104
loading
Γράφει
ο Κωνσταντίνος Κάλτσας

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 Αυγούστου προς Τρίτη 21 του μηνός η Ελλάδα βγαίνει τυπικά από το πρόγραμμα εποπτείας που της είχε υποβληθεί από τους δανειστές της, τα λεγόμενα μνημόνια. Τα χρόνια που πέρασαν, σημαδεύτηκαν από μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, που έπληξε σαν σε περίοδο πολέμου τον παραγωγικό ιστό της χώρας, τις εργασιακές σχέσεις και το εισόδημα των πολιτών, δημιουργώντας τεράστια χάσματα στην κοινωνία και αμέτρητες ιστορίες πόνου και καταστροφής.

Το τέρμα της επίσημης περιόδου των μνημονίων δεν ερμηνεύεται με τον ίδιο τρόπο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ούτε αποτελεί σαφές προμήνυμα για μία επόμενη ημέρα οικονομικής ανάταξης και ανάπτυξης. Σίγουρα όμως αφήνει πίσω μία από τις πιο έντονες και διχαστικές εποχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η πορεία της οικονομίας ακολούθησε ραγδαία επιδείνωση. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας άρχισαν να διαφαίνονται με μεγάλες πορείες στην Αθήνα και άλλες πόλεις και έναν γενικότερο αναβρασμό να επικρατεί.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της αντίδρασης του κόσμου ήταν το κίνημα των Αγανακτισμένων. Χιλιάδες άνθρωποι χωρίς κάποιο κομματικό κάλεσμα άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες τον Μάιο του 2011, καθιστώντας το «καλοκαίρι των Αγανακτισμένων» την πρώτη μεταπολιτική λαϊκή εκδήλωση που δεν μπαίνει στα κλασικά αναλυτικά εργαλεία της πολιτικής θεωρίας.

Στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τι ήταν οι Αγανακτισμένοι, ποιος τους κινητοποίησε και γιατί εδώ και κάποια χρόνια δεν έχουμε αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, μιλήσαμε με τον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Πλειό.

«Ήταν ένα κίνημα νέου τύπου»

«Κατ’ αρχήν αυτό το φαινόμενο των Αγανακτισμένων εντάσσεται στα κινήματα νέου τύπου τα οποία οργανώνονται κατά κύριο λόγο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαφέρει από τα μονοθεματικά κινήματα, τα οποία ήταν της μόδας τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Απευθύνονται σε ένα μεγάλο και ετερογενές κοινό και στελεχώνονται αναλόγως» αναφέρει ο κ. Πλειός.

Όσον αφορά τα αίτια της ανάδυσης του φαινομένου αυτά θα πρέπει να τα ψάξει κάποιος στις λεγόμενες μνημονιακές πολιτικές. «Μην ξεχνάμε ότι το κίνημα των Αγανακτισμένων έγινε τον Μάιο του ’11. Επί έναν χρόνο, από τότε που άρχισαν να εφαρμόζονται μνημονιακές πολιτικές, υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις. Άρα σίγουρα υπήρχε καύσιμη ύλη, είχε προετοιμαστεί ο δρόμος για μία πολιτική κινητοποίηση και μάλιστα έντονη.

Η διαφορά από τις μέχρι τώρα πολιτικές, συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις είναι το γεγονός ότι αυτό το οποίο οργανώθηκε στην πλατεία Συντάγματος δεν είχε τα χαρακτηριστικά μόνο πολιτικής κινητοποίησης. Υπήρχαν συζητήσεις, μουσικές, τραγούδια, υπήρχε μία ατμόσφαιρα χαράς. Θα έλεγε κανείς ότι είχε ένα φεστιβαλικό, με την καλή έννοια του όρου, χαρακτήρα, όπου οι άνθρωποι εκτός από πολιτικές ιδέες, εκφράζουν και άλλες ανησυχίες.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι μέλη αριστερών νεολαιών ήταν επιφυλακτικά στην αρχή απέναντι στο φαινόμενο και σταδιακά το προσέγγισαν. Και φαντάζομαι ο λόγος ήταν ότι δεν είχαν τον έλεγχο. Διότι οι πολιτικές οργανώσεις, όχι μόνο στην Αριστερά αλλά και παντού, επιδιώκουν τον έλεγχο ακριβώς για να επιτευχθεί ο σκοπός τον οποίο επιδιώκουν».

