49
loading

Το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα βρίθει προβλημάτων. Δεν είναι σπάνιες οι εικόνες ασθενών σε ράντζα σε διαδρόμους νοσοκομείων λόγω έλλειψης κλινών και τα «φακελάκια» στους γιατρούς που μετατρέπουν την προσφορά στον άρρωστο σε εμπόριο, κάνοντας την αξιοπρεπή περίθαλψη υπόθεση των πλουσίων.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα γιατρών που έρχονται να προσδώσουν στην έννοια της ανθρωπιάς μια οικουμενική διάσταση. Γιατροί που πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη τιμούν τον ασθενή τους και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να τον ανακουφίσουν από τον πόνο. Γιατροί που όσο και αν σε κάποιους φαντάζει υποκριτικό δεν παίρνουν χρήματα για τις υπηρεσίες τους.

Αυτός είναι ο Αυξέντιος Καλαγκός, ο διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργός, ο Έλληνας της διασποράς που έχει σαν αρχή και τέλος στο λειτούργημά του το μότο: «Να προσπαθείς να γίνεις κάποιος που θα προσφέρει στους άλλους». Ο κ. Καλαγκός χειρουργεί, χωρίς να πληρώνεται, άπορα παιδιά ανά τον κόσμο -και στην Ελλάδα- με συγγενείς καρδιοπάθειες, μέσα από το πρόγραμμα του φιλανθρωπικού ιδρύματος που έχει ιδρύσει «Coeurs pour tous» («Καρδιές για όλους»). Παγκοσμίως υπάρχουν 7 εκατομμύρια παιδιά που έχουν ανάγκη από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Τα τελευταία 18 χρόνια, χάρη στην εκπαίδευση δεκάδων επαγγελματιών υγείας και στη βελτίωση των νοσηλευτικών εγκαταστάσεων και υποδομών σε πολλές χώρες, ο καθηγητής κ. Καλαγκός και η επιστημονική του ομάδα έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπως η Ερυθραία, το Μαρόκο, ο Λίβανος, η Μοζαμβίκη, η Συρία, η Κύπρος, ο Μαυρίκιος, το Κόσσοβο, η Λιβύη, το Εκουαδόρ, τα Νησιά Κομόρες, η Πολωνία, η Σερβία, η Αλγερία, η Τουρκία κ.ά. Χιλιάδες παιδιά από υποβαθμισμένα περιβάλλοντα, σε δύσκολη οικονομική κατάσταση έχουν αποκτήσει ξανά το χαμόγελο τους και την ποιότητα ζωής τους καθώς έλαβαν φροντίδα και θεραπεία από τις ομάδες του «Coeurs pour tous», που συνεργάστηκαν με τις αυτόχθονες ομάδες.

Στην Ελλάδα ο κ. Αυξέντιος Καλαγκός χειρουργεί στο νοσοκομείο «Μητέρα» με ομάδα Ελλήνων καρδιοχειρουργών γιατρών, επιστρέφοντας στην πατρίδα που τόσο αγαπάει.

Ποιος είναι ο Αυξέντιος Καλαγκός

Ο κ. Αυξέντιος Καλαγκός μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, με καταγωγή από βυζαντινή οικογένεια.

Αποφοίτησε το 1984, σε ηλικία 23 ετών, από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή και μετεκπαιδεύτηκε με ειδικότητα στην καρδιοχειρουργική παίδων και νεογνών στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο φιλάνθρωπος καρδιοχειρουργός είναι ένας οικουμενικός γιατρός. Είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Γενεύης και στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ένας διεθνούς φήμης επιστήμονας της ιατρικής, κάτοχος της πατέντας Kalangos Ring, του καινοτόμου δαχτυλιδιού που τοποθετείται στις παιδικές καρδιές.

Ο καθηγητής υποστηρίζει τα παιδιά που νοσούν από συγγενείς καρδιοπάθειες σε όλο τον κόσμο, με συνεχή φιλανθρωπική δράση που απαιτεί τουλάχιστον 300.000 μίλια πτήσεων το χρόνο, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε υποβαθμισμένες χώρες.

Τον τρόπο σκέψης του και τη φιλανθρωπική του δράση ο κ. Καλαγκός την οφείλει στον πατέρα του που ήταν παθολόγος, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα η προσφορά του ήταν τόσο σημαντική που οι Τούρκοι έδωσαν το όνομά του σε δρόμο της περιοχής του Αγίου Στεφάνου.

