί να πάει βόρεια Κορέα να αντιληφθεί πως λειτουργεί....

 12. avatar niaki34

  Ειμαι τοσο υπερηφανη για την εθνικοτητα που πιστευω οτι δεν θα μπορουσα να ανηκω σε αλλο Εθνος...ταυτοχρονα ομως νιωθω τοσο πικρα για τη "καταντια"της χωρας μου.Τοσα λαμπρα μυαλα που βγαινουν φευγουν εξω,κατρακυλα σε πολλους τομεις-πυλωνες και τελειωμο δεν εχει...

  1. avatar ΣΑΛΑΧΙ

   Μπορείς να συνεχίσεις να είσαι υπερήφανη για τους Έλληνες, το ότι φεύγει κάποιος για το εξωτερικό δεν σημαίνει ότι χάνεται, ίσα ίσα διαδίδει το Ελληνικό πνεύμα παντού. Άλλωστε και οι αρχαίοι μας πρόγονοι αυτό έκαναν, μετανάστευσαν παντού και ίδρυσαν αποικίες εκπολιτίζοντας όλους τους άλλους λαούς.

   1. avatar Αστερίας

    Είχαν κρατήσει όμως την ελληνικότητα τους, τη θρησκεία τους, τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό τους.Από τους ακρίτες του Πόντου μέχρι την Αμερική.Σήμερα αυτά υφίστανται επίθεση και μέσα στη χώρα μας από τους νεογενίτσαρους.

    1. avatar Stateless

     Ποια θρησκεία είχαν κρατήσει?
     Δηλαδή θέλεις να μας πεις ότι κακώς έγινες χριστιανός?

    2. avatar βρε

     ποιά θρησκεία τους κρατήσανε? την εβραική?

Παρακαλούμε περιμένετε ...