Φυσικά υπάρχει και μία παράδοση εξέγερσης, μία παράδοση εναντίωσης στην Ελλάδα. Όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στον πολιτισμό και στις συνήθειες. Θα έλεγα ότι αυτοί είναι οι τρεις συστατικοί παράγοντες: η αντίδραση στα μνημόνια, η κουλτούρα της αντίστασης και κυρίως ο φεστιβαλικός χαρακτήρας αλλά και ο μη κομματικός χαρακτήρας της εκδήλωσης.

Παρατηρήθηκε να έχουμε το φαινόμενο των λεγόμενων δύο πλατειών: «Την πάνω πλατεία η οποία υιοθετούσε μία άλλη συμπεριφορά και η αντίδρασή της θα έλεγα ότι ήταν κατ’ εξοχήν ηθική. Με χειρονομίες, εκφράσεις, τοποθετήσεις λεκτικές και μη λεκτικές που δεν συνάδουν για παράδειγμα με την παράδοση της Αριστεράς. Ήταν περισσότερο εξωστρεφείς, ήθελαν να φανούν στα κανάλια. Μην ξεχνάτε ότι οι κάμερες ήταν στημένες ακριβώς στο πάνω μέρος της πλατείας. Ενώ στο κάτω μέρος οι άνθρωποι ήταν περισσότερο εσωστρεφείς. Έχτιζαν ιδέες, ενώ οι πάνω έχτιζαν εικόνες για τα Μέσα επικοινωνίας.

Στην κάτω πλατεία υπήρχαν ομάδες που ανήκαν στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, άνθρωποι οι οποίοι ανήκαν στον χώρο των παραδοσιακών κομμάτων της Αριστεράς και οι παραδοσιακοί ανένταχτοι. Στο πάνω μέρος του Συντάγματος υπήρχε ένας κόσμος ο οποίος είχε ευαισθησία περισσότερο για τα εθνικά θέματα. Αυτό λοιπόν που χαρακτήριζε συνολικά την πλατεία ήταν μία άρνηση, μία προσπάθεια να σηκώσει κάποιος το ανάστημά του και να πει όχι σε ό,τι τον ενοχλούσε».

Ένα βασικό ερώτημα είναι αν οι Αγανακτισμένοι κινητοποιήθηκαν από κάποιους -κόμματα, οργανώσεις- ή ήταν μία αυθόρμητη εκδήλωση.

«Το μέσο με το οποίο κινητοποιήθηκαν οι άνθρωποι ήταν το Facebook. Οργάνωσε τον κόσμο και ο κόσμος το χρησιμοποιούσε. Ανέβαζε ανακοινώσεις στο διαδίκτυο. Με αυτό τον τρόπο πολιτικοποιήθηκε και το Facebook. Πολύς κόσμος στράφηκε στα πολιτικά περιεχόμενα του Facebook. Μην ξεχνάμε ότι ήταν το Μέσο από το οποίο πάρα πολλοί παίκτες, δηλαδή οι αρχές, τα ΜΜΕ, τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβαινε στην πλατεία και προσπαθούσαν να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις ή να δημιουργήσουν τη δική τους αντιμετώπιση».

Στην περίπτωση των Αγανακτισμένων κανείς δεν διεκδίκησε τις δάφνες της μεγαλύτερης κινητοποίησης τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σύμφωνα με όσα αποσπασματικά γράφτηκαν στα blogs και στον Τύπο, δύο Θεσσαλονικείς, που κόπιαραν το κίνημα των Ισπανών «Indigniados», έφτιαξαν στο Facebook τη σελίδα «Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο». Ακολούθησε το κάλεσμα «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα, 25 Μαΐου» που έφτιαξαν δύο ή τρεις 17χρονοι ή 18χρονοι.

«Οργανώσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες, οι οποίες χρησιμοποίησαν συστηματικά το Facebook, προσέλκυσαν κάποιο κόσμο. Σε ένα βαθμό ήταν οργανωμένο και σε ένα βαθμό ήταν αυθόρμητο. Στην πολιτική τίποτα δεν είναι απολύτως οργανωμένο ή απολύτως αυθόρμητο. Έχω βρεθεί μπροστά σε σκηνή όπου κάποιοι νέοι οργάνωσης της Αριστεράς πωλούσαν εφημερίδες και οι άνθρωποι της διοργάνωσης τους είπαν ευγενικά, αλλά πιεστικά να μην το κάνουν διότι δεν ήθελαν κομματικοποίηση της εκδήλωσης.