«Μεγάλωσα σε ένα φιλανθρωπικό περιβάλλον. Ήταν η φιλανθρωπία του πατέρα μου. Το ανακάλυψα μικρό παιδί. Όταν χάσαμε τη μητέρα μας άνοιξε ιατρείο στο σπίτι, 2-3 μέρες την εβδομάδα κοίταζε ασθενείς, ο κήπος μας ήταν γεμάτος. Κοίταζε δωρεάν τους ασθενείς και μάλιστα έβγαζε τα χρήματά του και τα έδινε σε αυτούς τους ανθρώπους για να πάρουν τα φάρμακά τους. Μεγάλωσα με αυτή τη διδασκαλία, με αυτή τη φιλανθρωπική εικόνα του πατέρα μου. Μετά ήταν μέσα στη φύση μου. Το 1998 ο πρώην υπουργός Υγείας της Γενεύης μου ζήτησε να πάω στην Ασμαρά, την πρωτεύουσα της Ερυθραίας για να κοιτάξω τις συνθήκες και να χτίσουμε ένα καρδιοχειρουργικό κέντρο. Από εκεί ξεκίνησε (σ.σ. Coeurs pour tous)» είπε σε παλιότερη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Καλαγκός μαθήτευσε δίπλα στους μεγάλους δασκάλους της ιατρικής, τον Μαγκντί Γιακούμπ και τον Αλέν Καρπεντιέ, που ήταν ο εμπνευστής της πρώτης τεχνητής βαλβίδας καρδιάς. «Οι δύο δάσκαλοι», σημειώνει, «μού μετάγγισαν την αυταπάρνηση και το σθένος που θα πρέπει να έχει ένας χειρουργός» είχε πει.

Έχει βραβευτεί με δεκάδες διακρίσεις. Το 2015 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «Prix Galien», που αποτελεί το σημαντικότερο θεσμό βράβευσης της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας και ένα χρόνο αργότερα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός του απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση του Χρυσού Σταυρού μετά Χρυσού Στεφάνου Δάφνης.

Η ίδρυση του Coeurs pour tous και το παράρτημα στην Ελλάδα

Μεγαλωμένος με την αρχή της φιλανθρωπίας και μετά από την επίσκεψη στην Ερυθραία ο κ. Αυξέντιος Καλαγκός ίδρυσε το 1998 το Ίδρυμα Coeurs pour Tous (Καρδιές για Όλους). Σκοπός να χειρουργούνται παιδιά με συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες ακόμα και αν η οικογένειά τους δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο οικονομικό κόστος μιας τέτοιας επέμβασης. Επιπλέον ο σκοπός του ιδρύματος είναι να εκπαιδεύεται, όπου κρίνεται αναγκαίο, το ιατρικό δυναμικό από τους γιατρούς συνεργάτες του ιδρύματος, ώστε να δημιουργηθεί παγκοσμίως μια ιατρική και νοσηλευτική υποδομή υψηλού επιπέδου.

Το 2015 ανοίγεται παράρτημα του Coeurs pour tous και στην Ελλάδα, το Coeurs pour Tous Hellas. Ο κ. Καλαγκός και η ομάδα του δεσμεύονται στην ελληνική κοινωνία να προσφέρουν στα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Με αίσθημα ευθύνης πραγματοποιούν την υπόσχεσή τους. Όλοι οι γιατροί του «Καρδιές για όλους» χειρουργούν αμισθί, με τον κ. Καλαγκό να προσφέρει τις υπηρεσίες του, μαζί με μια ομάδα έμπιστων συνεργατών, στο «Μητέρα».

Μόνο στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, γεννιούνται 800 έως 1.000 παιδιά με καρδιοπάθεια. Από αυτά τα παιδιά, το 1/3 (κυρίως νεογνά) χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Έως σήμερα, όπως αναφέρει το Ίδρυμα, έχουν χειρουργηθεί 15.000 παιδιά.

Τα νούμερα που συνοδεύουν το Ίδρυμα φέρνουν χαμόγελα. 18 χρόνια λειτουργίας, δράση σε 25 αναπτυσσόμενες χώρες, 122 γιατροί εκπαιδεύτηκαν με υποτροφίες, διανύθηκαν 300.000 μίλια πτήσεων, έχουν γίνει 600 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς και έχουν χειρουργηθεί 15.000 παιδιά άπορα παιδιά.

Τον Ιανουάριο του 2018 ο διάσημος καρδιοχειρουργός ο κ. Αυξέντιος Καλαγκός υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», με στόχο να συμβάλλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του μοναδικού στην Ελλάδα Τμήματος που λειτουργεί στο «Αγία Σοφία».

