Με έκτακτα μέτρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι τράπεζες επιχειρούν να ανακουφίσουν τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους στις φονικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς στην Αττική. Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών, ανακοινώθηκαν τα έκτακτα μέτρα, ενώ χιλιάδες σπίτια έχουν εντοπιστεί από τους μηχανικούς ως ακατάλληλα και μη επισκευάσιμα. Βεβαίως ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων για οικονομική ανακούφιση, η τραγωδία να χάνονται ανθρώπινες ζωές επισκιάζει τα πάντα, οι μαρτυρίες των ανθρώπων που σώθηκαν είναι ανατριχιαστικές, ενώ οι ιατροδικαστές μιλούν για εικόνα μαζικής καταστροφής. Ανυπολόγιστες είναι και οι υλικές καταστροφές που ξέσπασαν από τις πυρκαγιές σε Μάτι, Κινέτα, Ραφήνα, Νέο Βουτζά. Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο σαν μια πρώτη κίνηση έδωσε παράταση των φορολογικών δηλώσεων, αύξηση σε τέσσερις των δόσεων καταβολής του φόρου εισοδήματος, αναστολή της καταβολής βεβαιωμένων χρεών αλλά και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν εκτεταμένα μέτρα με διορισμούς στο Δημόσιο, μεγαλύτερες οικονομικές ενισχύσεις και μοριοδότηση για μαθητές. Αποφασίστηκε η χορήγηση εφάπαξ έκτακτου επιδόματος στους πληγέντες μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των υλικών ζημιών από τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

  • Το επίδομα σε οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν θα είναι ύψους 5.000 ευρώ.
  • Για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες το ποσό ανέρχεται στις 6.000 ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν η ενίσχυση ανέρχεται στα 8.000 ευρώ.

Επίσης θα δοθεί επίδομα ανεργίας συν εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων (650 ευρώ) ανεργίας σε όσους ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών. Επίσης θα γίνει εφάπαξ καταβολή έκτακτου βοηθήματος, ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ και θα βγουν πιο γρήγορα οι συντάξεις. Αποφασίστηκε αναστολή πλειστηριασμών για τους πληγέντες από την πυρκαγιά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα παιδιά οικογενειών που χτυπήθηκαν από τη φωτιά και φοιτούν ή θα εισαχθούν φέτος σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα αποκτούν αυτοδικαίως δικαίωμα μεταγραφής στο Ίδρυμα που είναι πλησιέστερο στην οικεία τους. Το μέτρο αυτό δύναται να παραταθεί και για επόμενα έτη με απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Επίσης ο βαθμός των μαθητών οικογενειών που έχουν πληγεί και οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2017-2018 προσαυξάνεται κατά 20% και εισάγονται στις αντίστοιχες σχολές ως υπεράριθμοι. Θα χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση στον ή στην σύζυγο ή αν δεν υπάρχει στον πλησιέστερο συγγενή θανόντος εξαιτίας της πυρκαγιάς ύψους 10.000 ευρώ και μηνιαίο επίδομα στα ανήλικα τέκνα νεκρών από τις πυρκαγιές ύψους 1.000 ευρώ ανά τέκνο έως την ενηλικίωση τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Ένα συγγενικό πρόσωπο α’ ή β’ βαθμού ή σύζυγος θύματος από την πυρκαγιά αποκτά δικαίωμα διορισμού σε φορείς της γενικής κυβέρνησης. Δικαίωμα διορισμού αποκτούν επίσης και τα άτομα που υπέστησαν αναπηρία ποσοστού 67% και άνω λόγω της πυρκαγιάς. Για τους φορολογούμενους, που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και στη Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας, προωθούνται διατάξεις για:

  • Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018.
  • Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 31 Οκτωβρίου 2018, τρίτη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τέταρτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018,
  • Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018.
  • Καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 31 Οκτωβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.
  • Επιπλέον, για τους φορολογούμενους που υπάγονται στις δύο παραπάνω ΔΟΥ, προωθούνται αποφάσεις για:
  • Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 31 Ιουλίου 2018, έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
  • Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018.
  • Παράταση για την υποβολή μεταβολών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές έως τέλος του τρέχοντος έτους.
  • Επίσης, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, προωθείται απόφαση για την αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοσή της.
  • Περαιτέρω, προωθούνται διατάξεις, που προβλέπουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους, κατά το οποίο επήλθε η καταστροφή, για τα ακίνητα, που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες πλήττονται από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Τα μέτρα από τις τράπεζες
Σειρά μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές – μεταξύ άλλων την αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων για 6-12 μήνες και την αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2018 – αποφάσισαν οι τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Ειδικότερα, μετά από αίτηση των δικαιούχων, που μπορούν να απευθύνονται στα καταστήματα των τραπεζών, οι τράπεζες αποφάσισαν: Την υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Την αναστολή πληρωμής δόσεων, για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.), για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών. Να παρέχουν χαμηλότοκα επισκευαστικά δάνεια, μακράς χρονικής διάρκειας αποπληρωμής προς αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων. Τα παραπάνω μέτρα στήριξης θα αφορούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα χαρακτηριστούν επίσημα ως πυρόπληκτοι και γενικά ζημιωθέντες, από τις αρμόδιες Αρχές. Επίσης, για τα δάνεια ως προς τα οποία υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις και αφορούν τις πληγείσες περιοχές οι τράπεζες, αποφάσισαν:
  • Την αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.
  • Την αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2018.
  • Επίσης, θα εισηγηθούν άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος την τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων με σκοπό την επιμήκυνση, επί εξάμηνο και υπό προϋποθέσεις, του χρόνου αναγγελίας στην εταιρία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ των εκδοτών σφραγισμένων επιταγών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Τέλος, η ΕΕΤ θα διερευνήσει και θα ανακοινώσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την εκ μέρους των μελών της περαιτέρω οικονομική συνδρομή για την ανασυγκρότηση κρίσιμων κοινωνικών υποδομών των πληγεισών περιοχών (σχολεία, γηροκομεία, πάρκα, κ.λπ.), καθώς και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, ενώ τα κατ’ ιδίαν μέλη της θα προχωρήσουν άμεσα στην παροχή νοσοκομειακού υλικού, τροφίμων και στέγασης των πληγέντων. Η ΔΕΗ αποφάσισε να διαγράψει τις οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια, που καταναλώθηκε από 1/1/2018 ως σήμερα, για τα σπίτια και τα καταστήματα που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, καθώς και για τα σπίτια των οικογενειών των θυμάτων, σε μια κίνηση κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Η απόφαση αυτή αφορά όχι μόνο τους ανθρώπους των οποίων τα σπίτια και οι επαγγελματικές στέγες καταστράφηκαν αλλά και τα σπίτια που είχαν θύματα. Θα πρέπει οι πληγέντες, όταν θα πάρουν τα πιστοποιητικά από τον Δήμο, από τις Αρχές, που θα αναφέρουν την κατάσταση της περιουσίας τους, των σπιτιών τους, να τα προσκομίζουν στα καταστήματα της ΔΕΗ και αμέσως θα γίνεται η διαγραφή των οφειλών που έχουν. Ο Στρατός έχει διαθέσει 50 μηχανικούς σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, για τη δημιουργία αντιπλημμυρικής θωράκισης, κατόπιν μελετών που θα γίνουν. Ακόμα, από τις Ένοπλες Δυνάμεις θα δημιουργηθεί βρεφονηπιακός σταθμός, ενώ θα γίνει την αποκατάσταση του αθλητικού κέντρου του Νέου Βουτζά, το οποίο έχει καεί ολοσχερώς. Στην διάθεση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών θα είναι από τα στρατιωτικά εργοστάσια όλα τα αναγκαία υλικά, όπως χρώματα, φάρμακα, αλλά και όλες οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η διάθεση μέσων ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών, αφαλατωτών, η στέγαση στα ΚΑΑΥ ή σε άλλες στρατιωτικές περιοχές.