Αυτό που μπορώ να πω κατηγορηματικά είναι τούτο: στελέχη μεγάλης πολιτικής νεολαίας της αριστεράς εξεπλάγησαν από το ξεκίνημα και τις διαστάσεις που πήρε το φαινόμενο. Και σας το λέω διότι έχω φοιτητές-στελέχη οι οποίοι με ρωτούσαν: “Δάσκαλε τι γίνεται εδώ;” Και θυμάμαι ότι τους είπα χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι ένα κοινωνικό “πείραμα” που συμβαίνει και έτσι θα πρέπει να το παρατηρήσουν, να το κατανοήσουν και μετά ας κάνουν ό,τι νομίζουν.

Αν υπήρξε κάποια οργανωμένη προσπάθεια από κάποιο φορέα θα ήταν από μικρά κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής κυρίως Αριστεράς, τα οποία βρήκαν ένα δημόσιο βήμα, μια άλλη περιοχή της δημόσιας σφαίρας, που προσφέρουν τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέχρι τότε δεν την είχαν. Μέχρι τότε το μόνο βήμα ήταν τα παραδοσιακά Μέσα από τα οποία ήταν αποκλεισμένες οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Θεωρώ ότι όλες οι περιφερειακές φωνές βρίσκουν έναν δημόσιο χώρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θυμάστε το Occupy America ή το Occupy Ταξίμ. Φαίνεται ότι τα μέσα έπαιξαν αυτόν τον ρόλο και οι άνθρωποι τα χρησιμοποίησαν συστηματικά σε χώρες όπου η παραδοσιακή δημόσια σφαίρα και το πολιτικό σύστημα δεν επιτρέπουν τις εναλλακτικές φωνές ή ακόμη και τις καταπιέζουν.

Και εκεί κάποια στιγμή γίνεται μία ρωγμή. Δείτε για παράδειγμα την περίπτωση της Ταξίμ, όπου τα μεγάλα Μέσα επικοινωνίας προέβαλαν τη στιγμή των μεγάλων γεγονότων ντοκυμαντέρ με πιγκουίνους. Κάτι ανάλογο έκαναν και τα Μέσα στην Ελλάδα.

Από την αρχή του ’10 έχουμε μια δραματική αλλαγή στον χώρο των ΜΜΕ. Η ανεργία που ζουν οι δημοσιογράφοι και η ανάγκη να εναντιωθούν οδήγησε πολλούς στο να δημιουργήσουν τα λεγόμενα εναλλακτικά Μέσα επικοινωνίας. Αυτό οδήγησε την ελληνική δημοσιογραφία να γίνει περισσότερο πολιτική.

Μην ξεχνάμε ότι έβγαινε από τη δεκαετία του Κωστοπουλισμού στην Ελλάδα, του lifestyle.

Αυτό συνετέλεσε ακριβώς στο να ασχοληθούν πολύ με το φαινόμενο των Αγανακτισμένων και να του δώσουν μεγαλύτερη διάσταση. Το πιο σημαντικό κομμάτι των Αγανακτισμένων δεν βρισκόταν στην πλατεία. Βρισκόταν στα Μέσα επικοινωνίας».

Μετά από χρόνια κρίσης οι αντιδράσεις βρίσκονται σε ύφεση, κάτι που φαίνεται παράδοξο αν σκεφτεί κανείς την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της χώρας.

«Αυτό που εννοούσαμε κρίση έχει υποχωρήσει. Αυτό που λέμε κρίση έχει κανονικοποιηθεί. Δεν έχουμε τη διαρκή επιδείνωση που είχαμε στο παρελθόν. Τώρα υπάρχει μια σταθεροποίηση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και βελτίωση ορισμένων δεικτών.

Δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση της ελεύθερης πτώσης που υπήρχε στο παρελθόν. Υπάρχει ένα φρένο, μία ανακοπή αυτής της διαδικασίας. Αυτό εκλαμβάνεται από πολλές πλευρές ως υπέρβαση της κρίσης. Στην πραγματικότητα δεν είναι υπέρβαση, αλλά κανονικοποίηση της κρίσης.

