26
loading

Ο Ιανουάριος του 1994 δεν είναι ένας συνηθισμένος Ιανουάριος. Σημαδεύτηκε από ένα έγκλημα αποτρόπαιο. Ένα έγκλημα φρικτό που έκανε μια ολόκληρη κοινωνία να ζητά όχι απλά την τιμωρία του ενόχου αλλά την κεφαλή του επί πίνακι.

Λίγες ώρες μετά την έλευση της νέας χρονιάς, αποκαλύπτεται πως ένας πατέρας, βίασε και στη συνέχεια σκότωσε τον εξάχρονο γιό του. Είναι από τις ελάχιστες φορές (αν όχι η μοναδική) που τα ΜΜΕ στο σύνολο τους καταργούν κάθε τεκμήριο αθωότητας και καταδικάζουν οριστικά και αμετάκλητα, έναν κατηγορούμενο πριν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.

Η ομολογία του Μανώλη Δουρή δεν αποτελεί «ελαφρυντικό» για τον Τύπο της εποχής. Πολλά είναι τα παραδείγματα υποθέσεων που αποκαλύπτεται στο τέλος πως οι ομολογίες ήταν προϊόν ασφυκτικών πιέσεων. Αλλά όλα αυτά εκείνες τις ημέρες ήταν… ψιλά γράμματα. Υπήρχε μια ολόκληρη χώρα που διψούσε για το αίμα του ενόχου και τα ΜΜΕ το πρόσφεραν απλόχερα.

Ακόμα και σήμερα που έχουν περάσει τόσα χρόνια υπάρχουν πολλοί και έγκριτοι νομικοί, που τονίζουν πως η υπόθεση Δουρή είναι από τις πλέον σκοτεινές στα εγκληματολογικά χρονικά της Ελλάδας ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχουν στοιχεία που αγνοήθηκαν.

Για πολλούς ο Δουρής ήταν ένα αδίστακτο κτήνος για κάποιους άλλους, ωστόσο, ήταν ένας φτωχοδιάβολος που σήκωσε τον σταυρό ενός φρικτού εγκλήματος που ουδέποτε έκανε.

Ο Μανώλης Δουρής και ένα φρικτό έγκλημα

«Ένας περίεργος και κακότροπος άνθρωπος». Έτσι περιέγραφαν τον Μανώλη Δουρή οι συγχωριανοί του, στην Ερμιόνη Αργολίδας. Ένας άνθρωπος που δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα και η συμπεριφορά του ήταν -τουλάχιστον- ύποπτη και «έσερνε» μαζί του διάφορες φήμες.

Πραγματικά, ο 40χρονος τότε Μανώλης Δουρής ήταν ένας άνθρωπος για τον οποίο ακούγονταν πολλά αλλά είχε και πολλά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία είχαν ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Όταν πολέμησε στην Κύπρο την περίοδο της τουρκικής εισβολής τα προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν και ο Δουρής έγινε ένα αγρίμι. Είδε πολλές σφαγές και πολλές φορές νοσηλεύτηκε σε νοσοκομεία. Είχε αποκτήσει το «σύνδρομο της Κύπρου», όπως αποφάνθηκαν οι γιατροί.

Μετά τον πόλεμο, παντρεύεται κάνει επτά παιδιά και ζει με την οικογένεια του στην Ερμιόνη. Τα όσα ακούγονταν στην μικρή τοπική κοινωνία, άρχισαν να απασχολούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία προπαραμονές πρωτοχρονιάς του 1994. Ο 6χρονος γιος της οικογένειας, Νικόλας, βγαίνει να παίξει στο χωριό. Δε θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι του.

Οι γονείς του, ολόκληρο το χωριό και η αστυνομία ψάχνουν να τον βρουν. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς αποκαλύπτεται το φρικτό έγκλημα. Ο Μανώλης Δουρής ήταν αυτός που βρίσκει (σε ένα σημείο που αν και είχε ερευνηθεί κανείς δεν το είχε εντοπίσει νωρίτερα) το άψυχο και φρικτά κακοποιημένο σώμα του μικρού Νικόλα.

Ολόκληρη η Ελλάδα συμπαραστέκεται στο δράμα του πατέρα που μπροστά στις κάμερες δείχνει να καταρρέει.

