Με όνομα βαρύ, συνδεδεμένο με το ελληνικό εμπόριο, τη Θεσσαλονίκη, και ένα από τα πιο ισχυρά brand name, η Minerva κουβαλάει πάνω της μια ιστορία 76 ετών.

Για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης η Minerva είναι γνωστή τόσο για τα εσώρουχα και τα ρούχα της, όσο και για την οικογένεια που τη δημιούργησε.

Εκτός από το εργοστάσιο και τα εσώρουχα η ιστορία της οικογένειας Λαδένη είναι γνωστή στην πόλη από τα κτίρια που δεσπόζουν σε διάφορες γωνιές.

Χαρακτηριστικό είναι το «Μέγαρο Λαδένη» το κτίριο που βρίσκεται στην γωνία Κατούνη και Εδέσσης. Χτίστηκε μετά την φωτιά του 1917 για λογαριασμό του Αδάμ Λαδένη, πατριάρχη της επιτυχημένης εμπορικής οικογένειας Λαδένη.

Μάλιστα στα τέλη της δεκαετίας του 1920, το δημαρχείο της πόλης ήταν στην οδό Εγνατίας, στο κτίριο του ξενοδοχείου Μ. Βρετανία, (στο κτίριο της Βυζαντινής Στοάς), ιδιοκτησίας Αδάμ Λαδένη. Έμεινε εκεί, από το 1927 μέχρι το 1931.

Ο γιος του Αδάμ, Ιωάννης δημιούργησε την γνωστή εταιρεία εσωρούχων Minerva, που εξελίσσεται σταθερά μέχρι και σήμερα.

1041917

Όπως και ολόκληρος ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας πέρασε και η Minerva δύσκολες μέρες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών έγινε ιδιαίτερα αισθητή. Ο Ελληνας καταναλωτής περιόρισε τις δαπάνες του στο ελάχιστο αναγκαίο και έκανε αγορές. Τα τελευταία χρόνια ανατράπηκε η έως σήμερα παραδοχή της δυναμικής των επωνύμων ειδών, αφού τα είδη με προσιτές τιμές πήγαν πολύ καλύτερα από τα είδη με «όνομα» και υψηλότερη τιμή.

Πάντως σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), σημαντική αύξηση 10,9% κατέγραψαν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας.

Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 946 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 853 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2016.

Αύξηση όμως παρατηρήθηκε και στις εισαγωγές ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργικών. Στην ένδυση οι εισαγωγές στο εννεάμηνο Ιανουαρίου  Σεπτεμβρίου 2017 σημείωσαν άνοδο 3,5% και σε αξία ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ.

Η ιστορία της Minerva

Η ιστορία της Minerva ξεκίνησε το 1942 όταν ο Ιωάννης Λαδένης ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη την επιχείρηση παραγωγής εσωρούχων. Η εταιρία ήταν ατομική και ξεκίνησε τη λειτουργία της κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικοπολιτικές συνθήκες της εποχής και φυσικά με υποτυπώδη τεχνολογική υποστήριξη.

Το ράψιμο των εσωρούχων συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 1965 οπότε και έγινε το δεύτερο σημαντικό βήμα που οδήγησε στη γνωστή εταιρεία. Εκείνη τη χρονιά η ατομική επιχείρηση του Ιωάννη Λαδένη μετεξελίχθηκε σε Ομόρρυθμη Εταιρία, οπότε και ετέθη ο θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία της νεότερης εταιρίας.

Σταδιακά οι πωλήσεις ανέβαιναν και ο Ιωάννης Λαδένης ξεδίπλωσε το σχέδιό του. Το 1970 ήταν ένα έτος-σταθμός στην ιστορία της εταιρίας καθώς προχώρησε στη μεταστέγαση των εγκαταστάσεων παραγωγής σε νέο εργοστάσιο στο Ωραιόκαστρο στη Θεσσαλονίκη. Η κίνηση αυτή επέτρεψε την αύξηση της παραγωγής και τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1974 η Ομόρρυθμη του Ιωάννη Λαδένη μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Αφοί Ι & Β Λαδένης ΑΕ MINERVA» Βιομηχανία Πλεκτικής.

Από το 1975 στην εταιρεία μπαίνει ένα ακόμη μέλος της οικογένειας, ο Αδάμ Λαδένης. Ο πατέρας του φρόντισε να σπουδάσει στην Αγγλία Κλωστοϋφαντουργός Μηχανικός και Διοίκηση Επιχειρήσεων για να τον εντάξει στην οικογενειακή επιχείρηση. Τότε και τα δύο αντικείμενα ήταν άγνωστα στην Ελλάδα. Ξεκίνησε από Διευθυντής παραγωγής και έφτασε μέχρι Γενικός Διευθυντής στην επιχείρηση, ενώ ασχολήθηκε με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων στη Βόρεια Ελλάδα.

Το 1995 αποχώρησε από τη Minerva και εργάστηκε σε άλλες επιχειρήσεις.

Στα επόμενα 20 χρόνια η Minerva σταδιακά εμπλουτίζει τη γκάμα των προϊόντων της ενώ παράλληλα επενδύει σε τεχνολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα της. Παράλληλα, εδραιώνεται στην αγορά του ανδρικού εσωρούχου με ένα πολύ ισχυρό brand name, γεγονός στο οποίο βοήθησε η έντονη διαφήμιση.

Μάλιστα το 1995 οι κοινές ανώνυμες μετοχές της εταιρίας, ονομαστικής αξίας 100 δραχμών έκαστη, εισήχθησαν στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκε από δημόσια εγγραφή και ιδιωτική τοποθέτηση.

Το 2001 ίδρυσε θυγατρική εταιρία στη Ρουμανία με την επωνυμία MINCO ROMANIA SRL, με σκοπό την παραγωγή μέρους των προϊόντων της και τη διάθεση των παραγόμενων προϊόντων στην αγορά της Ρουμανίας και των γειτονικών χωρών.

Τον Ιούλιο του 2012 και σε ηλικία 96 ετών ο ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρείας Ιωάννης Λαδένης πέθανε και η εταιρεία πέρασε στην οικογένεια συνεχίζοντας την πορεία της.

Το 2013 ίδρυσε θυγατρική στην Κύπρο.

1041908

Παράγει σήμερα ανδρικά εσώρουχα, γυναικεία εσώρουχα και σουτιέν, παιδικά εσώρουχα, εφηβικά εσώρουχα, πιτζάμες και άλλα ρούχα και όλα τα προϊόντα της εταιρίας διατίθενται στην αγορά με το ενδεικτικό σήμα Minerva που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών. Άλλωστε αυτό παραμένει το ισχυρό χαρτί της.

Τα περισσότερα προϊόντα της εταιρείας παράγονται στις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα ή στη θυγατρική στη Ρουμανία και σε ορισμένες βαλκανικές χώρες.