Αυτή τη στιγμή αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα ως κακή ή λιγότερο κακή, ή ως λιγότερο ή περισσότερο καλή, αλλά όχι όμως ως κρίση. Δεν υπάρχει δηλαδή αυτή η αίσθηση της μεγάλης ιστορικής αλλαγής. Αυτό οδηγεί, όπως πάντα οδηγούσε, τους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη δική τους κανονική, καθημερινή ζωή.

Αυτό είναι μια περίεργη ιστορική κατάσταση, νομίζω ότι ζουν όλοι με έναν περίεργο τρόπο και ο καθένας ρίχνει το βάρος του εκεί όπου νομίζει ότι είναι πιο σημαντικό για τη δική του κατάσταση. Θεωρώ ότι δεν έχουμε βγει από την κρίση στην πραγματικότητα. Άλλωστε η λέξη κρίση είναι συνώνυμη της παγκοσμιοποίησης και της αγοράς, της όλης αστάθειας στην οποία ζει ο κόσμος και η χώρα μας ειδικά την παρούσα χρονική περίοδο. Δείτε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή για παράδειγμα με την Τουρκία, με τη Μέση Ανατολή. Ενδεχομένως μπαίνουμε σε μία άλλη περίοδο κατά την οποία θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέες όψεις της κρίσης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

104
σχόλια
 1. avatar Κάτοικος

  Το κίνημα των αγανακτισμένων άφησε παρακαταθήκη, πολλές συλλογικότητες κατοικων σε πολλες περιοχές της χώρας, που και σήμερα αγωνίζονται για να μην καταστραφεί περισσότερο το περιβάλλον από τον βάρβαρο καπιταλισμό .

  Πχ, ο αγώνας εναντίον των ανεμογεννητριων στα Άγραφα κ στην Κρήτη , εναντίον των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, το Ιόνιο, ή ο αγώνας υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων που τα εξαφανίζει κ η κυβέρνηση της ΝΔ , κλπ.

  Άφησε πολύ καλες παρακαταθήκες το κίνημα των αγανακτισμένων, άσχετα αν ηττήθηκε από το ελληνικό κράτος κ το ελληνικό κεφάλαιο με συνεπικουρια της ΕΕ.

 2. avatar Δημήτρης Μ.

  Δεν υπάρχουν αγανακτισμένοι γιατί έχουν βολευτεί στο ΣΥΡΙΖΑ

 3. avatar BAGGELHS

  Τα χρόνια πέρασαν, οι \"αγανακτισμένοι\" χάθηκαν...
  Σήμερα, βλέπουμε τα \"Κιτρινα Γιλέκα\" της Γαλλίας, για μικρότερη αιτία, η αύξηση της βενζίνης, καίνε το Παρ΄σι. Φανταστήτε, αν ήταν εδώ οι Γάλλοι, τι θα γινοτανε.
  Τελικά, δεν είμαστε λαός. Άθλιοι, βολεμένοι και λεφτάδες είμαστε......

 4. avatar θραξ

  μπρε μπρε ι αγανακτισμενοι ινε σιμερα ολι στιν βουλι και περνουν καλο παραδακι,
  μιν βγουν για παγανια τορα.
  τρελοσ γαιδαροσ θα τουσ εδερνε.
  ΥΓ: τα ορθογραφικα λαΘη ειναι του κινου

 5. avatar Μια φορα κι ενα καιρο

  Οχι μονο το κινημα \'\'αγανακτισμενοι\'\' βαλτε και ενα αρθρο
  για το κινημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.
  Ετσι για να εχουμε μια ολοκληρωμενη εικονα.

 6. avatar υποψισμένος3

  Εντυπώσεις-σχόλια από μία επίσκεψη στους \"αγανακτισμένους\" στο Λευκό Πύργο.
  http://antiparakmi.blogspot.com/2011/06/blog-post.html
  και εδώ
  http://antiparakmi.blogspot.com/2011/06/blog-post_24.html

 7. avatar υποψιασμένος2

  \"ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ\": Το \"ακηδεμόνευτο\"(...) κίνημα του Συστήματος και του \"τίποτα\".
  Μια αρκετά διαφορετική προσέγγιση, εδώ:
  http://antiparakmi2.blogspot.com/2011/06/blog-post_10.html