Μια ομολογία που «πάγωσε» μια ολόκληρη χώρα

Το σημείο που βρέθηκε νεκρός ο μικρός Νίκος

Λίγες ώρες μετά την έλευση του νέου έτους τα πάντα ανατρέπονται. Ο Μανώλης Δουρής, σύμφωνα με την αστυνομία, πέφτει σε αντιφάσεις και ομολογεί πως αυτός ήταν που χτύπησε, βίασε και στη συνέχεια έκρυψε το πτώμα του γιου του καθώς νευρίασε πολύ επειδή άργησε να γυρίσει στο σπίτι.

Το κλίμα αλλάζει. Όλοι ζητάνε την παραδειγματική τιμωρία του δράστη. Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «ανθρωπόμορφο κτήνος», «υποκριτικό τέρας», για έναν «ελεεινό άνθρωπο». Τότε ήταν που η ιδιότυπη ομερτά της κλειστής τοπικής κοινωνίας, «σπάει» και οι συγχωριανοί αρχίζουν να μιλάνε για μια προβληματική οικογένεια και για έναν πατέρα που εξέδιδε τα παιδιά του για να παίρνει λεφτά και να καλοπερνάει ο ίδιος.

«Δε καταλάβαινα τι είχα κάνει αλλά ούτε πώς το είχα κάνει. Ήταν σα να ήμουν σε ένα όνειρο, σε έναν εφιάλτη. Αυτή η αρρώστια με οδήγησε σε αυτές τις απάνθρωπες πράξεις» είχε ομολογήσει ο Δουρής on camera στη δημοσιογράφο του Mega, Ελίζα Καλλίτση.

Κάθε πρόσωπο τεκμαίρεται αθώο μέχρι να αποδειχθεί νόμιμα η ενοχή του. Για την περίπτωση ομολογίας του δράστη, δεν υπάρχει καμιά απολύτως εξαίρεση, όπως προβλέπει ο δημοσιογραφικός κώδικας δεοντολογίας. Ο Δουρής, όμως, έχει καταδικαστεί πριν καν δικαστεί.

Το ίδιο έγινε και στο πρωτόδικο δικαστήριο. Στις 23 Νοεμβρίου 1994, το Κακουργιοδικείο της Κορίνθου καταδικάζει τον Δουρή σε ποινή φυλάκισης 1 έτους για ασέλγεια, κάθειρξης 20 ετών για βιασμό και ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Στη δίκη αλλά και πριν, ο Δουρής αναιρεί την ομολογία του, αρνείται πως αυτός σκότωσε το παιδί του και με δηλώσεις του αφήνει να εννοηθούν διάφορα σενάρια. Τίποτα απ’ όλα αυτά, όμως, δεν έχει πλέον σημασία.

Ο άγραφος νόμος της φυλακής και μια προδιαγεγραμμένη αυτοκτονία

Ο παραμορφωμένος από το ξύλο, Μανώλης Δουρής, μέσα στην κλούβα της αστυνομίας

Όταν γίνεται γνωστό πως ο Δουρής θα μεταφερθεί στις φυλακές της Τρίπολης, οι τρόφιμοι απειλούν με εξέγερση. Οι αρχές τελικά τον μεταφέρουν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Κέρκυρας. Στη διάρκεια της μεταφοράς ξυλοκοπείται άγρια, κακοποιείται και βιάζεται από τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Όταν βγαίνει από την κλούβα της αστυνομίας τα πλάνα των τηλεοπτικών καμερών δείχνουν έναν άνθρωπο πρησμένο από το ξύλο. Ο Δουρής είχε πέσει θύμα του άγραφου νόμου που εφαρμόζουν οι βαρυποινίτες σε περιπτώσεις παιδοκτονιών.  Μέσα σε δύο χρόνια ο Δουρής αλλάζει τέσσερα διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα.

Τελικά, στις 24 Φεβρουαρίου 1996 ο Δουρής βρίσκεται κρεμασμένος με το καλώδιο της τηλεόρασης μέσα στο κελί του στις φυλακές της Τρίπολης. Ο φάκελος κλείνει οριστικά.

Τα σκοτεινά σημεία μιας φρικτής υπόθεσης

Συγκεντρωμένος κόσμος έξω από το σπίτι της οικογένειας Δουρή

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο Δουρής αυτοκτόνησε από τις τύψεις ή από την κακοποίηση που δεχόταν καθημερινά. Όπως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο Δουρής είναι πράγματι ο δράστης της φρικτής αυτής ανθρωποκτονίας ή ένας από τους δράστες ή απλά του φόρτωσαν ένα έγκλημα που ποτέ δεν έκανε για να προστατευτούν άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το πόρισμα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, θα μπορούσε να είναι από μόνο του η αφορμή για να ερευνηθεί η υπόθεση. DNA του πατέρα βρέθηκε πάνω στο άψυχο κορμάκι του Νικόλα. Δεν ήταν το μόνο, όμως. Αταυτοποίητο μέχρι και σήμερα DNA που δείχνει ξεκάθαρα σεξουαλική αρρωστημένη πράξη, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, βρέθηκε στο 6χρονο παιδί.