Το «ευχαριστώ» με ένα κουτί γεμάτο φιλιά

Η σχέση του καρδιοχειρουργού με τα παιδιά είναι αμφίδρομη. Εκείνος τους δίνει την ευκαιρία να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και αυτά ανταποδίδουν με ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα φιλί.

Όταν σε παλιότερη συνέντευξη του στο «Βήμα» ο κ. Καλαγκός κλήθηκε να επιλέξει περιστατικά που τον έχουν σημαδεύσει αυτό που αφηγήθηκε για τη μικρή Έλγκα συγκινεί, καθώς τα παιδιά έχουν έναν μοναδικό τρόπο να πουν το δικό τους ευχαριστώ και να δείξουν την αγάπη τους. Και το σημάδι τους μένει ανεξίτηλο στην καρδιά του κ. Καλαγκού, όπως αφήνει και εκείνος το δικό του στις εγχειρισμένες καρδιές τους.

«Οι γονείς της πούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν προκειμένου να πάνε στην Τιφλίδα για να υποβληθεί η μικρή σε χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση έγινε και όλα πήγαν καλά. Λίγο πριν βγει από το νοσοκομείο η μικρούλα Έλγκα ήρθε και με βρήκε. Στα χέρια της κρατούσε ένα ξύλινο κουτί. Μου το έδωσε και μου είπε: "Δεν έχω κάτι άλλο να σας δώσω. Ξέρω ότι αυτό δεν έχει μεγάλη αξία. Το είχα όμως στο δωμάτιό μου και έχω βάλει μέσα όλα τα φιλιά μου". Το ξύλινο αυτό κουτί το έχω πάνω στο γραφείο μου και το κοιτάζω κάθε πρωί προτού ξεκινήσω τη μέρα μου. Κάθε φορά που το κοιτάζω σκέφτομαι τι είναι αυτό που έχει πραγματική αξία στη ζωή. Και προχωράω…».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

49
σχόλια
 1. avatar Eimarmeni

  Θυμιζει λιγο πολακη

 2. avatar ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

  ΤΡΕΞΕ ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑ.

  ΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΓΝΗΣΙΕ ΑΠΟΓΟΝΕ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ.

  ΔΕΞΟΥ ΛΙΑΓ ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΤΟΝ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΘΑΝΑΣΗ
  ΠΟΥ ΓΕΡΑΣΕ ΚΑ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΜΕ ΜΑΤΙΑ ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ
  ΚΑΙ ΣΤΗΘΙΑ ΠΛΗΓΩΜΕΝΑ ΣΤΑ ΕΡΗΜΑ ΤΑ ΞΕΝΑ.
  ΣΤΗΝ ΞΕΝΙΤΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

  ΒΑΛΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑΤΡΕ
  ΜΕΣ ΤΗΝ ΣΑΚΟΡΑΦΑ
  ΤΡΥΠΑ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΜΟΥ
  ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΙΑ.

  ΤΡΕΞΕ ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑ
  ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΜΕ ΣΩΣΕΙΣ
  ΚΙ ΑΠ ΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΜΟΥ
  ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΓΛΥΤΩΣΕΙΣ.

  ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝΕ
  ΣΤΟ ΔΟΛΙΟ ΤΟ ΚΟΡΜΙ
  ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΧΡΙΣΤΗ
  ΤΩΡΑ Η ΖΩΗ.

 3. avatar καμιά

  σχέση με τον πολυλιγάκι και το ΕΣΥ

 4. avatar Demi……

  Χίλια μπράβο.κλαιω από συγκίνηση, Άξιος άνθρωπος.και πάλι ΜΠΡΑΒΟ

 5. avatar Κατερινα 999999

  Άνθρωπος, με όλη τη σημασία της λέξης ,γνωρίζω ένα κορίτσι που έχει χειρουργήσει πριν 3 χρόνια και είναι μια χαρά !!!

 6. avatar Σφιγγει το χερι σ αυτον τον ξεφτιλα πουλημενο

  αν ειναι δυνατον σφιγγει το χερι στον ξεφτιλισμενο στη φωτογραφια ! Ο πσραδεισος με την κολαση χαιρετιουνται ! Ο Αγιος Θεος να σου στελνει Θεια χαρη και σωτηρια δαφνοστεφανωμενη !

  1. avatar Και….