 8. avatar Ηταν

  Επί του πλείστον συριζεοι δημόσιου εργαζομένων στα βαρέα κηφήνες στα 50 συντάξεις κλπ που καταστρεψαν την πατριδα αλλά φταίει το σύστημα δημόσιου εργαζόμενοι με 100 προτερήματα αλλά κάθε μέρα απεργία μοναδική στο κόσμο αλλά μάς φταίει η Μέρκελ

  1. avatar ElGreco

   Τώρα ειλικρινά να σε πω ανίδεο και χαζό θα είναι φιλοφρόνηση. Αυτό κατάλαβες εσύ από όλα τα παραπάνω. Δεν υποστηρίζω καμία παράταξη (για να μην υπάρχουν παρερμηνείες) αλλά όλο αυτό πάει πολλά χρόνια πίσω, τότε που Σύριζα (όχι ότι αυτός τα πήγε καλά, τα ίδια έκανε με τους άλλους) δεν υπήρχε ούτε καν σαν ιδέα, ούτε καν σαν ιδεολογία στον επαγγελματικό χώρο της πολιτικής, διότι επάγγελμα θεωρείτε πια. Θα μου πεις βέβαια γιατί τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ιδεολογία. Όχι βέβαια, μόνο στα καταστατικά τους υπάρχει γραμμένη ή ιδεολογία.
   Διάβασε ξανά το ανωτέρω άρθρο γιατί δεν το κατάλαβες. Αν πεις ότι το κατάλαβες διάβασέ το δύο φορές γιατί τότε είναι που σίγουρα δεν θα το έχεις καταλάβει!

 9. avatar petmath

  αγανακτισμένοι που έκαιγαν τα πάντα !!!! Που είναι τώρα εεεεεεεεεε ;;;;;;;;;;;

  1. avatar agilotos.stravos

   Καθε Σαββατο στα Εξαρχεια εδω και 3μιση χρονια συνεχως.

 10. avatar Mathitis93

  Οι γιαλαντζί αγανακτισμένοι ήταν μία ακόμα longa manus (μακρά χειρ) του τσύριζα στην προσπάθεια να καταλάβει την εξουσία.
  Ό,τι ήταν το σκίσιμο των μνημονίων, τα πολλά τα όχι, τα κινήματα δεν πληρώνω, που το αληθινό τους νόημα ήταν δεν πληρώνω ως πρωθυπουργός μισθούς-συντάξεις και κοινωνικές παροχές προς τους πολίτες για να πληρώνω τις υπερωρίες του Καρανίκα και να συντηρώ άχρηστους γιωτάδες στρατηγούς της συμφοράς όπως τον Τόσκα στο υπουργείο προστασίας των εμπρηστών.
  Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.
  Και μόλις κατέλαβε την εξουσία, όλα ως εκ θαύματος εξαφανίστηκαν.
  Και οι αγανακτισμένοι ηρέμησαν και η Αθήνα σταμάτησε να καίγεται κάθε τρεις και λίγο.
  Άρα ποιος υποκινούσε όλους αυτούς τους επαγγελματίες τεμπελχανάδες ταραξίες να βανδαλίζουν την Αθήνα;
  Η απάντηση στις εκλογές που θα συρθεί οσονούπω κι ασκαρδαμυκτί αυτό το ανισόρροπο 44 ετών μωρουδέλι ονόματι Αλέξης. Και μην του ασκείτε πολύ κριτική, γιατί θα μας μαλώσει πάλι ο Βερναδάκης! Είναι μπέμπης ακόμη και δεν μπορεί!

  1. avatar Annana

   Το διαβασες το αρθρο ή μπα; Μπα... Αλλα αφου το λες εσυ...

   1. avatar Annanna

    Ο καρανίκας είσαι; ήσουν κι εσύ σ\' εκείνους τους επαγγελματίες τεμπελχανάδες γιαλαντζί ντεμέκ αγανακτισμένους;
    Ουστ!

   2. avatar mathitis94

    εντάξει, το κόλλησες το ένσημο, να περάσεις από την πλατεία Ελευθερίας να πάρεις το συσσίτιο και μετά από το Σύνταγμα για τις φιέστες και τις γιορτές εξόδου από τα μνημόνια
    η τ.ο. συριζα Εκάλης έχει στήσει πανηγύρι απόψε πώς και λείπείς;
    Αλλά ξέχασα, εσύ ανήκεις στων λάθρο...