Η οικογένεια του Δουρή ακόμα και σήμερα αρνείται πως εκείνος είναι ο δράστης. Ο γιος του, Δημήτρης, είχε πει πως δράστης ήταν ένας «άλλος άνθρωπος από το χωριό που είχε ασελγήσει σε πάρα πολλά παιδάκια. Αλλά εκείνος είχε χρήματα και τον κάλυπταν». Κάτι αντίστοιχο έχει ισχυριστεί και η σύζυγός του Δουρή, Γεωργία, την οποία ο Δουρής μέσα σε ένα από παραληρήματα που είχε την είχε κατηγορήσει ως δράστη του εγκλήματος από κοινού με τον εραστή της. Εκείνη, ωστόσο, ποτέ δεν έφυγε από το πλευρό του.

Ο διορισμένος δικηγόρος (αφού κανείς άλλος δεν δεχόταν να τον αναλάβει) του Δουρή, Βασίλης Καρύδης, υποστηρίζει πως ο πελάτης του ήταν τελικά αθώος και πως υπό την πίεση της κοινής γνώμης αλλά και των ΜΜΕ, το δικαστήριο δεν εξέτασε όπως θα έπρεπε όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του.

«Από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης των εγκληματολογικών εργαστηρίων μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω η ταυτότητα του δολοφόνου του παιδιού. Μπορεί άλλος να είναι ο βιαστής κι άλλος ο δολοφόνος», είχε εκτιμήσει εκείνη την περίοδο, σε συνέντευξη του στην Ελευθεροτυπία, ο καθηγητής εγκληματολογίας και μετέπειτα υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar Σοφ. Μ

  Έλεος!!! Τόσα συντακτικά λάθη σε ένα κείμενο;;;;;

 2. avatar ΟΙ ΑΓΡΑΦΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

  ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΦΥΛΑΚΟΒΙΟΙ Κ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΝΕ ΠΟΥ ΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΟΒΙΟΥΣ...
  ΝΑ ΓΙΑΤΙ Η ΦΥΛΑΚΚ ΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ....

 3. avatar Νικος αλ

  Τα τρια του παιδια ηταν στο σκαγιοπουλειο ιδρυμα ενα που ειχε ερωτηθει ειχε απαντησει αρνητικα για τον πατερα του.

 4. avatar Ταξιτζής

  Δυστυχώς, τα δικαστήρια τότε ήταν έρμαια της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ. Τα 90\'s η Ελλάδα ήταν υπανάπτυκτη, σαν χωριό.

 5. avatar ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

  Υπάρχει κάτι που εμποδίζει την δικαιοσύνη να ανοίξει ξανά τον φάκελο της υπόθεσης Δουρη, όχι για τον πατέρα, δεν θα κάνω σχόλιο αν ήταν η\'\' ήταν ένοχος, αυτό ας το δείξουν τα στοιχεία όχι τα κάτι είδα κάτι άκουσα κάτι μυρισα κάτι πήρε το αυτί μου,αλλά για την μνήμη του παιδιού που χάθηκε τόσο άδικα.

  1. avatar Ραφαελα Παπαδοπουλου

   Τι ειδες αληθινε λογε?? τι ακουσες?? γιατι φοβουνται οι περιπτεραδες και γενικα ο κοσμος της ερμιονης να μιλησουν?

 6. avatar Ακόμα θυμάμαι….

  τις κρυφές ματιές στην κάμερα όταν δήθεν πενθούσε. Αυτό που με λυπεί στην προκειμένη είναι πως τελείωσε πολύ γρήγορα η τιμωρία του. Έπρεπε να τον κρατούσαν ζωντανό και να του λιώνουν το κορμί για χρόνια. Όχι μόνο για όσα συνέβησαν στο αγγελούδι, γιατί ακόμα κ ο ίδιος να είναι αθώος , επέτρεψε να του συμβούν τα αδιανόητα, αλλά και για τα όσο περνούσαν όλα του τα παιδιά.