   Οι δυό ασπρομάλληδες της φωτογραφίας , της εκκλησίας άνθρωποι υποτίθεται πως ειναι ...αλλά στην πραγματικότητα ..... άστα βράστα! Γενικά στην ζωή ,αλλά κυρίως στην πολιτική , τίποτα δεν ειναι όπως φαίνεται ... δυστυχώς ! Καμία σχέση η βιτρίνα με την αληθινή όψη.... Πάντα κάνει εντύπωση ο λύκος με την προβιά αρνιού ....

 7. avatar Αστυνομία Γλώσσας

  Παρακαλώ διορθώστε όπου υπάρχει \"χειρούργος\" ή \"καρδιοχειρούργος\" σε \"χειρουργός\" ή \"καρδιοχειρουργός\". Σε ένα σημείο μόνο το έχετε σωστά. Το -ούργος συνδέεται πάντα με κάτι κακό και το -ουργός με καλό. Π.χ. \"Κακούργος\", \"πανούργος\" κλπ. Και, \"χειρουργός\" \"αυτουργός\"....Εξαίρεση το \"πρωθυπουργός\" που θα έπρεπε, σύμφωνα με τον κανόνα, να γράφεται \"πρωθυπούργος\".......

  1. avatar κωστας κωστακης

   xaxaxa να σαι καλα μ εκανες και γελασα

  2. avatar Καζανοκεφαλος

   Καλά τα γράφει γιατί εκτός από τον συγκεκριμένο και κάποιους λίγους άλλους οι υπόλοιποι συνάδουν με αυτό που περιγράφετε

  3. avatar συγχαρητηρια!!

   το εργο σας ειναι αξιεπαινο!! θαυμαζω τους ανθρωπους οι οποιοι διαβαζοντας ενα τετοιο συναρπαστικο κειμενο εχουν το κουραγιο στο τελος να θυμουνται τοσο σχετικα! ασημαντες λεπτομερειες!!

   1. avatar criskalts

    Τα \'\'έργου σημαντικά\'\' τονίζονται στην λήγουσα, όπως τα ξυλουργός, σιδηρουργός, χειρουργός κλπ, σε αντίθεση με τα κακούργος, πανούργος και ραδιούργος, αν και πολλοί γιατροί-χειρουργοί είναι κακούργοι πανούργοι και ραδιούργοι.
    Η Ελληνική γλώσσα, μέσω της ορθής γραμματικής παιδείας, έχει την ικανότητα διαβάζοντας ένα τέτοιο συναρπαστικό κείμενο να σου αποτυπώνει σε συνειδητό και υποσυνείδητο τέτοιες ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ώστε να αποκρυσταλλώνεις τα σημαντικά της ζωής και να πορεύεσαι με αυτά.
    Γι\' αυτό φίλε μου μην ειρωνεύεσαι κανέναν, όπως κάνουν εδώ μέσα κατά συρροήν κάτι πεζοί αλλά και \'\'έμμετροι\'\' εμετικοί σχολιαστές!!!

  4. avatar olymbitis

   Xaxaxaxa....σωστός στο τελευταίο

 8. avatar βρε ουστ!!!

  ;άνθρωποι σαν και σας μας κάνουν να μη χάνουμε την ελπίδα για το μελλον της ανθρωπότητας!
  να γιατί είμαστε υπερήφανοι πως είμαστε Ελληνες!

 9. avatar niaki34

  Αυτο το αρθρο επρεπε να δημοσιευτει πρωινη ωρα να το διαβασουν ολοι!
  Ελπιδα ανθρωπιας ειστε κ.Καλαγκο!!!!Σεβασμος στο προσωπο σας....!!!!

 10. avatar SCULLYXL5

  ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟΣ!!!

 11. avatar νανσυ28

  Μπραβο σου....το νομπελ ομως το παιρνουν κατι απατεωνες.....απλυτοι...αθελληνες...ψευτες που κοιτανε να βαλουν μονο λεφτα στη τσεπη και να παρουν μιζες...

 12. avatar Μπράβο!

  Συγκλονιστικοι, ευλογημένοι, μοναδικοί Άνθρωποι, υπάρχουν για να μας δείχνουν διαρκώς πόσο καλύτεροι μπορούμε να γίνουμε...

 13. avatar Τρόλεϊ

  Κανείς καλό θα δεις καλό

 14. avatar Catman

  Εισαι σπάνιο είδος Ανθρώπου. Ίσως μοναδικός συνέχισε έτσι να σώζεις ψυχούλες μικρές μπράβο και πάλι μπράβο δεν υπαρχουν λόγια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...