  2. avatar Ρουβίκωνας

   \'Αψογος...Συγχαρητήρια !

 11. avatar ποιοι δώσανε αέρα στα πανιά της χρυσή αυγή;

  Τα συνθήματα που φωνάζατε μαζί ΣΥΡΙΖΑ χρυσή αυγή

  «να καεί, να καεί η [...] η Βουλή»

  «Είσαστε προδότες, είσαστε [...],
  λίγες μέρες μείνανε, να στήσουμε κρεμάλες!»

  κλπ

  1. avatar Annana

   Για ψαξε λιγο πριν... Ποιος τους νομιμοποιησε κ τους χρησιμοποιησε...

  2. avatar @ προς : ποιοι δώσανε αέρα στα πανιά της χρυσή αυγή;

   Πονάει λίγο έτσι ο...\"αέρας\" στη ΧΑ;; Δεν πειράζει συνήθισε το, μην τους δεις και στην εξουσία και τότε να σε δω, πως είδες για παράδειγμα και τον Συριζα στην εξουσία; Το περίμενες τότε κ. βολεμένε των πασοκονουδούλων; Ο λαός είναι σαν την μέλισσα, πάει από λουλουδάκι σε λουλουδάκι, αρκεί το λουλουδάκι να παράγει νέκταρ, τα παλαιά και υπεύθυνα για την μνημονιακή κατοχή της χώρας κόμματα, βρωμάνε και ζέχνουν σαν...τσουκνίδες!

  3. avatar ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

   ΟΥΣΤ , λιγουρι ευρωλαγνε , ουστ !!!

 12. avatar Τα συνθήματα που φωνάζατε μαζί ΣΥΡΙΖΑ χρυσή αυγή

  «να καεί, να καεί η [...] η Βουλή»

  \'\'Ο λαός απαιτεί η Βουλή στη φυλακή\'\'

  \'\'Κάψτε τους μαζί με την [...] τη Βουλή.\'\'

  «Είσαστε προδότες, είσαστε [...],
  λίγες μέρες μείνανε, να στήσουμε κρεμάλες!»

  «Καλύτερα μια ώρα, στο Σύνταγμα μαζί,
  παρά 40 χρόνια, λαμόγια στη Βουλή.»

  «Ρε και ου και αα και αα,
  που πήγαν τα λεφτά!»

  1. avatar Σκληροτράχηλος

   και οι κρεμαλες,ακοοοοοοοοοομα στηνονται 🙁

 13. avatar Palanat

  Εγώ πάλι γιατί έχω την εντύπωση ότι πίσω από τους αγανακτισμένους -που σίγουρα υπήρξαν - ήταν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, που τους ξεσήκωναν μέσα από την κοινωνική δικτύωση και την προπαγάνδα, που την έχουν αναγάγει σε επιστήμη; Ποιοι ήταν οι πρωτεργάτες στις διάφορες κινήσεις τύπου \"ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ\", που σήμερα που οι άνθρωποι αυτοί -που τότε τους έβαζαν μπροστά στις διαμαρτυρίες τους- δικάζονται, οι ΣΥΡΙΖΑΟΙ τους έχουν αφήσει στην τύχη τους και μας λένε τώρα να πληρώνουμε; Είμαι σίγουρος ότι όταν φύγουν από την κυβέρνηση, τότε θα αρχίσουν πάλι τα κινήματα και οι ξεσηκωμοί. Εδώ θα είμαστε για να το εξακριβώσουμε!

  1. avatar @ Palanat

   Εγώ πάλι να σου πω τι εντύπωση έχω; Πως πίσω από όλη αυτή την πολύχρωμη κουρελού με τα τεντζερέδια και τις σφυρίχτρες σε στυλ \"καρναβάλι πατρινό\" χείριστη μορφή μίμησης μορφών δράσης λατινοαμερικάνικων κλπ κρυβόντουσαν μόνο λαπάδες ουσιαστικά που επειδή τους είχαν πατήσει τον κάλο τα διάφορα μνημονιακά μέτρα και τους άγγιξαν για πρώτη φορά από το ΄81 και μετά, είπαν να βγουν και να κάνουν \"αντίσταση\" (δήθεν) σ΄αυτό, αλλά δεν είχαν τα κότσια των Ουκρανών του 2014 για παράδειγμα της πλατείας Μαϊντάν (δεν εξετάζω τις πολιτικές σκοπιμότητες των γεγονότων εκείνων, το φέρνω ως παράδειγμα και μόνο), που αν θυμάσαι στάθηκαν αντιμέτωποι με τα τανκς του τότε φιλορωσικού καθεστώτος της Ουκρανίας και απλά νίκησαν συντρίβοντας το καθεστώς το οποίο και ανέτρεψαν, έτσι γίνονται οι ανατροπές αυτών που θέλουν να καταδυναστεύσουν έναν λαό, όχι με κατσαρόλες και σφυρίχτρες...υπήρχε ποτέ τέτοια διάθεση για ουσιαστική αναμέτρηση με κάθε τι σάπιο, από το περιβόητο κίνημα των \"αγανακτισμένων\" το 2011 της πλατείας Συντάγματος; Δεν νομίζω...