 7. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

  .. οι συγχωριανοί αρχίζουν να μιλάνε για μια προβληματική οικογένεια και για έναν πατέρα που εξέδιδε τα παιδιά του για να παίρνει λεφτά και να καλοπερνάει ο ίδιος...
  εξεδιδε τα παιδια του σε ποιους;;ξωμεριτες;;;
  η μαμα ως γνωστης που υπεθαλπε τον εκδοτη τι ποινη πηρε;;
  τα αλλα παιδια ,μεγαλυτερα , τι υπεδειξαν ως βιαστη τους;;
  οι που τον σακατεψαν ποσο πληρωμενοι ;
  τον αλλον τον σακατεψαν οι δεσμοφυλακες και τον εβλεπαν μετα για 12 ωρες ακινητο, απτις καμερες στο κελι
  ΑΧ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΚΙΑ....
  Ταντερα μου γυριζουνε
  σα σε σκεφτω κακιά μου
  και η χολη σου μουπνιξε
  μυαλο και σωθικά μου
  Παππουδια εθνικοφρονες
  βιαζουνε παιδακια
  κιαντιδωρο απ του παπά
  παιρνουνε τα χερακια
  Οι τσιφλικαδες του πασά
  γινανε αφενταδες
  κοι κουρεληδες πολεμουν
  για λευτερες ελλαδες
  Μαγκιά (?)ανιά
  και ματι φινιστρινι
  να βλεπεις τον πλησιον σου
  σκουπιδι ναχει γινει
  Κιεσυ ψου ψου μουμου
  και γκοσιπ στα καναλια
  αρενες και σαρβάιβορ
  καθε λογης ρεταλια
  Κυστερα απ το τζερτζελο
  δηλωσεις τρεχω κανω
  τοξερα μα δε μιλαγα
  να μη με πουν ρουφιάνο
  θεμιδα και σωφρονισμος
  ξεφτιλα ως το πατο
  σκουπιδια πανω σ\'εδρανα
  σκουπιδια και πιο κατω
  Αυτον που ισως κατι πει
  ισως αποκαλυψει
  στους πληρωμενους βαλτονε
  το στομα να το κλεισει
  Της εξουσιας τα σκυλια
  φινα θα τη περνανε
  γιατι εχουν στη δουλεψη
  σκυλους να τους φυλανε
  Σκυλους ,κακους, ανθελληνες
  ταχα μου εθνικαρες
  με κουστουμιες με αμφια
  και δωρεαν κουρσάρες
  ΥΓ: ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ στο σαμαροπαίδι της πρωινης βαρδιας λογοκρισιας

  1. avatar ?

   Το πιο πικρό, το πιο λυπηρό, το πιο (σοκαριστικά) αληθινό, το πιο συγκλονιστικό, το πιο συγκινητικό και (ασύγκριτα) το πιο ωραίο σου, λακη.Μπράβο σου!♥️

   1. avatar παπαχαφιέ

    και να σκεφτεις συντροφε....
    το πιο\'\' ευφυές και καλα\'\', ζωντανο επι γης , το παστουρώνεις ! για τη πλακα σου , με το φτηνοτερο δολωμα,
    δηλαδη τι δολωμα και τριχες περμανάντ...;;
    έπεα πτερόεντα,αερα κοπανιστο,λογακια
    φιλοφρονηση το λενε οι γραμματιζούμενοι.....
    θεος φυλάξοι...
    αρχισα να λεω το ξορκι,...ξερεις!

    1. avatar ?

     Άστο ξόρκι, αυτό το φτιάξες για άλλη περίσταση και για άλλο πρόσωπο, δε βοηθά.

     Πάρε ♥️♥️♥️ για να μάθεις
     και λέγε ξόρκια αβέρτα - κουβέρτα λακη, δε σε σώζει τίποτα και κανείς! ?

     1. avatar παπαχαφιέ

      ...Ινα πληρωθει το ρηθεν δια του προφητου λακη λεγοντος.....
      \'\'\'Με όλη σου τη μαστοριά
      τη πρωτη να μου χωσεις
      εξον και θες χαιρετισμο
      τον πονο να μου δωσεις
      Υστερα στο κορμακι μου
      φερσου σα σε σκουπιδι
      θα εχω πια λευτερωθει
      θαχω για παντα φύγει...\'\'\'
      Τι νομισες;;... μπρικια κολλάω;;

     2. avatar ?

      Αυτή είναι η μαντινάδα και όχι το ξόρκι!
      Δεν ήγγικεν η ώρα να πληρωθεί το, δια της μαντινάδας, ρηθέν, λακη.