   1. avatar Σκληροτράχηλος

    έτσι

  2. avatar ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

   Ουστ ΠΑΛΙΑΤΣΟ , λιγουρι Ευρωλαγνε, ουστ. ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ , Δεξιοι-κεντρωοι , σιχαματα.

 14. avatar Ψυχολεηλατης

  Αρε τι μου θυμίσατε τώρα δεν ξέρω για εσάς ΠΆΝΤΩΣ Εγώ κατεβενα για την Κατερίνα ΑΧ ωραίο γκομενάκι η Κατερίνα ΔΕΝ ΤΗΝ ΈΒΓΑΛΑ ΤΣΆΜΠΑ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΊΑ

  1. avatar ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

   Καλος μαλ.....ας εισαι και εσυ. Αν ειναι αληθεια αυτο που λες γιατι τα ευρωλιγουρια εισαστε και μασκαρεμενα.

 15. avatar ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

  Οι ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΙ δεν πεθαναν , δεν τελειωσαν οπως θα ηθελε το ΔΟΣΙΛΟΓΟ ΣΥΣΤΗΜΑ που εβγαλε Χρυσες και ασημενιες Αυγες, ΛΕΒΕΝΤΕΣ, ΠΟΤΑΜΙΑ και ριακια και ΕΦΙΑΛΤΕΣ-ΠΡΟΔΟΤΕΣ στυλ ΤΣΙΠΡΑ προκειμενου να ποδιγετησουν και να υποταξουν εναν ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟ Ελληνικο λαο που ψηφισε ΟΧΙ , και το ΟΧΙ του το εκαναν ΝΑΙ. Οι εκλογες ειναι κοντα και τοτε θα γελασει καθε πικραμενου τα χειλη. Και η οργη γινετε μεγαλυτερη οσο περναει ο καιρος για αυτο θωρακιζουν περισσοτερο την βουλη. ΤΡΕΜΟΥΝ την επικειμενη επανασταση ολου του λαου οι ΝΤΟΠΙΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ των Βρυξξελλων. Δημοκρατες , οχι ψηφο σε φασιστικα κομματα , Χ.Α και ΛΑΟΣ και ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΕΣ ( ΣΩΡΡΑΣ, Ελληνων Συνελευση).

  1. avatar Σκληροτράχηλος

   αυτο πια με τις εκλογες,ελεος πιααααααααααα!μια ζωη τις ιδιες μαλακιες ακουω και διαβαζω και τ αποτελεσμα;μηδεν εις το πηλικο εις τη δεκακην και βαλεε..

 16. avatar Μια απ’ τα ίδια

  Άλλη μια παπάτζα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν.

 17. avatar Μαριος1

  Τα πρώτα χρόνια υπήρξε θυμός για δύο λόγους α) για το \"λεφτά υπάρχουν του Παπανδρέου κ

 18. avatar Μαριος1

  Τα πρώτα χρόνια

 19. avatar criskalts

  Αυτοί οι \"αγανακτισμένοι\" ήταν που μετά, με χαζοχαρούμενες φάτσες, χόρευαν στο Σύνταγμα

  1. avatar agilotos.stravos

   Εσυ ησουν που με την κανονικη χαζοχαρουμενη σου φατσα καλοσοριζες τα μνημονια χορευοντας στα μπαρακια και στα σκυλαδικα

 20. avatar Μπουρδέξ

  Κι εγώ Δανειολήπτης Είμαι και θέλω το ΔΑΝΕΙΌ ΜΟΥ να το πληρώσει ο ΓΕΊΤΟΝΑΣ ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...