 8. avatar ΠκΦ

  Έχω ένα ερώτημα.Η κρατική μηχανή τον συνέλαβε, τον δίκασε και καταδίκασε και τον έκλεισε στην κρατική φυλακή.Εκει συνέβησαν αυτά που συνέβησαν.Το κράτος δεν έχει καμία ευθύνη για την τύχη του ;Η είμαστε ακόμη στην εποχή των ρωμαϊκών αρενων που βάζανε άγρια θηρία να μαλώνουν μεταξύ τους;

 9. avatar J. Kyp

  Η υιοθεσία από ζευγάρια του ιδιου φίλου σας πείραξε. Οι στρειτ ανωμαλαρες δεν πειράζουν

  1. avatar criskalts

   Και ποιος σου είπε ρε [...] οτι τους νορμάλ ανθρώπους, την συντριπτική πλειοψηφία, δεν τους πειράζουν οι στρειτ ανωμαλαρες;
   Για κοίταξέ το ρε με το στρεβλό σκεπτικό σου, το μεγάλο κακό δεν αθωώνει ένα μικρότερο. Η σάπια λογική δεν θα σου περάσει όσο κι αν προσπαθήσεις.
   Άντε κοιτάξου ρε.

   1. avatar J. Kyp

    Να κοιταχτεις εσύ μαριδοφαγε που πεθαίνουν παιδιά από πείνα, χωρίς γονείς, αλλά και σε παραγκουπολεις και καθόμαστε και ακούμε κάτι τύπους σαν εσένα, με χρηστα ήθη, αντί να σας ρίξουμε στη θάλασσα να δείτε από κοντά τις τσιπούρες που καταβροχθιζετε. Τα ήθη σου στοιχιζουν ζωές εθνικοφρονα της καρδιάς μας........

 10. avatar Stateless

  Μόνο ο θεός ή κάποιος άλλος παρόμοιος μπανιστηρτζης που μπορεί να ήταν παρών, θα ξέρει τι ακριβώς έγινε.

 11. avatar kos g2

  το τραγικοτερο εκτος απο την κακοποιηση και την απωλεια ενος μικρου αθωου παιδιου ειναι οτι μπορει να υπαρχει εκει εξω ενα τομαρι που ποτε δεν πληρωσε

  1. avatar ολόσωστη

   Η παρατήρηση.
   Και τώρα μπορεί να βρεθεί. Και ο ΕΛ.ΑΣ σωστός.Πέραν τούτου.
   Αν είναι αλήθεια ότι η μάνα χώρευε πάνω στα τραπέζια στα μανδράκια στη Ερμιόνη τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία γιατί δεν την φουνταρατε;
   Δίπλα είναι γκρεμός και θάλασσα. Ότι πρέπει.

 12. avatar Elix

  Η γυναίκα του στάθηκε στο πλευρό του γιατί δεν ήθελε να βγει η αλήθεια και από τον πόνο της το βράδυ της Ανάστασης (4 μήνες μετα το θάνατο του παιδιού της) χόρευε πάνω στα τραπέζια στο Μανδράκι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μάθαμε ποτέ την αλήθεια.

 13. avatar ΓΚ

  Θυμάμαι έναν «δημοσιογράφο» που ρώτησε τον Δουρη όταν τον πήγαιναν για αναπαράσταση «τι σας έλεγε το παιδί όταν το βιαζατε;».Και αναρωτήθηκα ποιος είναι πιο άρρωστος ,ο Δουρης η ο «δημοσιογράφος»

 14. avatar SCULLYXL5

  ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ???

 15. avatar Cherry

  Ο Δουρής καταδικάστηκε άδικα γία το φόνο. Η ποινή του θα ήταν σωστό να αφορά σεξουαλική εκμετάλευση ανηλίκων καθώς ο ίδιος εξέδιδε τα παιδιά του. Και στη περίπτωση του μικρού Νικόλα αυτό έγινε κατόπιν συμφωνίας με τον πελάτη. Παρέδωσε τον γιο του και πήρε τα χρήματα. Φυσικά δεν φανταζόταν πως θα κατέληγε έτσι το παιδί. Από εκεί και πέρα ήταν δύσκολο να αποφύγει τις κατηγορίες. Και η σύζυγός του τα γνώριζε όλα γι αυτό του στάθηκε.

 16. avatar Stateless

  \"Υπήρχε μια ολόκληρη χώρα που διψούσε για το αίμα του ενόχου και τα ΜΜΕ το πρόσφεραν απλόχερα.\"
  Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε.

 17. avatar Πω πω!

  Σε τι τερατώδη κατάσταση μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος... Ούτε τα ζώα στην ζούγκλα δεν τα κάνουν αυτά!

Παρακαλούμε περιμένετε ...